14 decembrie, 60 de ani de la moartea lui Simion Mehedinți, părintele geografiei moderne: „Cum munceşti, aşa gândeşti”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot pe 14 decembrie s-a născut economistul și sociologul Virgil Madgearu, dar și actorul Radu Beligan, societar de onoare al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Simion Mehedinți a fost un mare savant român
Simion Mehedinți a fost un mare savant român

1887 - S-a născut Virgil Traian Madgearu, economist, sociolog şi om politic

Virgil Madgearu, economist, membru al PNŢ şi ministru de Finanţe în 1929 şi 1933, a fost împuşcat de legionari, la 27 noiembrie 1940, în pădurea Snagov, cu şapte gloanţe, în aceeaşi zi cu Nicolae Iorga.

Dincolo de funcţiile din Partidul Naţional Ţărănesc, a mai lucrat ca ministru al Industriei şi Comerţului, în perioada 1928-1930; ministru al Comunicaţiilor, în 1929, şi ministru al Finanţelor, în acelaşi an.

Virgil Madgearu
Virgil Madgearu

Determinat să analizeze îndeaproape situaţia României la acea vreme, a înfiinţat Institutul pentru studiul conjuncturii economice, activ până în 1940, iar printre membrii lui erau economiştii Gheorghe Zane, Mircea Vulcănescu, Roman Moldovan şi Nicolae Georgescu-Roegen.

1911 - Roald Engelbregt Gravning Amundsen a cucerit Polul Sud

Roald Engelbregt Gravning Amundsen a fost un explorator norvegian al zonelor polare. A fost primul om care a ajuns la Polul Sud (în 1911). De asemenea, a fost primul navigator care a reușit să traverseze Pasajul de nord-vest. A dispărut în iunie 1928, în timp ce lua parte la o misiune de salvare în Arctica.

1918 - S-a născut actorul şi regizorul Radu Beligan

Radu Beligan, societar de onoare al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, membru de onoare al Academiei Române (din 2004), s-a născut în satul Galbeni din comuna băcăuană Filipeşti. În 2013 a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor în activitate.

radu beligan jpeg

Radu Beligan a jucat la Teatrul „Regina Maria“ (1937-1938), la „Uranus“ (1938-1939), la Teatrul din Sărindar, la Grădina „C.A. Rosetti“, la Teatrul „Tudor Muşatescu“ (Roxy), la Teatrul Majestic, la Teatrul Savoy, la Teatrul „Comedia“, la Municipal. La sfârşitul anilor '40, a existat chiar şi Compania „Radu Beligan“. La Teatrul Naţional din Bucureşti a venit pentru prima dată în 1945. Mai târziu, în 1961, a înfiinţat Teatrul de Comedie, fiind directorul acestuia timp de opt ani. Din 1969 până în 1990, Radu Beligan a fost directorul Teatrului Naţional Bucureşti.

În activitatea sa artistică, Beligan a realizat peste 80 de roluri în teatru şi 30 în filme. A avut o activitate bogată şi la radio şi la televiziune.

1946 - S-a născut solista vocală Aura Urziceanu

Aura Urziceanu a studiat vioara cu tatăl ei, profesor la școala de muzică. A făcut prima înregistrare la vârsta de 13 ani. În 1969, a plecat pentru o lungă perioadă în Canada şi SUA unde a cântat alături de Duke Ellington şi de Ella Fitzgerald.

Căsătorită cu bateristul Ron Rully, are cu acesta un fiu, Elia Rully. În turnee, a cântat alături de Quincy Jones, Duke Ellinton, Thad Jones şi Mel Lewis. A participat la festivaluri prestigioase precum Newport Jazz Festival şi Village Vanguard.

Cariera Aurei Urziceanu reprezintă o îmbinare variată de genuri muzicale: de la pop la folclor, de la muzica clasică la jazz, inclusiv concerte şi show-uri de televiziune. A susţinut turnee în S.U.A, Brazilia, Japonia, Australia si Europa, oferind concerte în compania unor mari muzicieni şi instrumentişti americani precum Duke Ellington, Quincy Jones, Thad Jones & Mel Lewis Orchestra, Dizzy Gillespie, Art Blakey, Horace Silver, Clark Terry, Stan Gets.

1962- A murit Savantul Simion Mehedinţi  (19 octombrie 1868-14 decembrie 1962)

A fost, cu siguranţă, un mare spirit al acestui popor. Cunoscut ca fondator al geografiei româneşti moderne, dar şi filosof, pedagog, filosof format la şcoala lui Titu Maiorescu, acesta a militat toată viaţa pentru ideile naţionaliste, în special în zona culturii.

El a lansat teoria că în România este nevoie de o şcoală a muncii, de o şcoală în care arta şi ştiinţa educaţiei să dea un sens vieţii copilului, să înalţe fiinţa umană la rang de valoare general acceptată. Mormântul lui Simion Mehedinţi se află în localitatea natală Soveja, din județul Vrancea, în curtea Mănăstirii “Matei Basarab”

Vă prezentăm o serie de citate din opera vastă a lui Simion Mehedinţi, în care sunt tratate teme precum munca, educaţia sau familia:

„Cum munceşti, aşa gândeşti şi tot aşa vorbeşti”

„Numai iubirea pentru alţii ne poate învăţa cum să ne iubim pe noi înşine”

„Invidia, mărturisită sau nu, este totdeauna semn de inferioritate”

„Munca, oricare ar fi, lasă urmele ei nu numai în palmă, ci şi în creier”

„Femeile sunt temelia educaţiei în fiecare generaţie”

„Luaţi seama, mame şi soţii! Pe cât de mare e menirea voastră, pe atât de mare trebuie să fie grija de copiii voştri, chiar din clipa dintâi a pregătirilor spre viaţă… De la voi porneşte binele şi răul.” (Mai multe citate aici)

1989 – Revoluția ratată de la Iași

La iași, în oraşul de pe râul Nicolina (singurul râu din România care curge în întregime de la sud la nord), Revoluţia română a fost însă cel mai asiduu pregătită şi a avut cel mai spectaculos eşec. Un grup de oponenţi ai regimului comunist a încercat să organizeze, la Iaşi, o adunare a intelectualilor, studenţilor şi muncitorilor în Piaţa Unirii: Mitingul a fost preîntâmpinat de autorităţi. Securitatea a aflat însă de planul „conspiraţioniştilor". Miliţieni, securişti, pompieri şi membri ai Gărzilor Patriotice au împânzit, în ziua mitingului, Piaţa Unirii şi locurile învecinate, blocând astfel coalizarea oricăror potenţiali manifestanţi. Mitingul n-a mai avut loc. Revolta ieşenilor a fost, vai!, înăbuşită înainte de a începe.

2006 – Confirmare oficială că România intră în UE

Preşedintele Traian Băsescu şi prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu au participat, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European de Iarnă, care a confirmat, la cel mai înalt nivel politic, aderarea României la UE, la 1 ianuarie 2007.

Franţa 2012 - A murit alpinistul Maurice Herzog

Născut la Lyon, Maurice Herzog este considerat drept un erou naţional. Împreună cu colegul alpinist, Louis Lachenal, au devenit primii oameni care au ajuns pe vârful Annapurna, la peste 8.000 de metri, al 10-lea cel mai înalt din lume, situat în centrul Nepalului, potrivit www.thefamousbirthdays.com. Maurice Herzog şi companionul său au ajuns pe vârful Annapurna (8.091 m) la 3 iunie 1950. Însă, obobţinerea acestui triumf l-a costat scump, deoarece degetele de la mâini şi de la picioare, care i-au degerat în urma unei coborâri dramatice, au trebuit amputate. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul însoţitorului său. Din echipă au mai făcut parte ghizii de mare înălţime Gaston Rebuff at şi Lionel Terray. Herzog, luptător în rezistenţă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost, apoi, secretar de stat pentru tineret şi sport (1958-1965). El a povestit, romanţând puţin, marea aventură a vieţii sale într-o carte care rămâne best-seller absolut al literaturii de munte: „Annapurna, primul 8.000” (1951), tradusă în 40 de limbi şi vândută în peste 10 milioane de exemplare. A fost primarul oraşului Chamonix-Mont-Blanc (1968-1977). A fost membru al Comitetului Internaţional Olimpic timp de 25 de ani, începând din 1970; membru de onoare după 1995. I-a fost acordată distincţia de Mare Ofi ţer al Legiunii de Onoare şi Crucea de Război pentru serviciul militar (1939-1945). A murit la vârsta de 93 de ani.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite