Ludovic Spiess a căzut secerat în timpul unei partide de vânătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscutul tenor Ludovic Spiess, fost ministru al culturii şi director al Operei Naţionale din Bucureşti, a murit, ieri, în timp ce se afla la vânătoare în localitatea Toporu, judeţul

Cunoscutul tenor Ludovic Spiess, fost ministru al culturii şi director al Operei Naţionale din Bucureşti, a murit, ieri, în timp ce se afla la vânătoare în localitatea Toporu, judeţul Teleorman. La un moment dat, cunoscutul tenor a căzut din picioare, posibila cauză a decesului fiind un infarct, aşa cum rezultă din primele constatări ale unui medic aflat la aceeaşi partidă de vânătoare. Cauza exactă a morţii va fi stabilită în urma necropsiei, ce se va efectua astăzi la Serviciul de Medicină Legală Alexandria.
Năprasnica veste a morţii lui Ludovic Spiess a lovit lumea muzicii, arta lirică a timpului nostru. Ludovic Spiess a fost, pentru parteneri, pentru cei mai tineri care i-au urmat, pentru marele public care l-a văzut şi ascultat un model. Artistul şi-a asumat responsabilităţile de director al Festivalului internaţional "George Enescu", a fost ministrul culturii, preşedintele reprezentanţei UNICEF, director al Operei Naţionale din Bucureşti. Cetăţean de onoare al Bucureştiului, distins cu Marele Premiu la Concursurile internaţionale de la Rio de Janeiro şi de la s'Herzogenbosch, cu Ordinul Steaua României în grad de cavaler şi Crucea de Onoare a Austriei, Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale din Bucureşti, Ludociv Spiess ne-a lăsat moştenirea înregistrărilor sale de inestimabilă valoare.

Tenorul - un "păsărar" care se temea de alicele altora
Ludovic Spiess spunea că este mai mult "păsărar", pentru că îi plăcea să vâneze prepeliţe, raţe, gâşte şi porumbei sălbatici mai degrabă decât animale mari. Ieşea la vânătoare mai ales pentru ritualul pregătirii mâncării şi pentru poveşti, domeniu în care excela. După vânătoare, îi plăcea să savureze întotdeauna un schnaps, obţinut dintr-un amalgam de 56 de fructe şi plante. Purta mereu pe cap o pălărie în culori stridente şi spunea că păsările reacţionează la culoare şi vin înspre el. De fapt, marea lui temere era să nu fie lovit de alicele partenerilor de vânătoare şi de aceea purta cipilici viu colorate. La Odorheiu Secuiesc era să fie făcut praf de un mistreţ care, după ce a devenit trofeu, s-a dovedit a cântări 250 kg. Un cartuş decalibrat i-a întârziat primul foc şi, dacă nu avea altă armă, mistreţul era gata-gata să-l lovească.

Prietenii şi colegii - sub şocul veştii
Ionel Voineag: "Am fost coleg cu Ludovic Spiess şi chiar am preluat ştafeta de la el, atunci când am venit de la Opera din Iaşi la Bucureşti. Acest mare tenor a dominat în clipa lui de glorie lumea operei. Dispariţia sa este prematură şi mă îndurerează".
Maria Slătinaru-Nistor: "E o nemăsurată pierdere pentru cultura română, pentru operă... Tragedia aceasta a avut loc atât de timpuriu. Ca director al Operei a ajutat mulţi tineri, studenţi la Conservator, să facă primii paşi în carieră. Suntem mâhniţi."

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite