Licitaţie organizată de CNAIR pentru reparaţii la drumul naţional Transursoaia din Munţii Apuseni

Licitaţie organizată de CNAIR pentru reparaţii la drumul naţional Transursoaia din Munţii Apuseni

Zona unde este surpat drumul

O secţiune din drumul naţional DN 1R, ce face legătura între Albac şi Horea, va fi reparată de CNAIR printr-o investiţie de peste un milion de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sectorul de drum aflat între satele Budăieşti şi Ruseşti a fost grav afectat de o alunecare de teren, care a rupt zidul de sprijin, iar odată cu acesta s-a surpat şi o parte din carosabil, pe partea dinspre valea Albac. 
 
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat o licitaţie publică pentru proiectarea şi execuţia de lucrări pentru stoparea efectelor calamităţilor – repararea drumului DN 1R, km 76+090. Valoarea totală estimată a contractului este de 1.067.025 de lei, fără TVA.
 
DN 1R, zis şi Transursoaia, este un drum naţional lung de 80 de kilometri, care face legătura între Huedin / DN 1 şi Albac / DN 75, via Beliş. Amplasamentul drumului este situat pe un versant cu panta mare (17 – 31 grade), iar la baza versantului se află valea Albacului. Pentru realizarea drumului a fost necesară construirea unui zid de sprijin din zidărie de piatră care în momentul de faţă este puternic afectat (rupt).
 
„O dată cu ruperea zidului de sprijin s-a surpat şi drumul pe jumătatea de bandă dinspre vale. Pe zona afectată de alunecare se poate circula doar pe o singură bandă”, se precizează în caietul de sarcini.
 
Potrivit documentului citat, în urma vizitei în teren s-au identificat următoarele:
 
– Între km 76 + 077 şi km 76 + 100 s-a identificat o cedare a zidului de sprijin de rambleu în lungime de 23 m, realizat din zidărie de piatră. Astfel, drumul este suprat pe jumătatea din aval, datorită eroziunilor produse de râul Albac.
 
– La km 76 + 099 s-a identificat un podeţ ce subtraversează drumul naţional. Acest podeţ nu are cameră de cădere şi amenajare aval şi nu are timpane.
 
Prin realizarea investiţiei se doreşte consolidarea drumului în vederea îmbunătăţirii traficului auto şi siguranţei în exploatare. Durata de execuţie a lucrărilor este estimată la 6 luni.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: