Analiză CNN. La ce mijloace de ieşire din războiul din Ucraina ar putea apela Putin

Analiză CNN. La ce mijloace de ieşire din războiul din Ucraina ar putea apela Putin

FOTO EPA-EFE (Arhivă)

Potrivit unei analize efectuate de CNN, autorităţile americane încearcă să descopere ce mijloace de ieşire ar putea utiliza preşedintele Vladimir Putin din războiul pe care l-a dezlănţuit în Ucraina, în cazul în care şi-ar dori acest lucru. Discursul pe care Vladimir Putin l-a susţinut în Piaţa Roşie din Moscova nu le-a oferit prea multe indicii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oficialii administraţiei SUA se gândesc la felurile în care preşedintele rus ar putea ieşi din războiul din Ucraina, în circumstanţele în care conflictul militar se prelungeşte şi Moscova pierde ocazia unui câştig rapid. Aceştia sunt convinşi de faptul că liderul de la Kremlin nu se lasă demoralizat de rezultatul slab al forţelor ruse şi că încă aspiră la o victorie în Ucraina. Conform declaraţiei unui oficial pentru CNN, ei nu ştiu ce măsură ar putea fi îndeajuns pentru ca Putin să declare victoria. 
 
Dificultatea în a aprecia scopurile lui Putin a fost punctată de declaraţiile preşedintelui american, Joe Biden, care s-a arătat îngrijorat de faptul că preşedintele rus nu a găsit încă un mijloc de ieşire din „operaţiunea specială” care se desfăşoară în Ucraina. 
 
Bill Burns, directorul CIA, şi-a manifestat şi el îngrijorarea, afirmând că Vladimir Putin este „într-o stare de spirit în care nu crede că îşi poate permite să piardă”. 
 
„Cred că este convins acum că dublarea eforturilor îi va permite să facă progrese”, a declarat Burns. 
 
Până în prezent, liderul de la Kremlin nu şi-a atins niciunul dintre scopurile sale majore de război în Ucraina. Iniţial, a crezut că trupele sale ar putea prelua controlul asupra capitalei Ucrainei şi ar putea pune la pământ guvernul preşedintelui Volodimir Zelenski în câteva zile, Putin a fost obligat să reevalueze totul şi să se concentreze asupra estului Ucrainei. Însă, şi de această dată a fost o luptă dificilă, conform estimărilor Pentagonului. 
 
În perioada în care oficialii continuă să cerceteze care ar putea fi noul ţel al lui Putin, Biden le-a comandat oficialilor din domeniul securităţii naţionale să ţină secretul despre anumite tipuri de informaţii pe care SUA le livrează Ucrainei. 
 
Preşedintele american a fost mânios după ce într-un articol publicat în New York Times a apărut o informaţie potrivit căreia serviciile de informaţii americane au sprijinit cu date la omorârea generalilor ruşi. Biden a discutat cu principalii oficiali din domeniul securităţii naţionale pentru a le comunica un mesaj clar: scurgerile de informaţii trebuie să se oprească. 
 
Biden consideră că poveştile despre informaţiile venite de la americani care ar fi contribuit la omorârea generalilor ruşi şi scufundarea navelor ruseşti au fost exagerate, inutile şi prost dezvăluite, au declarat oficialii citaţi de CNN. 
 
Oficialii administraţiei americane au stăruit asupra unui singur fapt: că există limite clare asupra informaţiilor pe care SUA le comunică cu Ucraina, inclusiv interzicerea livrării de informaţii exacte pentru vizarea liderilor ruşi de rang înalt. Limitele fac parte din încercarea Casei Albe de a ocoli trecerea unei linii pe care Rusia o poate considera o trecere prea mare. 
 
Până în acest moment, Rusia nu a iniţiat nicio acţiune directă împotriva Statelor Unite sau a NATO ca replică la ajutorul militar şi de informaţii oferit Ucrainei. 
 
Pe lângă schimbul de informaţii, săptămâna trecută, preşedintele american, Joe Biden, a anunţat un pachet de 150 de milioane de dolari care cuprinde 25.000 de cartuşe de artilerie de 155 mm, radare de contra-artilerie, echipamente de bruiaj, echipamente de teren şi piese de schimb, conform unui oficial de la Casa Albă. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările