Serviciile de informaţii americane, avertisment sumbru: Putin ar putea utiliza arme nucleare dacă simte că regimul său este în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Preşedintele rus Vladimir Putin ar putea vedea perspectiva eşecului în războiul declanşat în Ucraina ca pe un pericol pentru regimul său, acest lucru l-ar putea îndemna să utilizeze arma nucleară, a avertizat înaltul oficial al serviciilor secrete americane, Avril Haines, conform The Guardian.

Avril Haines, liderul comunităţii de informaţii SUA, a alertat marţi Congresul american despre pericolele la nivel mondial. În ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, Haines a afirmat că urmează un război lung, de uzură, care ar putea determina o escaladare din partea lui Vladimir Putin, inclusiv prin chemarea sub arme completă, impunerea legii marţiale şi, dacă preşedintele rus va simţi că pierde războiul şi că îi este ameninţată funcţia, ar putea recurge la folosirea armelor nucleare. 

Pronosticul a venit într-o zi de lupte neîncetate în estul şi sudul Ucrainei unde ruşii au bombardat cu rachete Kinjal oraşul Odesa. 

Haines a afirmat în faţa comisiei din Senat că Putin va continua să mărească echipamentul nuclear al Moscovei, în încercarea de a demobiliza SUA şi aliaţii săi să ajute Ucraina. Schimbarea tacticii către est şi sud reprezintă o strategie temporară, mai degrabă decât o renunţare permanentă la un război în restul Ucrainei, a afirmat ea. 

Preşedintele rus nu va utiliza o armă nucleară până nu va observa o ameninţare existenţială la adresa Rusiei sau a regimului său, a declarat Haines. Însă, liderul comunităţii de informaţii SUA a mai adăugat că Vladimir Putin ar putea vedea perspectiva înfrângerii în războiul din Ucraina ca pe o ameninţare. 

„Credem că (percepţia lui Putin despre o ameninţare existenţială) ar putea fi situaţia în care percepe că pierde războiul din Ucraina şi că NATO, de fapt, fie intervine, fie este pe cale să intervină”, a afirmat Haines, conform The Guardian.

„Sunt o mulţime de lucruri pe care le-ar face în contextul escaladării înainte de a ajunge la arme nucleare”, a mai spus Haines. 

Posibilele indicii că ar urma să utilizeze arme nucleare ar putea cuprinde un alt exerciţiu nuclear la scară largă care presupune răspândirea substanţială a rachetelor intercontinentale, a bombardierelor şi a submarinelor strategice. 

Care ar putea fi planurile lui Putin în Ucraina: Herson, Donbas şi posibil Transnistria 

Aprecierea pe care liderii serviciilor de informaţii americane le-au realizat-o senatorilor a insinuat că Ucraina se confruntă cu un război de uzură. Ei au afirmat că Putin se gândeşte să preia controlul asupra regiunilor Luhansk şi Doneţk plus o regiune tampon în jurul lor, pentru a asigura un pod terestru către Crimeea. Vladimir Putin a vrut să deţină controlul asupra regiunii Herson, situat la nord de Crimeea, pentru a asigura alimentarea cu apă a peninsulei. 

Haies a afirmat că există „indicii” că Putin doreşte să dezvolte podul de uscat până în Transnistria, având control asupra întregii coaste a Mării Negre a Ucrainei. De asemenea, Haines a mai afirmat că Putin se va confrunta cu o sarcină dificilă şi că dezvoltarea podului de uscat până în Transnistria, inclusiv preluarea controlului asupra Odesei, nu va fi posibilă fără o mobilizare completă. Ea a mai adăugat că posibila capturare a Donbasului plus o zonă tampon este puţin probabilă în următoarele săptămâni. 

Generalul Scott Berrier, liderul Agenţiei de Informaţii pentru Apărare, a declarat că SUA consideră că între opt şi zece generali ruşi au murit până acum în „operaţiunea specială”. 

Asemenea lui Haines, Berrier a prevestit o dificultate, având în vedere că niciuna dintre cele două părţile implicate nu a reuşit să înregistreze evoluţii considerabile. Însă, o hotărâre a lui Putin de a dispune o mobilizare completă în Rusia, introdusă printr-o declaraţie oficială de război, ar putea schimba echilibrul militar. 

„Dacă va declara mobilizare şi declară război, asta va aduce mii de soldaţi la luptă”, a afirmat Berrier.  

Cu toate aceste eşecuri la activ, Haines a afirmat că preşedintele rus este probabil sigur că Rusia a avut în cele din urmă rezultatele mai bune decât Ucraina şi aliaţii săi. 

„Probabil se bazează pe hotărârea SUA şi a UE de a slăbi economia Rusiei, pe măsură ce penuria alimentelor, inflaţia şi preţurile la energie se înrăutăţesc”, a mai declarat ea. 

Războiul de uzură 

Luând în considerare faptul că preşedintele Vladimir Putin este convins că ar putea înregistra o victorie în războiul pe care l-a dezlănţuit în Ucraina şi faptul că Ucraina nu a indicat semne că ar ceda, Haines a afirmat că agenţiile americane „ nu văd o cale de negociere viabilă, cel puţin pe termen scurt”. 

Pe măsură ce „operaţiunea specială” va continua, este posibil ca înfruntarea să urmeze „o traiectorie mai imprevizibilă şi cu potenţial de escaladare”. 

„Tendinţa actuală creşte probabilitatea ca preşedintele Putin să apeleze la mijloace mai drastice, inclusiv impunerea legii marţiale, reorientarea producţiei industriale sau acţiuni militare cu potenţial de escaladare pentru a elibera resursele necesare pentru a-şi atinge obiectivele pe măsură ce conflictul se prelungeşte sau dacă el percepe că Rusia pierde în Ucraina”, a mai afirmat Haines. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite