19 mai: 30 de ani de la moartea fostei prime-doamne a SUA Jacqueline Kennedy, soția președintelui John F. Kennedy VIDEO

0
Publicat:

Pe 19 mai 1535, exploratorul francez Jacques Cartier se întorcea în America de Nord. Un an mai târziu, Anne Boleyn, a doua soție a regelui Henric al VIII-lea al Angliei era executată. În 1962 Marilyn Monroe cânta celebrul „Happy Birthday, Mr President” în onoarea lui  John F. Kennedy, iar la exact 32 de ani distanță, murea Jacqueline Kennedy Onassis.

1535 - Exploratorul francez Jacques Cartier s-a întors în America de Nord

Jacques Cartier - primul explorator al Golfului Sf. Laurențiu și cel ce a descoperit Râul Sf. Laurențiu (un fluviu care curge în Canada și Statele Unite ale Americii) a pornit în a doua sa călătorie în America de Nord, cu trei nave, 110 bărbați și cei doi fii ai șefului de trib Donnacona (pe care Cartier îi răpise în timpul primei călătorii), potrivit Wikipedia.

1536 - Anne Boleyn, a doua soție a regelui Henric al VIII-lea al Angliei, a fost executată în Turnul Londrei 

Anne Boleyn (1501/1507 – 19 mai 1536), a fost a doua soție a regelui Henric al VIII-lea al Angliei, cu care s-a căsătorit în ianuarie 1533, la numai patru luni după ce acesta a divorțat de Caterina de Aragon.

Portretul Annei Boleyn - epoca elisabetană târzie și cel al lui Henric al VIII-lea. FOTO Wikipedia
Portretul Annei Boleyn - epoca elisabetană târzie și cel al lui Henric al VIII-lea. FOTO Wikipedia

După ce, în ianuarie 1536, Anne a pierdut sarcina, în martie 1536, Henric a curtat-o pe Jane Seymour, iar la 2 mai 1536 a acuzat-o pe Anne de înaltă trădare, a arestat-o și închis-o în Turnul Londrei.

Au fost invocate presupuse legături amoroase cu cinci bărbați, din care unul era chiar fratele ei, George. În ciuda faptului că nu au existat dovezi, toți șase au fost găsiți vinovați atât de adulter, cât și de complot pentru a-l ucide pe Henric al VIII-lea.

Reprezentare grafică a execuției Annei Boleyn. FOTO arhivă
Reprezentare grafică a execuției Annei Boleyn. FOTO arhivă

Anne Boleyn a murit executată pe 19 mai 1536.

Deși în timpul vieții n-a fost o regină populară, după arestarea ei, procesul și execuția, opinia publică a început s-o simpatizeze și să dezaprobe comportamentul lui Henric

La numai 11 zile de la execuția ei, Henric al VIII-lea s-a căsătorit, pe 30 mai 1536, cu Jane Seymour, cea de-a treia soție a sa.

1887 - S-a născut sculptorul roman Ion Jalea, membru al Academiei Române

Sculptorul român Ion Jalea (n. 19 mai 1887, Casimcea, județul Tulcea – d. 7 noiembrie 1983) membru titular al Academiei Române, a participat la Primul Război Mondial, unde și-a pierdut mână stângă în luptă și a fost nevoit să sculpteze toată viața doar cu mână dreaptă.

Autorul unor numeroase monumente, statui, busturi, reliefuri, compoziții alegorice, Jalea a avut la baza viziunii sale cultul pentru formă, ca rezultat al observării realității - în special a figurii umane - și tendința încorporării unor morfologii fantastice evocatoare ale mitologiei antice.

 O sinteză a înzestrării sale, a perfectei îmbinări între nivelul realist și cel alegoric, a științei împăcării tensiunilor dinamice și statice ne oferă compoziția „Arcaș odihnindu-se”, lucrarea sa cea mai reprezentativă, creată în 1926.

1919 - A fost înființată organizația non-guvernamentală „Save the Children“ ( Salvați copii)

Organizație non-guvernamentală internațională a cărei scop este de a acorda sprijin copiilor care au nevoie de ajutor din întreaga lume, „Salvați copiii” a  fost înființată în anul 1919 în Marea Britanie.

Principalul scop al asociației este dezvoltarea proiectelor care aduc îmbunătățiri substanțiale și de lungă durată în folosul copiilor. 

„Salvaţi Copiii România” este o organizaţie non-guvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele Organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de Organizaţie.

1962 - Marilyn Monroe a cântat celebrul „Happy Birthday, Mr President” în onoarea președintelui John F. Kennedy

Actriță, model, cântăreață, sex simbol și divă pop a secolului al XX-lea, Marilyn Monroe (născută Norma Jeane Mortensenla 1 iunie 1926, Los Angeles, si-a început ascensiunea spre celebritate odată cu selectarea ei pentru a poza în câteva reviste, în timp ce primul ei soț făcea parte din Marina Comercială. Cea mai mare parte a filmelor ei au fost făcute pentru 20th Century Fox, unde și-a luat și numele care a făcut-o celebră.

A început să devină cunoscută pentru talentul ei de comediană, ajutată fiind și de remarcabila ei prezență scenică. Și-a dorit apariții mai consistente, și, la un anumit moment al carierei sale, a reușit să-și îndeplinească acest scop. Circumstanțele misterioase ale morții lui Marilyn au fost subiectul multor speculații.

Pe 19 mai 1962, Marilyn Monroe a avut ultima  sa apariție publică importantă, cântând Happy Birthday, Mr. President în cadrul unei petreceri televizate organizate în cinstea președintelui american John F. Kennedy.

1977 - S-a născut Natalia Oreiro, cântăreață, actriță și designer de modă uruguayană

Natalia Oreiro, actrița care a cucerit inimile iubitorilor de telenovele cu personajul „Milagros” din „Înger Sălbatic” și considerată, după acest succes drept, una dintre cele mai frumoase femei din lume, împlinește 47 de ani.

1994 a murit Jacqueline Kennedy Onassis, Prima Doamnă a Statelor Unite, soția președintelui John F. Kennedy (n. 1929)

Jacqueline Lee Bouvier Kennedy a fost soţia celui de-al 35-lea Preşedinte al Statelor Unite, John F. Kennedy, şi a Prima Doamnă a Statelor Unite în timpul preşedenţiei acestuia, din 1961 până la asasinarea lui, în 1963.

S-a născut într-o veche familie aristocratică, iar la 15 ani a fost trimisă la unul dintre cele mai selecte internate din ţară. Jacqueline era „aşa de provocator de frumoasă şi se purta aşa de imperial”, încât cei care o plăceau se simţeau inhibaţi în prezenţa ei.

La absolvire a notat la rubrica „scop în viaţă”: „nu vreau să fiu casnică” şi a subliniat aceste cuvinte.

A considerat mereu că nu există bărbat care să-i fie toată viaţa credincios soţiei sale, motiv pentru care a fost tolerantă faţă de aventurile lui John F. Kennedy, evitând destrămarea mariajului prezidențial.

Cele două „aisberguri” de la Casa Albă au format timp de zece ani (1953-1963) o pereche perfectă pe scena publică, dar extrem de şubredă în intimitate.

Apelativul „Jackie” cu care a fost alintată i-a displăcut mult pe motiv că suna prea familiar, prea „a mahala, a fete drăguţe din vecini”, motiv pentru care a preferat mereu să-şi pronunţe numele ca în franceză, cu accent pe ultima silabă.

Ulterior morții lui John F. Kennedy, Jacqueline s-a căsătorit (în 1968) cu magnatul grec Aristotel Onassis și au rămas împreună până la decesul acestuia în 1975. În ultimele două decenii de viaţă, a avut o carieră de succes ca editor de cărţi.

A murit pe 19 mai 1994, la vârsta de 64 de ani, de cancer limfatic.

1999 - A fost lansat episodul I din saga de mare succes internațional, „Războiul stelelor”

Epopeea spațială „Războiul stelelor - Episodul I: Amenințarea fantomă” ( „Star Wars Episode I: The Phantom Menace”) al cărei prim episod a fost lansat la 19 mai 1999 a fost scrisă și regizată de George Lucas.

A fost cel de-al patrulea film care a fost lansat din seria de filme Războiul stelelor și primul film din punct de vedere al cronologiei întâmplărilor prezentate în serie. Amenințarea fantomă este primul film din trilogia prequel a seriei originale Războiul stelelor. Este primul film regizat de Lucas după o pauză de 22 ani când a regizat filmul original „Războiul stelelor” și doar al patrulea regizat de-a lungul carierei sale cinematografice.

2007 - A avut loc Referendumul privind demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu

Sunteți de acord cu demiterea Președintelui României, domnul Traian Băsescu? Așa suna întrebarea referendumului privind demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu orvanizat pe 19 mai 2007.

Susținătorii Președintelui trebuiau să voteze „NU”, iar cei care doreau demiterea acestuia să voteze „DA”.

S-a creat însă confuzie printre cei puțin informați, fiecare tabără încercând să manipuleze electoratul cu diferite argumente. Rezultatul votului – Au votat 24,75% „DA” și 74,48% „NU”.

2018: Căsătoria Prinţului Harry cu Meghan Markle 

Căsătoria dintre Prințului Harry și actrița americană Meghan Markle a avut loc la 19 mai 2018 la capela St George de la Palatul Windsor. 

Evenimentul a avut o audienţă globală estimată la 1,9 miliarde de persoane.

Harry și Meghan și-au început relația în iunie 2016, dar a fost recunoscută public pentru prima dată public la 8 noiembrie 2016, când secretarul de comunicații al familiei regale a făcut o declarație oficială care se referea la „valul de abuz și hărțuire” îndreptat spre Meghan Markle.

Casa Clarence a anunțat, la 27 noiembrie 2017, că Prințul Harry se va căsători cu Meghan Markle în primăvara anului 2018.

Ei s-au logodit mai devreme în aceeași lună, la Londra, Prințul Harry dăruindu-i lui Megan un inel de logodnă personalizat, alcătuit dintr-un diamant central mare din Botswana, cu două diamante mai mici din colecția de bijuterii a mamei sale.

Istoria zileiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite