UPDATE Bărăganul, spulberat de viscol. Strat de zăpadă de 30 cm, meteorologii nu exclud posibilitatea emiterii unui cod roşu, A2 a fost închisă

UPDATE Bărăganul, spulberat de viscol. Strat de zăpadă de 30 cm, meteorologii nu exclud posibilitatea emiterii unui cod roşu, A2 a fost închisă

Iarnă dezlănţuită în Bărăgan, cu drumuri închise Foto:Arhivă Adevărul

Codul portocaliu de ninsori viscolite a intrat în vigoare la Călăraşi sâmbătă seară. Vântul puternic şi precipitaţiile abundente reduc drastic vizibilitatea pe şosele. Până la această oră, Aurostrada Soarelui care face legătură între Bucureşti şi Constanţa a fost închisă.


Specialiştii de la ANM au anunţat că, în funcţie de fenomenele extreme, vor emite alte avertizări, nefiind exclus chiar un cod roşu pentru câteva ore.

UPDATE. Duminică dimineaţă, la ora 06.00, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a anunţata că din cauza ninsorii şi a viscolului puternic, vizibilitatea pe DN 41, km 7+000 – km 22+000, între Chirnogi şi Căscioarele, este sub 50 de metri. Astfel, CNADNR SA, împreună cu Poliţia Rutieră, pentru siguranţa participanţilor la trafic, a dispus închiderea circulaţiei pe acest sector de drum începând cu ora 06.00.  Nici Autostrada A2, Bucuresti – Feteşti  nu este practicabilă.

Viscolul puternic  făcut ca vizibilitatea pe Autostrada A2, între Drajna şi Feteşti să fie sub 25 de metri. Autorităţile au închis în această dimineaţă circulaţia pentru a evita să pună în pericol vieţile oamenilor. Drumarii acţionează non-stop, însă din cauza vântului puternic, peste 70 km/h, zăpada este adusă din nou pe carosabil. Încă de azi-noapte, în judeţul Călăraşi se actionează cu 14 autoutilaje pe DN-uri şi 27 autoutilaje pe A2 şi s-au răspândit 142 tone material antiderapant.

Se închid drumuri

Deocamdată, codul portocaliu este în vigoare până duminică la ora 20.00 şi cuprinde 11 judeţe, printre care Călăraşi, dar şi municipiul Bucureşti. Meteorologii spun că troienele vor depăşi 30 de centimetri. Dacă vremea se înrăutăţeşte, autorităţile au anunţat că nu vor ezita să închidă drumuri. „Pentru a preîntâmpina orice situaţie neplăcută, vom închide drumul care pune probleme. Decât să avem oameni înzăpeziţi, mai bine luăm măsuri din timp”,  au anunţat autorităţile.

Utilaje suficiente

Pregătirile pentru iarnă s-au făcut din timp la Călăraşi. Cinci drumuri naţionale şi o porţiune din Autostrada Soarelui vor fi curăţate de zăpadă în această iarnă de Astalrom şi o firmă din Braşov, Findcodrum SA. Ca în fiecare an, cum dă iarna, autostrada spre Constanţa se transformă într-un iad alb, deşi Compania de Drumuri a semnat contracte de deszăpezire, în 2014, de aproape 20 de milioane de lei pentru acest drum, atât de important. Astalrom, companie patronată de italieni a câştigat şi în acest an deszăpezirea pe 65 de km de şosea între Bucureşti şi Lehliu.

 

Ce drumurile naţionale sunt în grafic

Prefectura a anunţat că în judeţ sunt pregătite 5 baze de deszăpezire la Călăraşi, Cuza-Vodă, Dragoş-Vodă, Drajna şi Feteşti, cu două puncte de sprijin la Lehliu Sat şi Călăraşi, Varianta Nord. În administrarea Secţiei Drumuri Naţionale Călăraşi se află A2, între km 64-500-160+800, dar şi următoarele drumuri naţionale: DN 3, între KM 50+000-127+500, DN 3A, între km 0+000-43-500, DN 21, între km 105+500-130+200, DN 31, între km 0+000-32+000, DN 3B, între km 0+000-3+000 şi 7+300-53+820.

În baza SDN există în prezent cantităţi suficiente de material antiderapant pentru deszăpezire, însă, în funcţie de diminuarea stocului, acesta va fi refăcut: 1.331 tone de nisip, 2.464 tone de sare, 22 tone de clorură de calciu solidă, 10 tone de soluţie atika.

Papazăpezi pentru 31 de km

În privinţa utilajelor, SDN dispune de 9 autofreze de zăpadă, din care 6 noi, UNIMOG-uri, cu lama şi plug, 4 bucăţi şi 2 buldoexcavatoare. Cele două firme care au câştigat licitaţia pentru deszăpezire vor pune la dispoziţie 9 utilaje multifuncţionale, 35 de autobasculante, 6 autobasculante pentru împrăştierea materialelor antiderapante, 4 tractoare de mare capacitate, 9 autoîncărcătoare, 3 autogredere şi 2 automacarale.

Vă recomandăm şi:

Iarna se dezlănţuie. Weekend de coşmar cu viscol, ger şi zăpadă troienită. Care vor fi zonele cele mai afectate de ninsori

Cum să supravieţuieşti pe cod portocaliu. Ce nu trebuie să lipsească din maşină când pleci la drum pe viscol

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările