2 septembrie, ziua în care s-au născut actorii Keanu Reeves și Salma Hayek

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 2 septembrie, la doi ani distanță, s-au născut actorii celebri Keanu Reeves și Salma Hayek. Tot astăzi au mai avut loc în istorie evenimente tragice precum marele incendiu din Londra.

Salma Hayek  FOTO Shutterstock
Salma Hayek FOTO Shutterstock

Alte evenimente importante din istoria zilei:

1666: A izbucnit Marele incendiu din Londra

Timp de 4 zile și jumătate, incendiul a distrus întregul oraș, inclusiv Catedrala Sfântul Paul; în memoria victimelor a fost ridicată o statuie care se afla în centrul Londrei.

Marele incendiu din Londra  FOTO Detaliu Wikipedia
Marele incendiu din Londra FOTO Detaliu Wikipedia

Focul a pustiit centrul medieval al Londrei, aflat în interiorul vechiului zid roman al orașului, dar nu a ajuns la districtul aristocratic Westminster. A distrus 13.200 de case, 87 de biserici de mir, Catedrala Sf. Pavel, și mare parte din clădirile autorităților orășenești. S-a estimat că a distrus casele a 70.000 din cei 80.000 de locuitori.

1792: Au avut loc Masacrele din Septembrie în Franța

Masacrele din Septembrie au avut loc între 2 septembrie și 6 septembrie 1792 în contextul Revoluției Franceze. În cursul masacrelor au fost uciși peste 1.200 de deținuți, fără judecată, cu concursul autorităților.

Masacrele din septembrie  FOTO Schiță Wikipedia
Masacrele din septembrie FOTO Schiță Wikipedia

Dintre aceștia, aproximativ 1/3 aflați în arest ca dușmani ai revoluției și 2/3 deținuți de drept comun. Masacrele din Septembrie sunt un capitol sumbru din istoria Franței. Responsabil pentru desfășurarea lor a fost considerat Georges Danton, ministrul Justiției, executat la rândul său doi ani mai târziu.

1964: S-a născut actorul Keanu Reeves

Keanu Neeves s-a născut la Beirut, Liban. Este un actor canadian, bine cunoscut pentru interpretarea personajului Neo din trilogia The Matrix și a lui Ted Logan din Bill & Ted's Excellent Adventure. Alte roluri interpretate care l-au consacrat sunt avocatul Kevin Lomax din The Devil's Advocate împreună cu Al Pacino, și rolurile din filmele Speed, Constantine și John Wick.

Keanu Reeves, de asemenea, este un chitarist cu o bună experiență muzicală, fiind basistul formației grunge Dogstar, în anii 1990, și, mult mai recent, fiind activ în formația Becky. Keanu Reeves este considerat unul dintre primii zece actori americani ai momentului.

1966: S-a născut actrița Salma Hayek

Salma Hayek s-a născutla Coatzacoalcos⁠, Estado de Veracruz, în Mexic. Este actriță, regizoare și producătoare de film mexicană și americană. Ea și-a început cariera în Mexic, în telenovela Teresa, jucând apoi în filmul El Callejón de los Milagros, rol pentru care a fost nominalizată la Premiul Ariel. În 1991 Hayek s-a mutat la Hollywood, consacrându-se prin rolurile din Desperado (1995), Dogma (1999) și Wild Wild West (1999).

Ea este prima actriță mexicană nominalizată la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță și a doua actriță latino-americană care a primit o nominalizare la premiile Oscar, după Fernanda Montenegro. Nominalizarea la Oscar a fost pentru rolul interpretat în filmul Frida, creație pentru care a fost nominalizată și la Globul de Aur și la Premiul BAFTA.

1973: A murit scriitorul J.R.R. Tolkien (John Ronald Reuel Tolkien)

JRR Tolkien a fost creatorul trilogiei „Stăpânul inelelor”. A fost un scriitor, poet, filolog și profesor de universitate englez, cunoscut cel mai bine pentru cărți fantastice clasice: Hobbitul și Stăpânul Inelelor.

După moartea sa, fiul lui, Christopher, a publicat foarte multe cărți bazate pe notațiile și manuscrisele nepublicate ale tatălui său, incluzând Silmarillion. Acestea, împreună cu Hobbitul și Stăpânul Inelelor, formează un complex de povestiri și poezii legate între ele, precum și istorii fictive, limbi și dialecte inventate și eseuri despre lumi imaginare precum Arda și Pământul de Mijloc.

2002: A murit scriitoarea Rodica Ojog-Braşoveanu

Npscută pe 28 august 1939, București, Rodica Ojog-Brașoveanu a fost o scriitoare română de romane polițiste. A publicat o singură carte SF: Minerva se dezlănțuie.

În 1969, a debutat cu un scenariu la televiziune (Crima din Cișmigiu), iar primul roman polițist, Moartea semnează indescifrabil, l-a scris la insistența soțului ei, actorul Cosma Brașoveanu, și l-a publicat în 1971.

image

În urma succesului publicistic a renunțat la avocatură, după șapte ani de practică, și s-a dedicat scrisului. Până în 1999, după propriile declarații, a publicat 35 de romane, în majoritate polițiste, dar și câteva istorice și unul științifico-fantastic.

2002: Primul transplant de măduvă la un caz de leucemie acută

Specialiștii Institutului Clinic Fundeni au realizat, în premieră națională, un transplant de măduvă în cazul leucemiei acute. Medicul Benedek Istvan este cel care a realizat primul transplant de măduvă din România.

Medicul Benedek Istvan a făcut primul transplant de măduvă la un caz de leucemie acută
Medicul Benedek Istvan a făcut primul transplant de măduvă la un caz de leucemie acută

El a murit în 2020 după ce a făcut COVID-19. Sub conducerea sa, în calitate de şef al Secţiei Clinice de Hematologie a Spitalului de Urgenţă Mureş, a fost înfiinţat în 2001, Compartimentul de Transplant Medular. Aici s-au efectuat operaţii de transplant autolog cât şi alogen pentru leucemii acute, boala Hodgkin, limfom malign non-Hodgkin, mielom multiplu, leucemie limfatică cronică, leucemie granulocitară cronică, scleroză multiplă şi boli autoimune.

2005: A murit Alexandru Paleologu

Născut pe 14 martie 1919, Alexandru Paleologu a fost scriitor, critic literar, diplomat şi om politic. Este tatăl lui Theodor Paleologu.

Alexandru Paleologu
Alexandru Paleologu

În primele luni ale lui 1990 a fost primul și unul dintre cei foarte puțini oameni de cultură români care și-au recunoscut colaborarea cu Securitatea. De asemeni, își cere public iertare pentru ceea ce va numi „o obnubilare a inteligenței”. Racolarea sa ca informator s-a petrecut în condiții de detenție la Botoșani în 1963, sub presiunea șantajului, bătăilor și umilințelor.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite