28 iulie: Jacqueline Kennedy Onassis ar fi împlinit 94 de ani VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 28 iulie 1741 a murit compozitorul italian Antonio Vivaldi, iar în 1914, în aceeași zi, a început Primul Război Mondial. Tot pe 28 iulie, dar în 1939, s-a născut Jacqueline Kennedy (ulterior Onassis), soţia celui de-al 35-lea Preşedinte al Statelor Unite, John F. Kennedy.

28 iulie 1741 - a murit  compozitorul italian Antonio Vivaldi

Considerat cel mai de seamă reprezentant al barocului muzical venețian Antonio Vivaldi (n. 1678) a murit ca urmare a unei îmbolnăviri subite și a fost înmormântat în cimitirul din dreptul Porții Carintiei din Viena, pe locul în care se află în prezent clădirea centrală a Universității Tehnice din Viena.

28 iulie 1750 - a murit compozitorul german Johann Sebastian Bach

Compozitor german și organist din perioada barocă, Johann Sebastian Bach (n. 1685) este considerat unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii.

Operele sale sunt apreciate pentru profunzimea intelectuală, stăpânirea mijloacelor tehnice și expresive și pentru frumusețea lor artistică. Bach și-a dedicat creația preamăririi lui Dumnezeu și înălțării spirituale a omului. începându-și fiecare lucrare cu rugăciunea „Iisuse, ajută-mă” și âncheind-o cu inscripția „numai pentru slava lui Dumnezeu”.  âDin cei 21 de copii pe care i-a avut, au supraviețuit doar opt., potrivit Wikipedia.

28 iulie 1821 - Peru își proclamă independența

Este sărbătoare națională în Peru, care marchează, la 28 iulie, proclamarea independenței față de Spania.

28 iulie 1854 - s-a născut medicul bacteriolog Victor Babeș

Bacteriolog și morfopatolog român, membru al Academiei Române din 1893, Victor Babeș (d. 1926), este autorul primului tratat de bacteriologie din lume - „Bacteriile și rolul lor în anatomia și histologia patologică a bolilor infecțioase”, prin care a pus bazele moderne ale acestei științe. Medicul Victor Babeș este și fondatorul școlii românești de microbiologie.

28 iulie 1914 - a început Primul Război Mondial

La 28 iulie 1914 Austro-Ungaria a declarat război Serbiei. Momentul istoric a marcat începutul Primului Război Mondial (1914-1918).

28 iulie 1929 s-a născut Jacqueline Kennedy Onassis

Jacqueline Lee Bouvier Kennedy Onassis a fost soţia celui de-al 35-lea Preşedinte al Statelor Unite, John F. Kennedy, şi a Prima Doamnă a Statelor Unite în timpul preşedenţiei acestuia, din 1961 până la asasinarea lui, în 1963. 

Jacqueline și John F. Kenned. FOTO Getty Images
Jacqueline și John F. Kenned. FOTO Getty Images

Puțină lume știe că lui Jacqueline Kennedy nu i-a plăcut niciodată că a fost numită „Jackie” de masele de oameni necunoscuţi. Pentru ea, apelativul acesta suna prea familiar, prea „a mahala, a fete drăguţe din vecini”, motiv pentru care a preferat mereu să-şi pronunţe numele ca în franceză, cu accent pe ultima silabă.

Provenea dintr-o veche familie aristocratică, iar la 15 ani a fost trimisă la unul dintre cele mai selecte internate din ţară. Jacqueline era „aşa de provocator de frumoasă şi se purta aşa de imperial”, încât cei care o plăceau se simţeau inhibaţi în prezenţa ei.

La absolvire a notat la rubrica „scop în viaţă”: „nu vreau să fiu casnică” şi a subliniat aceste cuvinte. A crezut mereu că nu există bărbat care să-i fie toată viaţa credincios soţiei sale. De aceea, a fost tolerantă faţă de aventurile lui John şi a evitat destrămarea mariajului de la Casa Albă. 

Povestea cuplului  Jacqueline și John F. Kennedy a fost prezentată de Adevarul.ro aşa cum puţini oamenii o ştiu: cele două „aisberguri” de la Casa Albă au format timp de zece ani (1953-1963) o pereche perfectă pe scena publică, dar extrem de şubredă în intimitate.    

După moartea lui John F. Kennedy, Jacqueline  s-a căsătorit (în 1968) cu magnatul grec Aristotel Onassis și au rămas împreună până la decesul acestuia în 1975. În ultimii 20 de ani de viaţă, a avut o carieră de succes ca editor de cărţi. A murit de cancer limfatic în 1994, la vârsta de 64 de ani. 

28 iulie 1941 - s-a născut muzicianul și dirijorul italian Riccardo Muti

Riccardo Muti (82 de ani) a dirijat peste 500 de concerte ale faimoasei orchestre a Filarmonicii din Viena şi a devenit membru de onoare al acesteia. 

Muzician și dirijorul italian a fost numit și directorul muzical al Chicago Symphony Orchestra.

28 iulie - 1954 s-a născut președintele venezuelean Hugo Chávez

Fostul președinte de stat venezuelian Hugo Chávez (d. 2013) a urmat propria ideologie politică de Bolivarianism și „socialism al secolului XXI-lea”.

S-a axat pe implementarea unor reforme socialiste în țară ca o parte a unui proiect social, cunoscut sub numele de Revoluția Bolivariană, care prevedea punerea în aplicare a unei noi constituții, consiliile democrației participative, naționalizarea mai multor industrii-cheie, creșterea fondurilor publice de îngrijire a sănătății și educației și reducerea semnificativă a sărăciei, după datele guvernului, potrivit Wikipedia.

 28 iulie 1955 - s-a născut actrița Ioana Pavelescu

 Actrița Ioana Pavelescu a devenit cunoscută în 1976, odată cu  filmul „Osânda", regizat de Sergiu Nicolaescu, în rolul Ruxandrei, iubita eroului tragic Manlache Preda interpretat magistral de Amza Pellea. 

Puţină lume ştie că povestea de dragoste dintre Manlache şi Rusanda, începută pe platourile de filmare, a continuat şi în viaţa reală. Amza Pellea s-a îndrăgostit nebuneşte de Ioana Pavelescu. Cei doi au trăit o vreme împreună, chiar dacă actorul era căsătorit. Despre povestea lor de dragoste s-a vorbit multă vreme mai mult în şoaptă sau la nivel de bârfă şi probabil că totul ar fi rămas doar o legendă urbană dacă un coleg de scenă, Candid Stoica, n-ar fi avut inspiraţia de a-i „smulge“ o mărturie marelui Amza Pellea.

  28 iulie 1974 - s-a născut politicianul grec Alexis Tsipras, politician grec

Fostul premier grec Alexis Tsipras împlinește 49 de ani. Învestit în funcția de prim-ministru pe 26 ianuarie 2015, la vârsta de 40 de ani, Tsipras a devenit atunci cel mai tânăr prim-ministru al Greciei din ultimii 150 de ani.

28 iulie 1976 - Cutremurul devastator în Tangshan/China

Cutremurul devastator produs în 1976 în  Tangshan/China a făcut peste 250.000 de victime, fiind considerat cea mai mare catastrofă seismică.

28 iulie - Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei

Hepatita este a doua boală infecţioasă care determină cele mai multe decese, după tuberculoză şi este de nouă ori mai frecventă decât infecţia cu HIV.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite