Cluj: Bulibăşala din urbanism pune piedici la recensământ

Cluj: Bulibăşala din urbanism pune piedici la recensământ

Strada Bărc din cartierul clujean Sămeşeni ar putea produce confuzii recenzorilor

Primăria trebuie să rezolve toate neconcordanţele între realitatea din teren şi actele clujenilor, până în 2012. În Cluj există străzi cu acelaşi nume, case cu acelaşi număr şi sute de clujeni care nu au actele în regulă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acestea sunt o parte din problemele de care se vor lovi recenzorii care anul viitor vor trece la numărarea populaţiei, care se face o dată la 10 ani. „În 2011 ne-am trezit cu o serie de disfuncţii adunate de 20 de ani încoace“, spune Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei. Ea a explicat că acolo unde există mai multe imobile cu acelaşi număr, această situaţie s-a produs, cel mai probabil, din cauza dezvoltării urbanistice în zona respectivă.

„Acolo unde, iniţial a fost o singură parcelă, cu un singur număr topo, acum sunt trei patru sau chiar cinci imobile, cu proprietari diferiţi, însă în acte figurează un singur număr“, a dat un exemplu Oana Buzatu. Aceasta a precizat că Ministerul Administraţiei şi Internelor a trimis o adresă primăriei, prin care cerea lămurirea acestor situaţii ambigue, în vederea recensământului de anul viitor. Astfel, Serviciul de Evidenţă a Populaţiei, Cadastrul şi Poşta vor trebui să colaboreze pentru găsirea unei proceduri de uniformizare. „Nu există nicio soluţie unitară, pentru că fiecare caz în parte este diferit“, a mai spus Buzatu.

Trei străzi cu acelaşi nume

În cartierul Someşeni, există trei străzi cu numele Bărc. Pentru a le diferenţia, Consiliul local a emis o hotărâre, prin care cele trei au fost „rebotezate“ Bărc I, Bărc II şi Bărc III. „Această modificare, însă, nu se regăseşte în actele tuturor localnicilor de acolo. Unii şi-au schimbat actele, alţii nu, în funcţie de cum au avut nevoie de ele“, explică Viorel Sârcă, şeful Serviciului de Evidenţă a Populaţiei. El a precizat că oamenii care locuiesc pe străzi ale căror denumiri sau numere de imobile au fost schimbate la propunerea primăriei îşi pot schimba actele gratuit. Familia Minteoan locuieşte de cand se ştie pe actuala stradă Bărc I. „Între noi ne ştim care unde stăm. Şi poştăşiţa ne-o învăţat şi acum nu mai greşeşte, cum se întâmpla mai demult. Dacă vor să ne schimbe actele, să ni le schimbe ei, că-s mulţi bani“, spune Arghil Minteoan (73 de ani).

„Există şi alte situaţii, cu patru-cinci case situate unele lângă celelalte, toate cu acelaşi număr, în Borhanci. În aceste cazuri, noi nu putem face nimic, fără ca locatarii să ne ceară atribuirea sau schimbarea de număr“, a mai spus Oana Buzatu. Însă, în acest caz, cetăţenii vor fi cei care îşi vor plăti singuri schimbarea actelor .

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările