13 mai: Oana Sârbu împlinește 55 de ani, iar Stevie Wonder, 73 | VIDEO

0
Publicat:

Pe 13 mai, în 1888, Imperiul Braziliei abolea sclavia. În aceeași zi, dar 1904, se năștea actrița Elvira Godeanu, iar în anul 1968 venea pe lume cântăreața și actrița Oana Sârbu.

Oana Sârbu. FOTO Facebook Oana Sârbu
Oana Sârbu. FOTO Facebook Oana Sârbu

13 mai 1607 - au fost puse bazele primei colonii englezești în Lumea Nouă

Cel care a pus bazele primei colonii englezești în Lumea Nouă, pe 13 mai 1607, este căpitanul John Smith.

13 mai 1846 - Statele Unite declară război Mexicului

Este începutul războiului mexicano-american, un conflict armat desfășurat între 1846 și 1848 în urma anexării în 1845 de către Statele Unite a Texasului. Mexicul a revendicat Texasul ca provincie mexicană separatistă și a refuzat să recunoască secesiunea acesteia și dobândirea independenței pe cale militară de către Texas în 1836, potrivit Wikipedia. Principala consecință a războiului pentru Statele Unite au reprezentat-o termenii capitulării Mexicului: teritoriile mexicane Alta California și Santa Fé de Nuevo México au fost cedate Statelor Unite.

13 mai 1888 - Imperiul Braziliei abolește sclavia

Odată cu adoptarea Lei Áurea („Legea de aur") la 13 mai 1888, sclavia este abolită în  Imperiul Braziliei.

13 mai 1904 - s-a născut actrița Elvira Godeanu

Actrița de teatru și film Elvira Godeanu (d. 1991) a interpretat roluri variate din dramaturgia universală și autohtonă.

Publicul român și-o amintește mai ales în rolul personajului Zoe Trahanache din comedia lui Ion Luca Caragiale O scrisoare pierdută.

13 mai 1917,  La Fátima - viziuniile celor trei copii  

La Fátima, important loc de pelerinaj din Portugalia, trei copii, cu vârste între 7 și 10 ani, au susținut că ar fi avut, pe 13 mai 1917, viziuni cu Fecioara Maria. După 13 ani, în 1930, aceste viziuni au fost recunoscute de Biserica Catolică, iar în locul respectiv s-a ridicat o biserică.

13 mai 1938 - s-a născut tenorul român Ludovic Spiess

Cunoscutul tenor Ludovic Spiess  (d. 2006) a fost pentru parteneri, pentru cei mai tineri care i-au urmat, pentru marele public care l-a văzut şi ascultat un model.

Artistul şi-a asumat responsabilităţile de director al Festivalului internaţional "George Enescu", a fost ministrul culturii, preşedintele reprezentanţei UNICEF, director al Operei Naţionale din Bucureşti. Cetăţean de onoare al Bucureştiului, distins cu Marele Premiu la Concursurile internaţionale de la Rio de Janeiro şi de la s'Herzogenbosch, cu Ordinul Steaua României în grad de cavaler şi Crucea de Onoare a Austriei, Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale din Bucureşti, Ludociv Spiess ne-a lăsat moştenirea înregistrărilor sale de inestimabilă valoare.

13 mai 1939 - s-a născut actorul american Harvey Keitel

Nominalizat la Oscar şi la Globurile de Aur pentru rolul secundar din filmul Bugsy (în 1991), Harvey Keitel a jucat roluri memorabile și în Reservoir’s Dogs, Taxi Driver, Dusk Till Dawn sau „Pulp Fiction“.

Puțină lume știe că actorul american  Harvey Keitel are origini româneşti. Mama sa, o evreică pe nume Miriam, s-a născut la Leordina, judeţul Maramureş emigrând mai apoi în Statele Unite. În 2007 şi 2008, a participat la mai multe evenimente organizate în New York, pentru strângere de fonduri pentru familiile sărace din România.   

13 mai 1940 - Al Doilea Război Mondial: Începe cucerirea Franței de către Germania, 

Armata germană traversează Meuse. Winston Churchill ține faimosul discurs „sânge, trudă, lacrimi și sudoare" în Camera Comunelor, potrivit Wikipedia. Tot pe 13 mai, dar în 1943, armata germană din Africa de Nord (Afrika Corps), aflată sub conducerea mareșalul Erwin Rommel, capitulează în fața aliaților, în contextul lipsei unui sprijin eficient de la Berlin.

13 mai 1950 - s-a născut cântărețul și compozitorul american Stevie Wonder

Cântărețul și compozitorul american a învăţat să cânte la pian, baterie şi la armonică la vârsta de 9 ani şi a semnat un contract cu casa Motown pe când avea doar 11 ani, în 1961. 

De atunci, a câştigat nu mai puțin de 25 de premii Grammy.

13 mai 1954 - s-a născut cântărețul și compozitor irlandez Johnny Logan 

Artistul irlandez Johnny Logan este cunoscut ca Mister Eurovision după ce a câştigat de trei ori celebra competiţie europeană.

Johnny Logan a câştigat primul trofeu Eurovision în 1980, cu piesa „What’s Another Year“. Au urmat alte două trofee în 1987, pentru melodia „Hold Me Now“ şi în 1992, pentru piesa „Why Me“ (în calitate de compozitor).

13 mai 1955 - s-a născut actorul și regizorul Dinu Manolache

Dinu Manolache (d. 1998) a lucrat cu mari regizori români precum Mircea Veroiu, Alexa Visarion, Cătălina Buzoianu, Silviu Purcărete. A fost asistent la clasa profesorului Mircea Albulescu, regie, cu piesele Pădurea de William Shakespeare și Bechet. 

13 mai 1968 - s-a născut cântăreață și actrița Oana Sârbu

Pentru publicul care o adoră, Oana Sârbu este, în primul rând, Dana din „Liceenii“, deși vorbim de o artistă complexă. 

Forma senzațională în care se află la cei 55 de ani nu trădează vârsta. Secretul frumuseții sale atât de bine păstrate vine din interior.
 „Cea mai profundă dragoste pe care o port cuiva este cea pentru fiul meu. E ceea ce mă îmbogăţeşte de câţiva ani, de când există în viaţa mea. Şi nu regret nicio secundă că nu mai am timp să fac alte lucruri. Asta e ceea ce îmi dă mie acum echilibru. Şi, nu în ultimul rând, muzica, faptul că merg la multe concerte”, mărturisea cântăreața și actrița Oana Sârbu, într-un interviu pentru okmagazine.ro.

13 mai 1981 - tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea

La Roma a avut loc o tentativă de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea de către turcul Mehmet Ali Ağca.

13 mai 1999 - Ordonanța de Urgență care prevedea transferul depozitelor persoanelor fizice de la falimentara Bancorex la BCR

După falimentul băncii Bancorex, Guvernul Radu Vasile adoptă o Ordonanță de Urgență care prevede transferul depozitelor persoanelor fizice (124 milioane dolari și 1.411,6 miliarde lei), de la Bancorex la BCR, care urmează să le restituie depunătorilor. Sumele au fost preluate la datoria publică internă și acoperite prin titluri de stat.

13 mai 2008 - a murit actorul Colea Răutu

Actor român de teatru și film Colea Răutu s-a născut la 28 noiembrie 1912, în localitatea Bălţi, din Basarabia. A urmat Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti, a jucat pe scena mai multor teatre şi a interpretat peste 70 de roluri în seriale de televiziune şi în lungmetraje.

Colea Răutu a dat viață diabolicului şi vicleanului Spânu, personajul negativ din serialul TV „Toate pânzele sus", a cărui privire îţi dă fiori reci.

13 mai este și Ziua Tatălui (din anul 2012) și Ziua Dorului (din anul 2016) în România.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite