13 decembrie, ziua în care a murit Nichita Stănescu. 39 de ani de la plecarea unui geniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

13 decembrie este Ziua etniei tătare și Ziua tipografilor. În această zi, în 1967 s-a născut solistul de muzică populară Ioan Bocşa, iar în 1983 a murit poetul Nichita Stănescu.

Nichita Stănescu. FOTO Arhivă
Nichita Stănescu. FOTO Arhivă

1887 - S-a născut poetul Mihail Cruceanu. 

Mihai Cruceanu s-a născut la Iaşi. Încă de când era elev a frecventat cenaclul lui Al. Macedonski, iar ulterior s-a apropiat de cercul lui Ovid Densuşianu. A fost avocat la Târgu Jiu şi profesor la Alexandria, Craiova, Râmnicu Vâlcea. 

În 1949 a devenit profesor la Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti; preşedinte al fi lialei bucureştene a Societăţii de Ştiinţe Filologice.  Poezia sa este de factură simbolistă. Amintim dintre volumele sale: „Altare nouă” (1915), „Fericirea celorlalţi” (1920), „Povestiri pentru tine” (1924), „Lauda vieţii” (1945), „Poezii alese” (1957), „Versuri” (1967), „Pălării şi capete” (1972), „Poeme alese” (1974). A scris şi interesante evocări memorialistice - „De vorbă cu trecutul...” (1973). A tradus din Alphonse Daudet („Scrisori din moara mea”). A murit la Bucureşti. )

1917 - S-a născut sociologul, istoricul şi omul politic Miron Constantinescu

Miron Constantinescu, membru titular al Academiei Române s-a născut la Chişinău. A fost redactor-şef al ziarului „Scânteia” (1944). A ocupat o serie de funcţii în stat. A fost profesor la Universitatea din Bucureşti (din 1948), director al Institutului de Cercetări Economice (1957-1958), şef de secţie la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” (1959-1965). A desfăşurat şi o bogată activitate ştiinţifi că şi culturală în domeniile istoriei, sociologiei şi economiei.

1947 - S-a născut solistul de muzică populară Ioan Bocşa. (75 de ani)

Interpretul supranumit sufletul colindelor româneştI a venit pe lume  într-o comună din apropierea oraşului Alba Iulia, unde a avut o copilărie foarte fericită, petrecută mai mult în localitatea Cutina, pe râul Sebeş, la fratele mamei sale.

Oficial, pasiunea sa pentru muzica populară s-a concretizat prin absolvirea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca în anul 1970. Neoficial, dragostea faţă de folclor a dobândit-o încă din copilărie.  Rapsodul a colecţionat mii de colinde, pe care le-a strâns de-a lungul anilor din tot Ardealul.

Ion Bocșa. FOTO Arhivă Adevărul
Ion Bocșa. FOTO Arhivă Adevărul

1983 - A murit poetul Nichita Stănescu, membru post-mortem al Academiei Române

Nichita Stănescu, poetul  care-a trăit şi-a ars toată viaţa numai pentru arta sa orfică, a rămas o voce distinctă a liricii universale contemporane fiind tradus în tot mai multe limbi străine.

A debutat cu poezie simultan, în martie 1957, în revistele „Tribuna” şi „Gazeta literară”, iar debutul editorial are loc în 1960 cu volumul Sensul iubirii, inaugurând colecţia „Luceafărul” a Editurii de Stat pentru Literatură şi Artă. 

În anul 1975 a fost distins cu Premiul Internaţional pentru Poezie „Gottfried von Herder”, decernat de Academia Austriacă în 1976, iar în 1982 câştigă Marele Premiu „Cununa de Aur” la Festivalul Internaţional „Serile de Poezie de la Struga”, din Macedonia. În 1979, Nichita Stănescu este nominalizat de Academia Suedeză pentru candidatura la Premiul Nobel pentru Literatură, alături de Odiseea Elytis, Max Frisch, Léopold Sédar Senghor şi Jorge Luis Borges.

1990 - A fost promulgată Legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea CSAT

Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) este o autoritate administrativă autonomă din România, care are atribuții în organizarea și coordonarea unitară a activităților care privesc apărarea țării și siguranța națională.

1996 - Preşedintele României, Emil Constantinescu, a participat la reuniunea Consiliului European de la Dublin. (13-14 decembrie)

Un an mai tarziu, în 1997,  Summitul Uniunii Europene a avut loc la Luxemburg, principalul scop fiind acela al extinderii acesteia către Est. La reuniune a participat şi preşedintele României. Emil Constantinescu, însoţit de Adrian Severin, ministrul de Externe, Alexandru Herlea, ministrul Integrării Europene, şi Ion Caramitru, ministrul Culturii. România nu a fost inclusă în primul val de extindere, dată fi ind situaţia economică a ţării. 

1999 - Biroul de Conducere, Coordonare şi Control (BCCC) al PNŢCD a retras sprijinul politic premierului Radu Vasile

Revocat din funcţie de preşedintele Emil Constantinescu, Radu Vasile a refuzat iniţial să-şi dea demisia „din motive morale” şi a creat în interiorul partidului (14 dec. 1999) Grupul Popular de Refl ecţie. La 27 decembrie 1999, Radu Vasile a fost exclus din partid pentru încălcarea statutului şi crearea unui „partid în partid”.

1797 - S-a născut poetul şi publicistul Heinrich Heine. 

Heinrich Heine, cel mai reprezentativ scriitor german al epocii romantismului târziu, s-a născut în Düsseldorf, afl at la acel moment sub controlul trupelor revoluţionare franceze. A studiat în cadrul mai multor şcoli catolice unde a învăţat limba franceză. În 1814, Heine a frecventat cursurile unei şcoli de afaceri din Düsseldorf, unde a învăţat şi limba engleză. Şi-a început studiile de drept la Bonn, în 1819, le-a continuat la Göttingen şi Berlin. A fost interesat de studierea istoriei şi literaturii. În perioada petrecută la Berlin a publicat primele volume de cântece: „Suferinţe de tinereţe” (1821) şi „Intermezzo liric” (1823).

La Hamburg, în ianuarie 1826, Heine l-a pe întâlnit Julius Campe, care a devenit unicul său editor. Mai târziu, a reunit versurile din tinereţe în volumul „Cartea cântecelor”, în care se regăsesc baladele sale celebre („Grenadirii”, „Baltazar”, „Pelerinajul la Kevlaar”), alături de poezii lirice sau de minunata „Lorelei” din ciclul „Întoarcerea acasă”. 

 Heine s-a stabilit la Paris, în calitate de reporter al ziarului „Allgemeine Zeitung”. A revenit în Germania pentru două scurte perioade, în 1843 şi în 1844, scriind epopeea satirică, „Germania. O poveste de iarnă”

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite