17 decembrie 1851: S-a stins din viață Spiru Haret, celebrul matematician

0
0
Publicat:

Pe 17 Decembrie 1912, la București, a murit matematicianul, sociologul şi omul politic Spiru Haret, membru titular şi vicepreşedinte al Academiei Române.

Deținând funcția de Ministru al Educației de trei ori, Haret a lucrat toată viața în slujba școlii și a învățământului. În perioadele cât a fost ministru, pe teritoriul României au fost înființate aproape 2000 de școli.

Spiru Haret Sursa foto wikipedia.org

Printre materiile pe care le-a predat Spiru Haret regăsim geometria analitică, mecanica rațională, trigonometria, dar și geometria elementară în plan și în spațiu.


1851: Înfiinţarea Conservatorului de Muzică din Bucureşti, din iniţiativa lui Ioan Andrei Wachmann şi a lui Ludovic Wiest, precursorul Conservatorului de Muzică şi Declamaţiune înfiinţat în 1864

Deși înființat doar temporar, importanța Conservatorului de Muzică din București este dată de faptul că este predecesorul Conservatorului de Muzică și Declamațiune.

Chiar dacă nu numele este cel mai important, trebuie să știm că prezenta instituție intitulată Universitatea de Muzică din București a avut numeroase titulaturi, de-a lungul timpului. Acestea au fost, pe lângă cele menționate mai sus, Academia Regală de Muzică şi Artă Dramatică, Conservatorul de Stat, Conservatorul de muzică ”Ciprian Porumbescu”, Academia de Muzică, Universitatea de Muzică. Din această cauză, multă lume cunoaște această universitate drept “Conservator”.


1997: Lansarea postului de televiziune privat „Prima TV” (fost „Amerom”)

Pe 17 decembrie 2022 se împlinesc 25 de ani de la lansarea postului de televiziune Prima TV. Evenimentul de lansare a fost organizat la Palatul Parlamentului, iar primele studiouri au fost la demisolul Politehnicii.

Prima TV este unul dintre cele mai iubite posturi de televiziune la momentul actual, bătând recorduri de audiență de-a lungul celor 25 de ani de activitate. Probabil cea mai răsunătoare emisiune de pe Prima a fost, și este, Cronica Cârcotașilor, a cărei cacofonie rezumă întocmai scopul acesteia - acela de a se amuza pe seama gafelor din televiziunea din România.


2000: A fost inaugurată la Târgu Jiu, după un îndelungat proces de restaurare, „Coloana fără sfârşit” a sculptorului Constantin Brâncuşi

Dacă numele de “Coloana fără sfârșit” nu-ți aprinde niciun beculeț, află că este numele oficial al celebrei Coloane a Infinitului, monument de artă creat de Brâncuși în primul sfert al secolului trecut.

Între 1998 și 2000, Coloana Infinitului a fost supusă unui proces de restaurare, la care au luat parte mai multe instituții românești, dar și Banca Mondială și Fondul Mondial al Monumentelor.

Le Figaro: "Coloana infinitului", de Constantin Brâncuşi, printre cele mai importante opere ale secolului XX jpeg

Pe 17 decembrie 2000, aceasta este inaugurată, fiind finalizat procesul de restaurare. Alături de Coloana Infinitului, în Târgu Jiu se mai află și Poarta Sărutului și Masa Tăcerii, două alte mari capodopere ale lui Constantin Brâncuși.


1957: Rachetă balistică intercontinentală, numită Atlas, a fost testată de Statele Unite ale Americii la Cape Canaveral

Racheta balistica FOTO Profimedia jpg

Deși nu a fost prima rachetă balistică intercontinentală din lume, Atlas a reușit cu succes să parcurgă distanța de doar 500 de mile, sau aproximativ 7-800 de kilometri. Totuși, la mai puțin de un an distanță, aceeași rachetă a reușit să parcurgă peste 6000 de mile, sau aproximativ 10.000 de kilometri, după mai multe îmbunătățiri ale sistemului de propulsie.


1987: A murit scriitoarea Margueritte Yourcenar, prima femeie admisă în Academia Franceză (1980). (n. 8 iun. 1903)

Margueritte Yourcenar este una dintre cele mai de seamă scriitoare franceze. Și-a dedicat întreaga viață scrisului, performând atât pe teritoriul Franței, cât și în Statele unite ale Americii, unde devine membră a Academiei Americane de Arte și Litere în anul 1982.

Este prima femeie care reușește venerabila performanță de a accede în Academia Franceză, în anul 1880.

Printre lucrările de seamă ale lui Margueritte Yourcenar, se regăsesc și titluri care au fost traduse în limba română și care, la o căutare mai atentă, se pot regăsi și în bibliotecile dumneavoastră: Alexis (1929), Obolul visului (1934), Povestiri orientale (1928), Memoriile lui Hadrian (1951) sau chiar Piatra filozofală (1968).


Bhutan - Ziua naţională. Aniversarea instalării primului rege ereditar (1907)

Ziua Națională a Bhutanului este sărbătorită, în fiecare an, pe data de 17 decembrie. În 2022, stadionul Changlimithang va găzdui un eveniment spectaculos cu prilejul sărbătoririi a 115 ani de la instalarea primului rege - Ugyen Wangchuck.

image

În 1907, acesta a unit țara și a construit o mai bună relație cu India Britanică. În momentul în care Ugyen a devenit lider în Bhutan, oficialii din guvern, precum și liderii religioși au decis să abolească sistemul dualitar, vechi de 300 de ani, și să stabilească un nou guvern. În cele din urmă, au stabilit monarhia ca formă de guvernământ și l-au încoronat pe Ugyen Wangchuck ca fiind regele lor.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite