Cel mai gustat desert care făcea furori în comunism. Secretul prăjiturii Bărăgan, un dulce de criză, la modă acum 30 de ani
0Chiar dacă în magazine bătea mai tot timpul vântul, gospodinele nu se lăsau învinse. Inventive din fire, femeile găseau şi acum 3 decenii variante pentru a găti preparate gustoase.Cu ingrediente puţine, cele care, de obicei, erau la vânzare în magazine, bucătăresele nu ezitau să facă dulciuri delicioase.
Cum era criză mai la tot, acestea căutau să pună pe masă deserturi ieftine şi bune. Aşa s-a lansat prăjitura Bărăgan, în care margarina, gemul sau binecunoscuta marmeladă erau vedetele.
Ingrediente:
300 gr făină
150 gr. margarină
500 gr zahăr
1 lămâie
1 linguriţă bicarbonat
4 ouă
10 linguri lapte
10 linguri gris
2 plicuri zahăr vanilat
500 gr gem sau marmeladă
1 linguriţă scorţişoară
150 gr nucă tăiată
Mod de preparare:
Se pune făina într-un castron, se rade coaja de lămâie, se pune bicarbonatul, apoi se freacă bine cu margarina. Se adaugă 150 gr zahăr, un gălbenuş de ou şi puţin lapte. Se frământă şi se se pune la rece.
Trei gălbenuşuri se freacă cu 300 gr. zahăr pâna amestecul devine cremos apoi se adaugă 10 linguri lapte, nuca tăiată, rahatul, scorţişoara, gemul. Se amestecă bine totul, apoi se adaugă cele 4 albuşuri bătute spumă, scrie www.bucataras.ro.
Într-o tavă unsă şi tapetată cu hârtie de copt se întinde o foaie, se înţeapă cu o furculiţă apoi se pune crema, peste se pune cealaltă foaie şi se dă la copt la cuptorul în prealabil încins la 180 grade. Înţepăm cu o furculiţă şi foia de deasupra.
Când este bine rumenită, scoatem din cuptor, lăsăm să se răcească şi punem zahăr pudră.
TIPS-URI:
1. De preferinţă se pune gem de culoare închisă pentru a ieşi combinaţia aspectuoasă.
2. Dacă gemul este de culoare deschisă, faceţi foile cu cacao!
Vă recomandăm şi:
Cum se prepară adevărata pastă de roşii. Secretul celei mai bune reţete de bulion, fără conservanţi