Cum să supravieţuieşti pe cod portocaliu. Ce nu trebuie să lipsească din maşină când pleci la drum pe viscol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se anunţă vreme rea pentru următoarele 24 de ore Foto:Arhivă Adevărul
Se anunţă vreme rea pentru următoarele 24 de ore Foto:Arhivă Adevărul

Traficul în condiţii de viscol puternic devine un coşmar. Totuşi, celor care sunt obligaţi să plece la drum în astfel de condiţii, poliţiştii rutieri le dau câteva sfaturi. Având în vedere avertizrea de cod portocaliu, valabilă 24 de ore, începând de sâmbătă seara, e bine de ştiut ce e obligatoriu să avem în maşină.

Pentru Călăraşi, alături de alte 11 judeţe şi Bucureşti, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare meteo cod portocaliu de ninsoare şi viscol, cu intensificări ale vântului la rafală de 70-80 km/h şi scăderea vizibilităţii sub 50 metri.

În aceste condiţii, pentru salvarea de vieţi omeneşti şi preîntâmpinarea oricăror evenimente negative, poliţiştii rutieri recomandă limitarea sau chiar sistarea deplasărilor pe drumurile publice pentru această perioadă.

Dacă este absolut necesară deplasarea cu maşina, conducătorii auto trebuie să conştientizeze că e obligatorie dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarnă şi să verifice ca sistemul de climatizare-dezaburire să fie funcţional.

Lopată, nisip şi pături

„Dotaţi-vă, de asemenea, cu lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, telefon mobil cu baterie suplimentară pentru a putea solicita sprijin echipelor de intervenţie în caz de nevoie!”, spun poliţiştii.

De asemenea, trebuie luată în calcul şi posibilitatea întreruperii circulaţiei pe unele drumuri, iar în acest caz din autovehicul nu trebuie să lipsească haine groase, pături, alimente, apă şi unul sau mai multe telefoane mobile cu adaptor la priza auto. „În cazul în care traficul rutier se va întrerupe din cauza zăpezii, sfătuim conducătorii auto să oprească autovehiculele în afara părţii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină”, au anunţat poliţiştii.


Vă recomandăm şi:

Iarna se dezlănţuie. Weekend de coşmar cu viscol, ger şi zăpadă troienită. Care vor fi zonele cele mai afectate de ninsori

Prognoza meteo pentru începutul anului 2016. Cum va fi vremea în primele 3 luni

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite