Alimente şi băuturi care deshidratează. Ce să nu mâncaţi sau să nu beţi când afară este caniculă

Alimente şi băuturi care
deshidratează. Ce să nu mâncaţi sau să nu beţi când afară este caniculă

Apa trebuie să fie lichidul  de bază când afară este foarte cald. FOTOShutterstock.

Deşi pare ciudat, chiar şi băuturile deshidratează. De asemenea, alimentele sărate sau picante trebuie evitate pe cât posibil când afară este foarte cald. Şi unele fructe sau legume pot avea efecte nedorite pe timp de caniculă.

Ştiri pe aceeaşi temă

În zilele caniculare organismul trebuie să fie foarte bine hidratat. Dacă nu se consumă suficientă apă poate apărea senzaţia de amenţeală, durerile cap şi musculare sau chiar leşinul. Deşi pare ciudat, sunt multe băuturi care deshidratează mult organismul.

„Orice băutură care conţine alcool trebuie evitată în zilele caniculare. Nu este vorba doar despre tărie sau vin, ci şi despre bere, care se consumă vara în cantităţi mari. Berea este diuretică şi nu face alltceva decât să deshidrateze. Veţi observa că dacă beţi bere în loc de apă veţi merge mult mai des la toaletă. Şi sucurile de pe piaţă, care au foarte mult zahăr, au acelaşi efect. Rinichii lucrează intens să elimine glucoza din organism, iar aceste lucru se face prin urină. Dacă beţi foarte mult suc veţi ajunge să vă deshidrataţi. Când afară este foarte cald apa trebuie să fie lichidul de bază“, spune medicul nutriţionist Eva Iorţan.

Alimentele picante, atât de savuroase pentru unele persoane, trebuie evitate pe cât posibil când afară este foarte cald. „Alimentele picante ne fac să transpirăm şi automat ne deshidratează organismul. Fie că vorbim de tot felul de condimente picante sau de banalul ardei iute, care este foarte bun în alte perioade ale anului, vara trebuie evitat pe cât posibil“, mai spune medicul.

Evitaţi de asemenea orice aliment care este foarte sărat. „Se ştie că sarea favorizează deshidratarea, astfel că vara trebuie să mâncaţi cât mai puţin sărat. Evitaţi mezelurile de orice fel, pentru că au foarte multă sare. De asemenea, renunţaţi la cipsuri, floricele şi tot felul de snacks-uri, care au şi ele extrem de multă sare în compoziţie. Renunţaţi la sosul de soia folosit pentru a da aromă mâncărurilor gătite, deoarece cantitatea de sare din el este uriaşă“, mai spune specialistul.

Fructe şi legume diuretice

Şi unele fructe şi legume sunt diuretice şi pot duce la deshidratare pe timp de caniculă, deşi pare greu de crezut. „În zilele foarte călduroase evitaţi mărarul, anghinarea sau sparanghelul, deoarece au puternice proprietăţi diuretice şi pot favoriza deshidratarea în combinaţie de alte produse. De asemenea, unele fructe, cum ar fi lămâia, strugurii, afinele sau chiar penenele, au un puternic efect diuretic. Nu trebuie să renunţaţi la aceste fructe, ci doar să limitaţi consumul când afară sunt 35 de grade“, mai spune medicul. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările