Fragilitatea bisericilor de lemn arhaice. Pot dura veacuri şi se pot mistui în câteva clipe FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica de lemn de la Vidra a ars complet FOTO Asociaţia Vernacular
Biserica de lemn de la Vidra a ars complet FOTO Asociaţia Vernacular

Bisericile de lemn din judeţul Arad sunt în pericol. Din cele 43 de lăcaşe de cult construite din lemn, doar jumătate sunt în stare bună. Din păcate, în urmă cu câteva zile am asistat la distrugerea completă a unui nou monument istoric.

GALERIE FOTO DE LA VIDRA

Biserică monumentală din satul arădean Vidra a fost distrusă de flăcări, la începutul săptămânii trecute (14-20 martie 2022). Focul s-a propagat de la arderea vegetaţiei uscate de către un localnic, care se pare că dorea să cureţe terenul din jurul bisericii. Din biserica de lemn, construită în 1771 (după însemnările lui Coriolan Petran), nu a mai rămas nimic. Singura opţiune este reconstruirea ei în forma iniţială, aşa cum spune şi legea. 

“Încă nu avem un plan concret. Vom discuta şi cu cei de la arhiepiscopie, poate vom ajunge la un set de măsuri elaborate în comun. Să vedem ce disponibilitate au şi ei, cu ce mai putem sprijini şi noi, dar în mod cert trebuie procedat la o reconstrucţie identică, aşa cum spune şi legea. Lemnul este ars, distrus complet”, a spus Adrian Şimon, şeful direcţiei Judeţene de Cultură Arad.

Biserica de lemn de la Vidra a ars complet FOTO Asociaţia Vernacular

FOTO Asociaţia Vernacular
 

Biserică de lemn cu un hram special

Biserica de lemn din Vidra, comuna Vârfurile, era una dintre nestematele arhitecturii de lemn din judeţul Arad. Era una dintre cele mai vechi şi reprezentative bisericuţe de lemn din cuprinsul judeţului Arad. Lăcaşul de cult distrus poartă hramul „Sfinţii Cosma şi Damian”, foarte rar întâlnit la bisericile ortodoxe.

“De remarcat era turnul în formă de prismă cu un coif de influenţă barocă. În rest nu avea elemente spectaculoase, nu avea picturi, carte veche ce a existat s-a dus la depozitul de la mănăstirea din Gai, înauntru era mobilier de dată mai nouă. Hramul Sfinţii Cosma şi Damian, doi sfinţi medici - este destul de rar întâlnit, printre bisericile de lemn sigur nu mai are niciuna acest hram”, a povestit Adrian Şimon.

Biserica de lemn de la Vidra a ars complet FOTO Asociaţia Vernacular

FOTO Asociaţia Vernacular
 

“Nu doar pericolul incendiul există”

Un incident similar s-a mai petrecut în 2015 şi în judeţul Timiş, când a ars biserica de lemn de la Povergina. Adrian Şimon crede că nici preoţii nu-şi dau toată silinţa. Nu există paznici, nici administratori.

“Legislaţia e foarte clară. Din păcate, bisericile de lemn sunt în general în localităţi sărace, mai mici, unele cu acces mai dificil. De obicei sunt parohi mici. Unele bisericii au preotul lor, altele nu au, aparţin de o altă parohie. 

Arhiepiscopiile ar trebuie să adopte o serie de măsuri foarte clare în legătură cu bisericile astea. Din păcate, nici preoţii nu se prea interesează de acestea. Interesul e mai mult pentru bisericile noi. 

Nu doar pericolul incendiului există, ci şi a degradării picturilor, unde mai există, care se degradează pe zi ce trece. Se mai găsesc unii preoţi care din diverse motive mai taie un geam, mai pun o hotă… 

Vom încerca în mod sigur, nu vreau să folosesc termenul de presiune, dar va trebui ierarhii şi responsabilii de la Arhiepiscopia Aradului, poate şi pe cei de la Mitropolie, să-i lămurim să acorde o atenţie majoră acestor monumente, pe care putem să le pierdem în timp. Cum s-a mai întâmplat. 

Multe biserici de lemn nu mai sunt astăzi. Dar măcar acestea care sunt declarate monument istoric să li se acorde o atenţie specială din partea preoţilor”, a mai declarat Adrian Şimon.

Biserica de lemn de la Vidra a ars complet FOTO Asociaţia Vernacular

FOTO Asociaţia Vernacular 

Judeţul Arad are 43 de biserici de lemn, unele cu o vechime de peste 250 de ani. Conform Consiliului Judeţean Arad, 24 sunt în stare bună, celelalte au nevoie de diferte intervenţii pentru a fi salvate.

Biserica era pe lista celor de la "Ambulanţa pentru Monumente"

Ca o ironie a sorţii, anul acesta, biserica din Vidra urma să fie pusă în siguranţă prin „Ambulanţa pentru Monumente - Arad”. 

„Un foc scăpat de sub control a fost suficient pentru ca incendiul produs să ne aducă încă odată în atenţie fragilitatea acestei categorii de monumente cu totul aparte: cele care pot dura veacuri şi se pot mistui în decurs de câteva clipe. 

Dincolo de a căuta vinovaţi, oricum pentru bisericuţa monument din Vidra este tardiv, este foarte clar că astfel de situaţii pot fi evitate doar printr-o respectare strictă a măsurilor de protecţie împotriva incendiilor care ar trebui să se regăsească şi în Codul patrimoniului cultural, aflat în dezbatere publică… 

Cele mai bine de 1.400 de astfel de lăcaşuri care încă se mai păstrează în România aşteaptă o soartă mai bună iar documentarea lor, ce trebuie continuată şi intensificată, împreună cu monitorizarea eficientă şi constantă, urmată de punerea în siguranţă a celor mai periclitate dintre acestea, constituie cele mai potrivite acţiuni pentru a evita şi alte pierderi ireversibile”, au transmis cei de la Asociaţia Culturală Vernacular, cea care a fost gazda proiectului pilot de inventariere a bisericilor de lemn din judeţul Arad, care coordonează proiectul „Ambulanţa pentru Monumente-Arad”.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Semnal de alarmă tras de arhitecţi după incendiul care a distrus mansarda unui bloc: Proiectele ieftine se pot „plăti” ulterior FOTO
 

Cauza incendiului care a distrus mansarda unui bloc din Timişoara. Ce au descoperit pompierii la faţa locului

Incendiu la mansarda unui bloc din Timişoara. Zeci de oameni au fost evacuaţi | FOTO VIDEO 
 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite