Câini mutilaţi, descoperiţi în urma unei percheziţii. Câţi ani de închisoare se dau pentru rănirea cu intenţie a animalelor

Câini mutilaţi, descoperiţi în urma unei percheziţii.
Câţi ani de închisoare se dau pentru rănirea cu intenţie a animalelor

FOTO arhivă Adevărul

Un bărbat din comuna Blăgeşti, judeţul Bacău, este anchetat de Poliţia Animalelor, după ce a tăiat urechile la nouă câini. Cuparea (tăierea) urechilor, ca şi a cozilor la animale, este considerată mutilare şi este pedepsită de Codul Penal.

Poliţiştii din cadrul Biroului pentru Protecţia Animalelor Bacău, împreună cu cei ai Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, poliţişti de investigaţii criminale şi luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale, au pus în executare marţi, 24 mai, un mandat de percheziţie domiciliară pe raza comunei Blăgeşti.

Cu această ocazie, la domiciliul unui bărbat de 46 de ani au fost identificate 12 exemplare canine, 9 dintre acestea având urechile cupate.

”Poliţiştii efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de intervenţii chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilorfaptă prevăzută şi pedepsită de Legea 205/2004 privind protecţia animalelor”, au precizat reprezentanţii IPJ Bacău.

Poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor atrag atenţia tuturor deţinătorilor de animale, cu privire la faptul că la data de 16.05.2022 a fost publicată în monitorul oficial al României Partea I, nr. 484 din 16.05.2022, Legea 138 din 13.05.2022, pentru modificarea Legii 205/2004 privind protecţia animalelor, fiind înăsprite pedepsele pentru infracţiunile prevăzute de această lege specială, după cum urmează:

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă:

-intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor

- despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare;

- folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă:

folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare;

- folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora;

- practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;

- rănirea cu intenţie a animalelor.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani:

- uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept;

- schingiuirea animalelor;

- organizarea de lupte între animale sau cu animale;

- zoofilia.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Ce au păţit doi tineri care s-au distrat schiungiuind un câine. Pedeapsa maximă prevăzută de lege

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările