Potop în nordul României. Inundaţii masive, sate întregi au rămas fără curent, iar drumurile se înzăpezesc

Potop în nordul României. Inundaţii masive, sate întregi au rămas fără curent, iar drumurile se înzăpezesc

Zeci de hectare au fost inundate în judeţul Botoşani FOTO Prefectura Botoşani

În ultimele 48 de ore nordul extrem al României a fost lovit de apă şi zăpadă. În urma ploilor din weekend mai multe râuri au ieşit din matcă inundând gospodăriile şi câmpurile agricole, iar drumurile din nord au fost viscolite şi acoperite de zăpadă. Totodată, vântul a rupt copaci şi a lăsat sate întregi fără curent.

Ştiri pe aceeaşi temă

Judeţul Botoşani, una dintre zonele sărace ale României, a fost lovită cumplit de natură în ultimele 48 de ore. Mai precis după precipitaţiile din acest weekend râurile au ieşit din matcă şi au inundat gospodării şi câmpuri agricole. 
 
Vântul foarte puternic pe de altă parte a rupt copacii şi a lăsat sate întregi fără curent electric. De parcă nu ar fi fost deajuns, porţiuni întregi de carosabil pe drumurile nordice au fost acoperite de zăpadă, iar troienele de zăpadă au ajuns şi până la 1,20 metri.
 
Inundaţii la început de iarnă
 
După o vară secetoasă care a dus la sapă de lemn, mii de ţărani din judeţul Botoşani, începutul iernii a venit culmea cu inundaţii. Începând de duminică natura s-a dezlănţuit la Botoşani. După trei zile de ploaie susţinută, râurile din judeţ au ieşit din matcă. Este vorba în principal de aceleaşi cursuri de apă care au dat mereu bătăi de cap botoşănenilor. Şi anume Miletin, Jijia, Buhai şi Sitna. Cea mai gravă situaţie a fost înregistrată în nordul judeţului, aproape de graniţa cu Ucraina la Hilişeu Horia. În această localitate nu mai puţin de 50 de hectare au fost acoperite de apă. Zone întregi au fost inundate, iar stâlpii de înaltă tensiune rupţi FOTO botosaneanul.ro
 
Inclusiv prefectul judeţului, Dan Nechifor s-a deplasat la faţa locului. Totodată pompierii au intervenit la Stăuceni şi Pădureni, acolo unde apele au inundat curţile oamenilor. Pentru monitorizarea cursurilor râurilor au fost mobilizate încă de duminică patru echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Botoşani. Mai mult decât atât apele au inundat inclusiv calea ferată la Albeşti. Linia de cale ferată din întrega zonă a fost acoperită cu apă, iar stâlpii de înaltă tensiune au fost doborâţi.
 
Sate fără lumină şi maşini distruse
 
Ploile au fost secondate de un vânt foarte puternic. Pur şi simplu stâlpii de înaltă tensiune au fost smulşi şi doborâţi. Sate întregi au rămas fără curent electric, de multe ori cu râuri ameninţătoare în jur. Mai precis au rămas fără curent 540 de consumatori din Leorda şi peste 200 de consumatori în comuna Ripiceni.
Un copac rupt a distrus trei maşini FOTO botosaneanul.ro
 
Totodată vântul a rupt numeroşi copaci, fiind nevoie de intervenţia pompierilor pentru a-i da la o parte. Cel mai grav caz a fost înregistrat în municipiul Botoşani, pe strada Octav Onicescu.  Mai precis trei autoturisme au fost distruse de un copac care s-a rupt şi a căzut din cauza vântului. Din fericire nimeni nu a fost rănit.
 
Troiene de peste un metru
 
Natura nu s-a lăsat însă înduplecată. Duminică noapte a nins abundent în zona de nord a judeţului iar porţiuni întregi de carosabil au fost pur şi simplu înzăpezite. Drumarii au intervenit încă de la primele ore şi au luptat în special cu viscolul care împrăştia zăpada de pe câmpuri direct pe drum. „Suntem de la 4 dimineaţa aici. Viscolul împrăştie toată zăpada. Mergem aproape încontinuu cu frezele. Sunt porţiuni unde zăpada pe carosabil are 30 de centimetri„, spune un angajat de la Secţia de Drumuri Naţionale, filiala Botoşani. Pe câmp troienele depăşesc 1,20 metri iar vântul împrăştie zăpada pe stradă. 
Zăpada a acoperit drumurile din nord FOTO Cosmin Zamfirache
 
Drumul de la Dorohoi la Darabani în special în zona Dragalina-Smârdan este o provocare pentru şoferi. În această dimineaţă s-a circulat inclusiv doar pe un singur sens de mers. „Au fost peste 700 de metri cumpliţi. Maşina patina, zăpadă mare. Dacă mai ninge şi viscoleşte este prăpăd”, a precizat un şofer care se îndrepta către Dorohoi. Autorităţile au intervenit în aceste zone nevralgice. ”Încă de când au fost semnalate aceste fenomene s-a intervenit pe drumuri cu material antiderapant şi utilaje pentru degajarea zăpezii„, spune Dorina Lupu, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani. 
Drumarii au intervenit pe majoritatea drumurilor FOTO Cosmin Zamfirache
 
În localităţi precum Rădeni, maşinile parcate s-au scufundat pur şi simplu în zăpada afânată. Deocamdată autorităţile spun că cursurile râurilor s-au stabilizat iar reţelele electrice puse în funcţiune. Cu toate acestea se aşteaptă ca vremea rea să dea bătăi de cap în continuare. 
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările