22 iulie: ziua în care s-au născut Mireille Mathieu și Selena Gomez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

22 iulie este ziua în care s-au născut cântăreața Mireille Mathieu, Petre Roman și Selena Gomez. Tot azi s-au înregistrat cele mai mari teperaturi atinse vreodată pe glob. 

Mireille Mathieu nu a fost căsătorită niciodată
Mireille Mathieu nu a fost căsătorită niciodată

Alte evenimente importante din istoria zilei:

1916: S-a născut Marcel Cerdan, boxer francez

Marcellin "Marcel" Cerdan a fost un campion mondial la box francez care a fost considerat de mulţi specialişti în box şi fani drept cel mai mare boxer din Franţa. Viaţa lui a fost marcată de realizările sale sportive, stilul de viaţă social şi, în cele din urmă, de tragedie.

Marcel Cerdan
Marcel Cerdan

Marcel Cerdan s-a născut la 22 iulie 1916 în Sidi Bel Abbès în ceea ce era pe atunci Algeria Franceză și a murit în urma unui accident aviatic în 1949. A fost iubitul celebrei Edith Piaf, care a fost marcată de moartea sportivului despre care a spus mereu că a fost singura ei iubire adevărată. Ea ar fi trebuit să fie în același avion, însă din cauza îndatoririlor pe care le avea artista, a fost nevoită să-și amâne plecarea în Statele Unite. Iubitul ei în schimb a urcat în avionul care, ulterior, s-a prăbușit.

1946: S-a născut Mireille Mathieu, cântăreață franceză

Mireille Mathieu s-a născut în Avignon, Franța, într-o familie numeroasă, cu 14 copii, ea fiind cea mai mare. De la 14 ani a lucrat în fabrică, pentru a-și ajuta familia și a-și plăti lecțiile de muzică. Sensibilă, dar și tenace s-a prezentat de trei ori succesiv la concursul "Se cântă în cartierul meu", organizat de Primăria din Avignon, și abia a treia oară îl câștigă cu cântecul "La vie en rose". Susținută de Primărie, participă la o emisiune a televiziunii franceze "Télé Dimanche", în 1965, când este descoperită de toată Franța interpretând cântecul idolului său Edith Piaf, "Isabelle".

A fost lansată de Johnny Stark, managerul celui mai mare cântăreț la acea vreme, Johnny Hallyday. După apariția sa la televiziune, în 1965 și după debutul de la Teatrul Olympia, a fost imediat declarată succesoarea lui Edith Piaf.

1946 - S-a născut Petre Roman, fost prim-ministru al României

Între 1989 și 1991 a fost prim-ministru, iar preşedinte al Senatului a fost între 1996 și 1999. Ulterior a fost ministru de Externe, între 1999 și 2000. În cursul mandatului său de după 29 iunie 1990, ca Prim-Ministru, au fost adoptate, din inițiativa Guvernului, peste 100 de legi incluzând un pachet ce stabilea mecanismele economiei de piață în România precum și bazele instituțiilor democratice și ale statului de drept.

Până la Revoluția din Decembrie 1989 Petre Roman era cunoscut pentru cariera sa universitară și ca specialist în fizica fluidelor și poluarea mediului. În 1968 devine asistent la Facultatea de Energetică de la Institutul Politehnic București iar în 1976 obține titlul de șef de lucrări, apoi conferențiar.

1986 - A murit solistul Aurelian Andreescu

Născut pe 12 mai 1942, solistul a debutat la "Festivalul Național de Muzică Mamaia" la prima ediție în anul 1963 cu melodia "În tot ce e frumos pe lume" de Elly Roman. A fost unul dintre cei mai "curtați" interpreți de muzică ușoară de către compozitorii vremii. Aurelian Andreescu a susținut programe muzicale la cele mai selecte baruri și cluburi de noapte din București și de pe litoral.

În anul 1968 a obținut locul al III-lea la Festivalul Internațional al Cântecului de la Sopot, Polonia, la "Ziua discului". A făcut parte din echipa României (alături de Aura Urziceanu și Mihaela Mihai) care a cucerit Cupa Europei la Concursul de la Knokke, Belgia în anul 1971. În anul 1973 Aurelian Andreescu a reprezentat România la Olimpiada Cântecului de la Atena, cu melodia "Alerg printre stele" a compozitorului Radu-Eugeniu Gheorghiu și a deschis recitalul lui Johnny Hallyday. De-a lungul carierei, a înregistrat peste 200 de melodii.

A murit la doar 44 de ani, la puțin timp după ce a terminat de susținut un concert. A murit chiar lângă scenă, în cuda eforturilor medicilor de a-l salva.

1992: S-a născut Selena Gomez, actriță și cântăreață americană

Selena Gomez este o cântăreață, actriță, producător și femeie de afaceri americană. Gomez și-a început cariera de actriță în serialul de televiziune pentru copii Barney & Friends (2002–2004). În adolescență a devenit cunoscută pentru rolul lui Alex Russo în serialul de televiziune Disney Channel Wizards of Waverly Place (2007–2012).

Pe lângă de cariera sa în televiziune, Gomez a apărut în filmele Another Cinderella Story (2008), Wizards of Waverly Place: The Movie (2009), Ramona and Beezus (2010), Monte Carlo (2011), Spring Breakers (2012), Neighbors 2: Sorority Rising (2016) și The Dead Don't Die (2019) și i-a dat vocea lui Mavis în franciza de film Hotel Transylvania (2012–2022).

2009: Cea mai lungă eclipsă totală de Soare din secolul al XXI-lea

Eclipsa de Soare din 22 iulie 2009 nu va fi întrecută decât în iunie 2132. Durata maximă a fost de 6 minute 39 de secunde pe coasta Asiei de sud-est.

A fost vizibilă într-o fâșie îngustă care a trecut peste Maldivele de nord, nordul Indiei, estul Nepalului, nordul Bangladeshului, Bhutan, nordul Filipinelor, nordul Birmaniei, China centrală, și Oceanul Pacific, inclusiv Insulele Ryukyu, Marshall și Kiribati.

O eclipsă parțială a fost vizibilă din mai multe regiuni din Asia de sud-est și nord-estul Oceaniei.

Eclipsa a fost una din ciclul Saros 136, la fel ca și eclipsa solară din 11 iulie 1991, care a durat puțin mai mult, anume 6 minute 53 secunde (eclipse anterioare din același ciclu (30 iunie 1973 și 20 iunie 1955) au fost mai lungi, durând respectiv 7 minute 04 secunde și 7 minute 08 secunde). Următoarea eclipsă din acest ciclu va avea loc pe 2 august 2027.

2011: Atacurile teroriste din Norvegia care au ucis 77 de oameni

La data de 22 iulie 2011 la 15:26 CEST, o explozie puternică propagată dintr-o mașină capcană din centrul capitalei norvegiene Oslo, în apropierea unor clădiri guvernamentale, a cauzat decesul a opt persoane și rănirea altora, dintre care mai mult de zece victime în stare critică.

În atacul cu arme asupra taberei de vară a tineretului laburist de pe insula Utøya au fost ucise 69 de persoane.

Poliția norvegiană l-a arestat pe Anders Behring Breivik, un extremist de dreapta norvegian în vârstă de 32 de ani, ca urmare a împușcăturilor în masă de pe insula Utøya, acesta fiind ulterior acuzat de producerea ambelor atacuri.

Ca răspuns, Uniunea Europeană, NATO și țări din întreaga lume și-au exprimat sprijinul pentru Norvegia și au condamnat atacurile.

2013: S-a născut Prințul George

Este primul copil al Prințului William, strănepot al Reginei Elisabeta a II-a ș nepotul regelui Charles al III-lea.

Prințul George
Prințul George

Este fiul Prințului William, Duce de Cornwall și Cambridge și al soției acestuia, Catherine, Ducesă de Cornwall și Cambridge. Este primul nepot al Regelui Charles al III-lea și al doilea în ordinea succesiunii la tronul britanic, în urma tatălui său. Are o soră mai mică, Charlotte și un frate mai mic, Louis.

2016: Cea mai mare temperatură atinsă vreodată pe glob, de 54 de grade Celsius

În Kuweit, temperaturile au ajuns la 54 de grade Celsius, fiind înregistrată cea mai mare temperatură înregistrată pe glob în timp ce în Irak, în orașul antic Basra, s-au înregistrat 53,9 grade Celsius. Organizația Mondială de Meteorologie a omologat temperaturile.

Cea mai mare temperatură înregistrată pe glob
Cea mai mare temperatură înregistrată pe glob

Recordul mondial de temperatură (56,7 grade Celsius) a fost înregistrat la ferma Furnace Creek din Valea Morții, California, la 10 iulie 1913 însă este contestat pe motiv ca a fost măsurat cu instrumente inexacte acum peste 100 de ani.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite