Ce greşeli facem cel mai frecvent pe caniculă. Medic: „Un adult de 70 de kg, dacă stă şapte ore în soare şi face efort, pierde aproape 6-7 litri de apă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din dorinţa de a simţi, în zilele caniculare, că ne răcorim, recurgem la gesturi care, de fapt, dincolo de senzaţia imediată, ne fac mai mult rău decât bine, spun medicii.

Frigiderul este „blindat“ cu răcoritoare şi, poate, şi băuturi alcoolice, în congelator mulţi avem, vara, îngheţată şi mai facem exces, câteodată, şi în folosirea aparatului de aer condiţionat. Amumite gesturi simple, care ne fac să ne simţim bine pe moment, ne pot afecta, în schimb, starea de sănătate, spune medicul de familie Viorel Dumitrescu.

Îngheţata, dulcele suprem pe căldură, nu este, de fapt, tocmai indicată, mai ales dacă ne aflăm în spaţii în care temperatura e trecută bine de 30 grade Celsius. „Nu prea avem voie, pentru că se produce o vasoconstricţie la nivelul vaselor de la nivelul faringelui şi trebuie să avem vasodilataţie, să pierdem căldură. Lichidele, de asemenea, să nu fie foarte reci, să fie la temperatura camerei, să fie din abundenţă şi să nu fie foarte dulci, pentru că metabolizarea consumă energie, şi iarăşi nu e bine“, ne sfătuieşte medicul.
„Nu ne răcorim cu o bere, ne deshidratăm“

Nici senzaţia că ne răcorim cu o bere nu e corectă. Ideal ar fi să nu consumăm deloc băuturi alcoolice pe caniculă, spune medicul, pentru că acestea  produc creşterea diurezei şi apare deshidratarea. „Nu ne răcorim cu o bere, producem deshidratare. Ritmul şi aşa accelerat al inimii îl mărim, producem vasoconstricţie periferică, ceea ce n-avem nevoie, avem nevoie de vasodilataţie ca să se asigure pierderea de căldură“, spune medicul.

O altă greşeală frecventă vara este aceea de a ne expune la soare fără protecţie solară. Crema de protecţie sau hainele largi, pălăriile cu boruri mari ar trebui să le folosim la fiecare ieşire, nu doar la plajă, altfel riscăm să se agraveze anumite leziuni de la nivelul pielii şi să apară chiar cancerul de piele.
Şi aerul condiţionat ne poate veni de hac, asta dacă exagerăm şi scădem mult temperatura, comparativ cu cea de afară. „Copiii şi bătrânii, în special, au nevoie de temperaturi normale, deci aerul condiţionat ne este de ajutor, dar să avem în încăpere temperaturi normale, de 22-23 grade, nu mai puţin. De altfel, copiii, bătrânii şi pacienţii cu afecţiuni cronice nu trebuie să se expună, deloc, în această perioadă, temperaturilor foarte ridicate de afară. Să căutăm spaţii cât mai răcoroase“, a declarat medicul Viorel Dumitrescu.

Dacă temperatura din locuinţă este foarte-foarte ridicată, este de preferat o zi la piscină, la umbră, unde se fac curenţi de aer şi ne putem şi răcori, din când în când, în apă.

Ieşitul la grătar, interzis pe caniculă

Dacă la piscină ne putem cu adevărat răcori, grătarul, în schimb, nu este o opţiune în aceste zile caniculare. Pe de o parte pentru că trebuie evitate sursele de căldură, iar pe de alta pentru că mesele copioase ne fac şi ele rău. „Mesele copioase produc creşterea efortului metabolic, cu dezechilibre minerale“, ne lămureşte medicul, prin urmare ar fi bine să apelăm la salate, piureuri, produse cât mai „uşoare“.

Cum ne hidratăm

Ce e de preferat, apa plată sau apa minerală, ne întrebăm adesea. „Apa minerală, în condiţii de caniculă. Apa plată simplă are elemente minerale în minus şi noi chiar pierdem minerale prin transpiraţie. Asta dacă nu ai probleme digestive – gastrită, ulcer, caz în care băuturile carbo-gazoase fac rău“, ne mai spune medicul, explicându-ne cât de periculoasă este, pe de altă parte,  o „escapadă“ lungă în arşiţa de afară. „Un adult de 70 de  kg, dacă stă 7 ore în soare şi face efort, pierde aproape 6-7 litri de apă, cam 10% din masa corporală“, spune medicul, explicând că este imperios necesară alternarea perioadei în care suntem nevoiţi să ne expunem temperaturilor foarte crescute şi arşiţei din aceste zile cu petrecerea timpului în spaţii umbrite, cu temperaturi mai scăzute, şi consumarea unei cantităţi suficiente de lichide.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite