Secretul unui desert cu gust divin. Cum să prepari ca la carte dulceaţă de maci sălbatici

Secretul unui desert cu gust divin. Cum să prepari ca la carte dulceaţă de maci sălbatici

Macii sălbatici poti fi transformaţi într-un desert delicios Foto:cufarulcubucurii

Pasionată de arta culinară, o învăţătoare din comuna Unirea, judeţul Călăraşi, nu ratează nicio ocazie pentru a inventa reţete care de care mai apetisante şi sofisticate. Îndrăgostită de lanurile de maci care invadează câmpurile, Gela Dumitrache a inventat o inedită dulceaţă.


Rezultatul este unul, de-a dreptul, spectaculos. Mii de flori s-au transformat rapid într-un desert cu un gust divin, la fel ca şi buchetele de trandafiri ajunse desert de lux. Reţetele de bunătăţi ale priceputei gospodine pot fi găsite pe blogul culinar:cufarulcubucurii.

Ingrediente:

400 gr. petale de maci

2 kg zahăr

3 lămâi mari

1, 250 l apă plată

Opţional: seminţe de cardamom şi seminţele din jumătate de păstaie de vanilie.

"Menţionez că eu am pus seminţele din şase păstai de cardamom şi seminţele dintr-o jumătate de păstaie de vanilie, fiindcă aşa am simţit eu că s-ar potrivi foarte bine şi rezultatul mi-a demonstrat că am avut dreptate", spune învăţătoarea.

Mod de preparare:

Să mergem, dar, pe firul miraculoasei poveşti a dulceţii de mac sălbatic! Ne înarmăm cu un aparat de fotografiat, plecăm la cules de maci, dar purcedem la cules, numai după ce imortalizam mirificul priveliştii din toate unghiurile!

Scuturăm bine de insecte, fiindcă sunt foarte curtate, după cum băgai de seamă! Apoi desprindem petalele şi le mai luăm o dată la scuturat, fiindcă staminele macului sunt lipicioase rău şi stau lipite de petale. Le cântărim apoi, e important, zic eu! Le spălăm bine şi în multe ape, staminele se ridică la suprafaţă, apoi ultima spălare se execută sub jet puternic de apă. O să vi se pară ca s-au împuţinat, dar e doar o impresie…Se lasă să se scurgă bine într-o strecurătoare. Se pune la foc siropul. Asta înseamnă fix a se fierbe împreună apa şi zahărul, dar şi bobiţele din păstaia de vanilie şi semintele de cardamom, în cazul că vreţi să le folosiţi.

În timp ce siropul fierbe şi se îngroaşă, se freacă  petalele cu zeama  stoarsă de la toate lămâile, că-s multe petale. Când siropul s-a legat ca o miere  şi face bule se adaugă petalele.

Dacă siropul a fost bine legat, mai mult de 12 minute nu trebuie a se fierbe dulceaţa. Se ia vasul de pe foc şi se acoperă cu un prosop ud. Se lasă să se răcească în vas şi se pune rece în borcane capsate cu capace al căror interior a fost şters cu alcool.

Are o culoare fantastică şi un gust divin! Când curge din linguriţă are fineţea aripii de libelulă, nu ştiu să vă explic altfel cât de mătăsoasă poate fi! Poftă bună!


 

Vă recomandăm şi:

Desert rafinat. Cum să pregăteşti cel mai gustos chec simplu cu petale de trandafiri, o reţetă inedită şi apetisantă

FOTO Reţetă apetisantă: plăcintă cu mere şi afine. Un dulce de post care rivalizează cu orice prăjitură sofisticată

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările