Separatistul catalan Artur Mas a fost condamnat la doi ani de ineligibilitate

Separatistul catalan Artur Mas a fost condamnat la doi ani de ineligibilitate

Artur Mas FOTO Arhivă

Fostul preşedinte al Cataloniei, separatistul Artur Mas, fost condamnat luni la doi ani de interdicţie pentru exercitarea de funcţii publice elective, pentru că a organizat, în noiembrie 2014, un referendum cu privire la independenţă, interzis de justiţie, transmite AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Curtea de Apel a Cataloniei l-a declarat pe Artur Mas, 61 de ani, vinovat de „nesupunere civică“, pentru că a ignorat hotărârile Curţii Constituţionale spaniole, care a estimat că el nu poate organiza acest plebiscit. Mas a fost condamnat de asemenea la plata unei amenzi de 36.500 de euro.

Totodată, Curtea de Apel a condamnat două foste colaboratoare ale lui Mas, Joana Ortega şi Irene Rigau, la pedepse de ineligibilitate de 21 de luni, respectiv 18 luni.

Tabăra secesionistă a făcut din acest proces o tribună, aducând circa 40.000 de simpatizanţi în faţa sediului Curţii, la deschiderea procesului, în 6 februarie, pentru a apăra „democraţia“ şi dreptul de a se pronunţa cu privire la viitorul acestei regiuni, ce reprezintă aproape 20% din PIB-ul Spaniei şi are o populaţie de circa 7,5 milioane de locuitori.

Partidul secesionist ERC a reacţionat la câteva minute după enunţarea sentinţei, luni, la Barcelona, denunţând un verdict „nedemn şi antidemocratic“.

Curtea Constituţională a Spaniei a suspendat la 4 noiembrie 2014 acest plebiscit, considerat ilegal de guvernul conservator de la Madrid al lui Mariano Rajoy, deoarece se referea asupra unui subiect - unitatea Spaniei - care trebuie să fie dezbătut de toţi spaniolii.

Trecând peste această interdicţie, Executivul catalan a recrutat la acea dată voluntari pentru organizarea scrutinului, a recheziţionat licee şi colegii şi a pus la dispoziţie 7.000 de laptopuri pentru transmisiunea şi numărarea rezultatelor.

Circa 2,3 milioane de persoane dintre cei aproape 6 milioane de potenţiali alegători au participat atunci la acel referendum, iar 80% dintre ei au votat pentru separarea Cataloniei de Spania.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările