Cele mai frumoase biserici de lemn din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai frumoase biserici de lemn din România. Biserica de lemn din fildu de Sus, judeţul Sălaj FOTO blogprinvizor.ro
Cele mai frumoase biserici de lemn din România. Biserica de lemn din fildu de Sus, judeţul Sălaj FOTO blogprinvizor.ro

Cele mai frumoase biserici de lemn din România. În ţară se păstrează 1.440 de biserici de lemn construite înainte de 1918, care formează un patrimoniu remarcabil pe plan mondial. Aşezămintele monahale au ocupat, de-a lungul veacurilor, un loc central în civilizaţia poporului român, reprezentând singurele surse de cultură şi au atins vârful maxim de expresie a civilizaţiei lemnului, specifică spaţiului carpato-danubiano-pontic.

Bisericile de lemn sunt răspândite în toate colţurile ţării, însă aproape jumătate se găsesc în Transilvania şi Banat (650), aproape 500 în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea şi peste 300 de Moldova. Mai mult, opt biserici de lemn din Maramureş au intrat, în anul 1999, pe lista patrimoniului mondial al UNESCO.

Cele mai frumoase biserici de lemn din Transilvania

Biserica de lemn din Fildu de Sus este cea mai cunoscută biserică de lemn din judeţul Sălaj, fiind considerată reprezentativă pentru regiune. Renumele ei se trage de la coiful foarte ascuţit peste acoperişul cu ape repezi şi de la pictura murală de inspiraţie populară.

Datată din 1727, biserica a fost lărgită la mijlocul secolului al XIX-lea şi a căpătat forma actuală, iar astăzi se află pe lista monumentelor naţionale protejate.

La intrarea în biserică, meşterii au însemnat următoarele cuvinte: "Să se ştie şi ceasta cine au fostu meşteri aceşti sfinte besiareci Freanţ Nicoaria din Agrigi şi unulu din Chendre a Petri Brudului fecioru Gligorie. Ai de la Isus Hristos 1727".

Biserica de lemn Sfântul Nicolae din Vălari, judeţul Hunedoara, se găseşte în partea de jos a satului cu acelaşi nume. Datată în secolul al XVIII-lea, biserica este unică în ţară datorită tehnicii de construcţie, cu stâlpi prinşi în tălpi şi grinzi de stejar şi fundătură din scânduri de brad bătută pe interior. Biserici asemănătoare au mai fost construite în Topliţa şi în Hăşdat, dar au fost demolate în 1932 şi respectiv, 1938.

wikipedia.com

image

Biserica nu mai este folosită din 1936, când a fost sfinţită o biserică de zid, iar acum se găseşte într-o formă avansată de degradare, necesitând reparaţii urgente.

Cele mai frumoase biserici de lemn din Banat

Biserica de lemn din Româneşti, Timiş a fost ridicată în secolul al XVIII-a. Este renumită datorită turnului de lemn de deasuprapronaosului care conservă cel mai frumos bulb de inspiraţie barocă din Banat.

destinatiituristice.ro

Biseria de lemn din Româneşti

Deşi a fost pictată la jumătatea secolului al XIX-lea, în urmă cu câteva decenii pictura a fost spoită cu var. Construită din bârne de gorun, acoperite la exterior cu lipituri de pământ, biserica se găseşte astăzi într-o pronunţată stare de degradare, şarpanta acoperişului şi pereţii fiind şubrezi.

Biserica de lemn din Ersig, judeţul Caraş severin datează din anul 1767 şi este înscrisă pe lista naţională a monumentelor istorice. Starea bună de conservare se datorează reparaţiilor de întreţinere din 1979, câns s-a modificat forma coifului clopotniţei şi s-a reclădit clopotniţa, dar şi a celor încheiate în 2007.

De asemenea, alte reparaţii şi repictări au fost consemnate, de-alungul timpului, de cinci ori pe pereţii bisericii.

Cele mai frumoase biserici din Crişana

Biserica de lemn din Brădet, judeţul Bihor, ridicată în 1733, reprezintă una dintre cele mai importante realizări în arhitectura sacrală de lemn din Transilvania.

biserici.episcopiaoradiei.ro

Biserică lemn Brădet

Rar întâlnit la bisericile din această regiune, absida decroşată se termină la răsărit în muchie. De asemenea, bârnele orizontale sunt îmbinate într-un sistem de crestături complicate, iar turnul este înalt de 22 de metri.

Biserica de lemn din Ioneşti, judeţul Arad datează din anul 1730 a fost construită în locul unei alte biserici main vechi, care data din 1460. Pictura a fost executată la mijlocul secolului al XIX-lea de un meşter local, dar se află în fază înaintată de degradare.

wikipedia.com

Biserica de lemn din Ioneşti

Totuşi, structura bisericii se păstrează în condiţii bune, în ciuda vechimii, dar acoperişul de şindrilă a fost înlocuit cu ţiglă.

Cele mai frumoase biserici de lemn din Ţara Românească

Biserica de lemn din Mariţa-Funduri este una dintre cele mai vechi biserici de acest gen de la sud de Carpaţi, datând din anul 1556. Se află în localitatea Funduri din Vâlcea şi poartă hramul Cuvioasa Paraschiva. Remarcabilă este tratarea catapetesmei care este acoperită cu desene realizate cu horjul şi pictată în culori vii.

wikipedia.com

Biserica de lemn din Mariţa

Renovată în anul 2008, biserica se află într-o stare de conservare bună.

Biserica de lemn din Valea Crucii, comuna Cuca, Argeş datează din anul 1806 şi poartă hramul Intrarea în Biserică. Asemenea celorlalte biserici-monument din comună, şi biserica de lemn de la Valea Crucii are plan dreptunghiular, cu abisală decroşată poligonală.

Biserica de lemn din Satu Nou, Constanţa datează din 1863 şi ar fi fost construită de un meşter turc. Pereţii au fost realizaţi din gard de nuiele acoperit cu chirpici, iar acoperişul este scund, unic pentru tot edificiul din olane.

wikipedia.com

Biserica de lemn din Satu Nou

Cele mai frumoase biserici de lemn din Moldova

Biserica de lemn din Humoreni, judeţul Suceava, a fost construită în 1775 în satul pârteştii de Jos şi strămutată în Humoreni, în 1892, datorită creşterii numărului de locuitori din acest sat populat pe atunci de familii de iluzi, ce plăteau bir mănăstirii pentru a cultiva moşiile aflate în proprietatea sa. 

Biserica este construită în totalitate din bârne de stejar şi se sprijină pe un soclu din piatră de râu. Pereţii de bârne au fost placaţi pe partea interioară cu scânduri vopsite în culoarea roşie şi partea superioară cu şindrilă fasonată cu model, de culoare galbenă.

Biserica de lemn din Armăşeni, judeţul Vaslui, a fost construită în anul 1780 şi se află localizată în cimitirul din centrul satului cu acelaşi nume. Strămutată pe locul actual în 1869, biserica se află într-o stare bună de conservare, suferind reparaţii atât în 1927 şi 1935, cât şi în 1999, când a fost reconstruită pe aceeaşi temelie deoarece se afla într-o stare avansată de degradare.  

Biserica este alcătuită din bârne de brad masiv, placate ulterior cu materiale ignifuge. Acoperită cu şindrilă la început, ea are astăzi învelitoare din tablă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite