23 decembrie: 59 de ani de la prima călătorie în jurul Pământului realizată de o navă românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 23 decembrie 1963, Cargoul „București” a ancorat în portul Constanța, după prima călătorie în jurul Pământului realizată de o navă românească. În 1967, s-a născut fotomodelul şi cântăreaţa Carla Bruni, soţia fostului preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, iar în anul 1989, personalităţi politice, diplomatice şi culturale din întreaga lume au salutat înlăturarea dictaturii şi au declarat sprijinul pentru instaurarea democraţiei în România.

Cargoul „București”. Foto: Arhivă
Cargoul „București”. Foto: Arhivă

1823: S-a născut compozitorul, dirijorul şi pedagogul român, Alexandru Flechtenmacher

La 23 decembrie 1823 s-a născut Alexandru Flechtenmacher, compozitor, dirijor și pedagog român, întemeietorul şi primul director al Conservatorului de Muzică şi Declamaţiune din Bucureşti (1864-1869).  

De asemenea, Flechtenmacher a compus muzica pentru „Hora Unirii”, pe versurile scrise în anul 1855 de poetul Vasile Alecsandri. La 28 ianuarie 1898, la vârsta de 74 de ani, a murit. 

1962: S-a născut fizicianul de origine română Stefan Walter Hell

La 23 decembrie 1962 s-a născut la Sântana fizicianul Stefan Walter Hall, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 2014, împreună cu chimistul american Eric Betzig şi cu chimistul şi fizicianul american William E. Moerner.

Cei trei cercetători au fost premiați pentru dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie. Acesta a părăsit România comunistă şi s-a mutat în anul 1978 în Republica Federală Germania.

În anul 1981, și-a început început studiile la Universitatea din Heidelberg, Germania, unde și-a susținut lucrarea de doctorat în anul 1990. Teza lui de doctorat a avut tema: „Imagistica microstructurilor transparente într-un microscop confocal“.   

1963: Prima călătorie în jurul lumii realizată de o navă românească 

În urmă cu 59 de ani se sfârșise prima călătorie în jurul lumii realizată de o navă românească, cargoul „București”, care a ancorat în portul Constanța. La 11 august 1963, nava a plecat din portul Constanța. Echipajul era alcătuit din 50 de persoane sub comanda căpitanului Liviu Neguţ. 

cargou bucuresti

Cargoul a fost încărcat cu tractoare şi cu instalaţiile necesare pentru construirea unei fabrici de ciment la Santiago de Cuba. Nava a fost construită în anul 1962 în Iugoslavia.

Cargoul a parcurs 27.600 de mile, cu o viteză medie de 12 noduri pe oră, iar călătoria a durat, în total, 134 de zile. 

Carla Bruni

1967: S-a născut Carla Bruni, soția președintelui francez Nicolas Sarkozy 

La data de 23 decembrie 1967, s-a născut fotomodelul și cântăreața Carla Bruni. Este soția fostului președinte francez, Nicolas Sarkozy.

Carla Bruni a jucat în filmele: „Miezul nopții în Paris” și „În căutarea lui Nicolas Sarkozy”. 

George Bush și Mihail Gorbaciov
George Bush și Mihail Gorbaciov

1989: Mai multe personalități politice, diplomatice și culturale salută înlăturarea dictaturii din România

La 23 decembrie 1989, mai multe personalități politice, diplomatice și culturale din întreaga lume salută înlăturarea dictaturii și își declară sprijinul pentru instaurarea democrației în România. 

Transmit mesaje printre alții: George Bush, preşedintele SUA, Peter Mladenov, secretar general al CC al PC bulgar, Ladislav Adamec, preşedintele PC cehoslovac, cunoscutul disident ceh Vaclav Havel, preşedintele Franţei, François Mitterrand, ministrul de externe vest-german, Hans Dietrich Genscher, secretarul general al NATO, Manfred Wörner, premierul britanic, Margaret Thatcher. 

În plus, liderul sovietic Mihail Gorbaciov anunță Congresul Deputaților Poporului despre evenimentele din România. La Chișinău, capitala RSS  Moldoveneşti, în centrul oraşului au fost aprinse mii de lumânări şi a avut loc o slujbă religioasă în memoria victimelor din România. 

1990: Referendum pentru independența Sloveniei față de Iugoslavia 

La 23 decembrie 1990 a fost organizat un referendum pentru independența Sloveniei față de Iugoslavia. La trei zile distanță, rezultatele referendumului au fost anunțate de politicianul France Bučar. 88,5% dintre alegătorii cu drept de vot (94,8% dintre cei care au participat) au votat în favoarea independenței, 4,0% au votat împotriva independenței, în timp ce 0,9% au avut voturi nule, iar 0,1% și-au returnat buletinele nefolosite. 6,5% dintre alegători nu au votat. 

Anunțul politicianului a obligat autoritățile slovene să declare independența țării în termen de șase luni. 

La 25 iunie 1991 a fost adoptată Carta Constituțională de bază privind suveranitatea și independența Republicii Slovenia, iar independența a fost declarată următoarea zi, ceea ce a dus la Războiul de zece zile. 

Artistul Ioan Cadar
Artistul Ioan Cadar

2013: A murit artistul plastic Ioan Cadar 

Artistul plastic Ioan Cadar s-a născut la 8 martie 1946. În anul 1975, a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, la secția de arte decorative. 

În anul 1971, a absolvit Academia de Arte Nicolae Grigorescu din București, secția sticlă. Cele mai reprezentative lucrări: candelabrele mari din foaierul Teatrului Național din București, realizate în  1972-1973. 

În anul 1974 a realizat vitraliile de 40 m² de la clubul Internațional- Mangalia Nord-Olimp. 

În perioada 1986-1987 a restaurat vitraliile pictate de la Caru' cu Bere din București. 

În 1987 a realizat vitraliul de la Cazinoul din Constanta, din zona scărilor principale, compoziție art nouveau de 50 m². 

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite