Totalitarism pe față în Belarus: regimul declară „extremiste” poeziile naționaliste din secolul al XIX-lea

0
Publicat:

Două poezii din Belarus din secolul al XIX-lea au fost declarate „extremiste”, în semn de represiune în extindere a criticilor la adresa autorităților.

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko FOTO Profimedia
Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko FOTO Profimedia

Poeziile lui Vincent Dunin-Martsinkevici se referă la o revoltă naționalistă împotriva Imperiului Rus. Liderul autoritar din Belarus, Alexander Lukașenko, și-a înăsprit puterea de la alegerile din 2020, care au fost considerate în general fraudate.

De atunci, el a oferit sprijin Rusiei în invazia acesteia în Ucraina. Experții au descris interzicerea poemelor ca parte a tranziției către totalitarism, deoarece mulți oponenți ai regimului sunt naționaliști cărora le displace poziția pro-rusă a lui Lukașenko.

Majoritatea au fugit acum din țară sau sunt în închisoare, potrivit bbc.com.

Un anunț al parchetului din capitala Minsk, joi, spunea că cele două poezii, „Vânturile plutesc” și „Conversația unui bărbat în vârstă”, împreună cu o prefață la lucrările colectate ale autorului de către criticul literar Yazep Ianușkevici, au fost declarate „material extremist”.

Poeziile au fost scrise în timpul rebeliunii Kastus Kalinowski din 1863 de către belaruși și polonezi în ceea ce era atunci Polonia și o parte a Imperiului Rus. Dunin-Martsinkevici a fost acuzat la acea vreme de diseminarea unor idei „dăunătoare pentru autorități”.

A fost arestat și încarcerat, dar participarea lui directă la revoltă nu a fost niciodată dovedită.

Astăzi operele sale fac parte din programa școlară și piesele sale sunt jucate în mod regulat. Are mai multe străzi numite după el și este sărbătorit în orașul său natal, Bobruisk, din sud-estul Belarusului.

Postul independent Nexta a spus că mai multe cărți ale unor autori din secolul XX - Larisa Geniyush, Vladimir Neklyayev, Lidiya Arobey și Natalya Arseneva - au fost, de asemenea, interzise.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite