12 decembrie, ziua în care a murit Amza Pellea. Controversa legată de cauza decesului marelui actor

0
Publicat:

La 12 decembrie 1983 a murit celebrul actor Amza Pellea, iar în 2021 poetul şi publicistul Lucian Avramescu. Tot într-o zi de 12 decembrie s-au născut Frank Sinatra și Monica Bîrlădeanu.

1895: S-a născut Ilie Lazăr, jurist și politician român, cel mai tânăr semnatar al actului Unirii

Ilie Lazăr a fost desemnat de mandatarii din plasa Ocna Şugatag „delegat cu credenţional“ la Marea Unire de la Alba Iulia. Şi, aşa cum îşi amintea el, la 28 noiembrie 1918 „în curtea casei mele din Giuleşti am adunat pe toţi delegaţii din zonă cu credenţional pentru că mama mea o vrut să le dea un ospăţ straşnic“. Apoi, s-au urcat în căruţe şi s-au îndreptat spre Baia Mare, traversând Gutâiul, apoi au luat trenul spre Alba Iulia, pentru a se întâlni cu români din toate provinciile ţării. Avea doar 23 de ani când, alături de cei 1.228 de delegaţi, a semnat în Actul Unirii.

Ilie Lazăr, semnatar al Actului Unirii FOTO Arhivă Ion Andrei Gherasim
Ilie Lazăr, semnatar al Actului Unirii FOTO Arhivă Ion Andrei Gherasim

A condus trupele care au eliberat Sighetul, capitala Maramureşului istoric, și a fost deputat în trei legislaturi şi chestor al Parlamentului. A devenit şeful organizaţiei de muncitori a Partidului Naţional Ţărănesc, partidul format în 1926 prin fuziunea dintre Partidul Naţional Român, al lui Iuliu Maniu, cu Partidul Ţărănesc, condus de Ion Mihalache.

A fost arestat de agenții Securității pe 14 iulie 1947, alături de un grup de fruntaşi naţional-ţărănişti surprinși de autorităţile comuniste pe câmpul de la Tămădău, în timp ce încerca să se îmbarce în două avioane I.A.R.-39, cu scopul de a fugi peste graniţă. Din grup făceau parte, pe lângă Ilie Lazăr, Ion Mihalache, vicepreşedinte PNŢ, cu soţia, Nicolae Penescu, secretar general PNŢ, cu soţia, Nicolae Carandino, directorul ziarului „Dreptatea“, cu soţia, doctorul Constantin Gafenco, inginerul Gheorghe Popescu, Dumitru şi Eugen Borcea.

Ilie Lazăr a fost condamnat la 12 ani de puşcărie şi la plata sumei de 50.000 de lei cheltuieli de judecată, iar soția lui a stat o noapte în beciul de la Interne.

1913: Pictura „Mona Lisa” a lui Leonardo Da Vinci a fost recuperată

„Gioconda" sau Mona Lisa”, probabil cel mai faimos portret din lume, pictat de Leonardo da Vinci între anii 1503 şi 1514,  a făcut obiectul unuia dintre cele mai celebre furturi din istorie.

Mona Lisa. FOTO GettyImages
Mona Lisa. FOTO GettyImages

Tabloul a fost furat în noaptea dintre 20 şi 21 august 1911, făptaşul fiind un italian, Vincenzo Peruggia, fost angajat al Luvru care, convins că pictura aparţinea Italiei şi nu ar trebui să rămână în Franţa, a decis să o fure. S-a închis într-un depozit peste noapte şi a părăsit muzeul în dimineaţa următoare, cu pictura sub haină.

Tabloul a fost pus într-o valiză sub patul său, într-o pensiune pariziană, unde a rămas timp de 28 de luni. Ulterior, a dus pictura înapoi în oraşul său natal, Luino. În 1913 a plecat la Florenţa pentru a vinde pictura şi a contactat un dealer de artă pe nume Alfredo Geri. Acesta, intrigat la auzul ofertei lui Peruggia, a stabilit o întâlnire l-a care l-a luat cu el şi pe directorul muzeului din Florenţa. Cei doi bărbaţi şi-au dat seama că pictura era cea originală şi l-au reclamat pe Peruggia. Hoţul a fost declarat a fi „instabil psihic” şi a fost închis timp de şapte luni şi cincisprezece zile.

Când pictura, furată în 1911, s-a întors la Louvre, a fost întâmpinată de francezi care au aplaudat în stradă.

1915: S-a născut Frank Sinatra

Francis Albert Sinatra, muzician și actor american cu origini italiene, s-a născut la 12 decembrie 1915 în New Jersey, SUA și a murit în mai 1998. A fost laureat cu premiul Academiei Americane de Film pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, în 1954, pentru rolul jucat în filmul „De aici în eternitate”.  

Frank Sinatra și Ava Gardner. FOTO Profimedia
Frank Sinatra și Ava Gardner. FOTO Profimedia

Când era adolescent, după ce a auzit înregistrările cântăreţului Bing Crosby, a hotărât să se îndrepte spre o carieră artristică. 

Și-a început cariera muzicală împreună cu Harry James și Tommy Dorsey și a avut succes ca interpret de muzică ușoară în anii 1940, devenind idolul bobby soxer-ilor. Cariera sa a stagnat la începutul anilor 1950, dar a revenit în 1954, după ce a câștigat premiul Oscar și un Glob de aur.

1957: România şi Yemenul au stabilit relaţii diplomatice la nivel de delegație

România a stabilit relaţii diplomatice cu Republica Arabă Yemen (capitala la Sana’a) la 12 decembrie 1957, la nivel de legaţie, iar la 24 iulie 1968, reprezentarea a fost ridicată la nivel de ambasadă. În iunie 1989, a fost deschisă misiunea diplomatică a Republicii Arabe Yemen la Bucureşti, condusă de un însărcinat cu afaceri, potrivit mae.ro.

După formare Republicii Yemen, prin unificarea Republicii Arabe Yemen și Republicii Democrate Populare Yemen, la 22 mai 1990, relaţiile bilaterale au fost continuate.

În 1990, Republica Yemen a ridicat nivelul oficiului său diplomatic din Bucureşti la rang de ambasadă. În iunie 2006, autoritățile de la Sana’a au decis închiderea Ambasadei din România.â

1983: A murit actorul Amza Pellea

Pe 12 Decembrie 1983, legendarul actor Amza Pelea se stingea din viaţă, la numai 52 de ani, în urma unei evoluții rapide a unui cancer pulmonar cu care actorul se lupta la vremea respectivă. Cauza morţii a creat multă controversă în epocă, una dintre teorii fiind aceea ca decesul lui ar fi fost premeditat de Securitate, iar evoluţia cancerului ar fi fost cauzată de iradieri. 

Sergiu Nicolaescu și Amza Pelea. FOTO Facebook/Studiourile Buftea
Sergiu Nicolaescu și Amza Pelea. FOTO Facebook/Studiourile Buftea

Amza Pellea s-a născut în aprilie 1931, în județul Dolj și a făcut carieră în radio, teatru și televiziune. A rămas în memoria cinefililor mai ales ca interpretul personajului „Nea Mărin” , dar și în rolul unor figuri celebre din istoria României, precum Decebal sau Mihai Viteazul.  

În 2011 a primit ieri o stea pe Walk of Fame – spaţiul bucureştean dedicat marilor valori ale filmului şi scenei româneşti – cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la naşterea actorului.

2002: Consiliul European de la Copenhaga

Cele 15 state membre ale UE şi zece state candidate la aderare, pentru 2004 - Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria - au încheiat un acord privind condiţiile extinderii Uniunii la 25 de state. A fost fixat termenul aderării Bulgariei şi României 1 ianuarie 2007.

2004: Traian Băsescu câștigă primul mandat de președinte

La 12 decembrie 2004 are loc turul II al prezidențiale, în urma căruia a fost desemnat câștigător Traian Băsescu, cu un scor de 51,23%, în detrimentul lui Adrian Năstase, care obținuse 48,77%. 

La acel moment alegerile se îndreptau spre un deznodământ previzibil. Toată lumea îl vedea pe Năstase preluând sceptrul puterii de la Ion Iliescu. Iar constituirea Alianţei Dreptate şi Adevăr (D.A.), prin unificarea Partidului Naţional Liberal (PNL) şi a Partidului Democrat (PD), nu părea să încurce prea mult. Theodor Stolojan, candidatul Alianţei, părea o victimă sigură în lupta electorală, însă momentul „dragă, Stolo” a schimbat istoria. 

Cu mai puţin de două luni înainte de alegeri, Alianţa D.A. a organizat o conferinţă de presă în care Theodor Stolojan a anunţat că se retrage din cursa prezidenţială din cauza unor probleme de sănătate, cedându-i locul lui Traian Băsescu. A fost un moment care a rămas în memoria colectivă.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite