Desert rafinat. Cum să pregăteşti cel mai gustos chec simplu cu petale de trandafiri, o reţetă inedită şi apetisantă
0Când vrei să-ţi uimeşti musafirii, cea mai la îndemână reţetă pentru un desert inedit este cea de chec simplu în care se adăugă petale şi sirop de trandafiri. Mai, luna plantelor şi a florilor miraculoase, este aşteptată cu interes şi de gospodine care pregătesc bunătăţi rafinate cu tot felul de ingrediente "ciudate".
O reţetă cu o savoare rar întâlnită o pregăteşte rapid Gela Dumitrache, o învăţătoare din comuna Unirea, judeţul Călăraşi, atunci când doreşte să-şi impresioneze invitaţii. Pasionată de arta culinară, Gela Dumitrache împarte bunătăţile pe care le prepară cu toţi prietenii săi de pe blogul cufărulcubucurii.

Ingrediente:
2 ouă mari
250 gr. zahăr tos
120 ml ulei
450 gr. făină
120 ml. lapte dulce
o linguriţă cu vârf praf de copt
un praf de sare
coajă de lămâie
vanilie de care doriţi
petale dulci de trandafiri
3 linguri sirop de trandafiri
Mod de preparare:
Se aprinde cuptorul la 170 grade deoarece checul se prepară foarte repede. V-am mai explicat faptul că atunci când este vorba despre reţetele moştenite de acasă eu nu separ albuşurile de gălbenuşuri. Se mixează ouăle întregi cu zahărul şi o treime din lapte, până când zahărul s-a dizolvat complet.

Se adaugă restul de lapte în fir subţire, apoi uleiul tot la fel, amestecând uşor cu un tel manual. La urmă se încorporează faina cernută cu praful de copt (în reţeta bunicii spune să îl sting cu oţet sau zeamă de lămâie, dar eu nu fac aşa). Se obţine o compoziţie curgătoare ca la orice chec .

Se pregăteşte tava dorită cu hârtie de copt sau se unge şi tapetează sau se foloseşte o tavă de silicon. Se împarte compoziţia în doua părţi egale. Într-o parte se adaugă puţin sirop de trandafiri(cam 3 liguri) şi încă o lingură de făină rasă.

"Fiindcă siropul de trandafiri nu are puterea să coloreze prea puternic, eu amestec în sirop câteva afine care nu-i schimbă deloc gustul dar culoarea, da( folosesc afine sălbatice, nu de cultură). Se toarnă în tavă ca şi la checul zebrat câteva linguri de compoziţie galbenă, se pun cateva petale dulci de trandafiri(petale puse la borcan cu câte un strat de zahăr între ele) şi apoi se toarnă câteva linguri de compoziţie roz şi iar presărăm petale dulci şi tot aşa până se termină toată compoziţia.

Dacă totuşi nu aveţi petale dulci, putei folosi merişor sau altceva, dar se va schimba radical aroma checului", spune Gela Dumitrache.

Se coace în jur de 35 de minute. Se face testul scobitoarei şi dacă iese curată, e gata! Nu e obligatoriu să coloraţi roz, dacă nu aveţi afine, puteţi să folosiţi cacao, aşa cum în mod obişnuit se fac cele două culori la checuri. Siropul şi petalele vor da checului o savoare mai rar întâlnită. Poftă bună!
Vă recomandăm şi: