Poveştile „generaţiei cu cheia de gât”, aduse de Biblioteca din Buzău în atenţia copiilor de astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Biblioteca Judeteana
Sursa Biblioteca Judeteana

„Poveşti uitate ale copilăriei printre blocuri” este titlul unui proiect iniţiat de Secţia pentru Copii a Bibliotecii „V. Voiculescu”. Este vorba despre o invitaţie pentru copiii de astăzi şi părinţii lor la o călătorie în timp, pentru a (re)descoperi poveştile „generaţiei cu cheia de gât”.

„Intenţia noastră, prin acest proiect, este să readucem în prim plan poveşti şi cărţi ce nu s-au reeditat în ultimii 20 de ani dar disponibile în colecţiile bibliotecii, poveşti cu subiect interesant, atractiv, cu morală. Astfel, în fiecare zi de luni, din 1 februarie, timp de 12 săptămâni, pe pagina de Facebook a bibliotecii postăm o scurtă recenzie pentru povestea săptămânii, o imagine cu coperta cărţii dar şi trimiteri la alte titluri care ar putea fi interesante”, declară Iulia Irimia, bibliotecar Secţia Copii.

Astfel, părinţii sunt provocaţi să redescopere cu ochii maturităţii poveştile copilăriei lor şi să le arate propriilor copii, transmiţându-le mai departe generaţiei viitoare. Până acum, au fost (re)aduse în atenţia publicului poveşti precum „Înfoiat şi Împăunat” (1986) de Radka Alexandrova, „Povestea Califului Barză” de Wihelm Hauff şi Gerhard Lahr, „Omuleţ” (1989) de Victor Eftimiu şi vor urma şi altele.

Cititorii sunt invitaţi să posteze pe pagina de Facebook a Bibliotecii Judeţene „V. Voiculescu” un comentariu despre o poveste care a fost reprezentativă pentru copilăria lor, cât şi sugestii şi impresii despre acest proiect.

„Proiectul <Poveşti uitate ale copilăriei printre blocuri> a pornit chiar de la <generaţia cu cheia de gât>, cei deveniţi astăzi părinţi, care ne-au cerut, la Secţia pentru copii, cărţi care le-au plăcut în copilăria lor, care i-au impresionat sau care şi astăzi le stârnesc emoţie. Fiecare dintre noi avem într-un colţ al memoriei o astfel poveste: fie că ne-a plăcut un personaj, o întâmplare, un element al poveştii, fie povestea ne-a fost spusă într-un moment cu semnificaţie pentru noi sau de către o persoană dragă nouă”, mai spune bibliotecara Iulia Irimia. 

„Suntem nevoiţi să ne reinventăm permanent. Pandemia, mutarea în spaţiu actual ne-a făcut să căutăm alte mijloace, activităţi sau forme diferite, care să atragă publicul spre lectură, dar nu trebuie să-i uităm niciodată pe copii”, declară Sorin Burlacu, directorul Bibliotecii Judeţene „V. Voiculescu” Buzău.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Comorile străbunilor, la judecata nepoţilor. Resuscitarea artei tradiţionale în „Athosul românesc“ FOTO

„Lacul cu Butuci”, delta din inima Bărăganului. Localnicii speră să devină staţiune VIDEO

 

Cum arată „colţii” care dau numele unei celebre zone montane din România. Piatra semipreţioasă renumită în regiune

 

Promovarea Trovanţilor de la Ulmet, prioritate a conducerii judeţului

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite