
Este ziua a 128-a de la începerea războiului în Ucraina. La finalul summitului de la Madrid, NATO rămâne unită în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina. Canada va ajuta Ucraina cu peste 30 de blindate de luptă.
UPDATE 20.50 Bilanţul morţilor în urma atacului de la Odesa se ridică la 21
Numărul persoanelor ucise în atacul rus cu rachete asupra unei clădiri rezidenţiale din Odesa a crescut la cel puţin 21. Un băiat de 12 ani se află printre morţI.
Autorităţile ucrainene au mai spus că 41 de persoane au fost salvate din blocul locuit de 152 de oameni.
Rachetele „foarte grele şi foarte puternice” au fost lansate din aeronave care au zburat dinspre Marea Neagră, a spus purtătorul de cuvânt al administraţiei militare Odesa, Serghei Bratciuk. „Cel mai rău scenariu s-a adeverit şi două aeronave strategice au venit în regiunea Odesa”, a precizat oficialul ucrainean.
UPDATE 19.12 Borşul ucrainean a fost inclus vineri pe lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial în pericol. Decizia a fost luată din cauza războiului din ţara vecină, care ameninţă „viabilitatea” tradiţiei din jurul acestui preparat ce conţine sfeclă roşie.
UPDATE 19.10 Serghei Deineko, şeful Serviciului de Frontieră al Ucrainei, a anunţat, vineri, pe pagina sa de Facebook, că începând cu 1 iulie, cetăţenii ruşi au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul ucrainean.
UPDATE 18.44 Moscova le-a transmis profesorilor ucraineni din teritoriile ocupate să semneze în câteva săptămâni un document care să ateste „dorinţa” lor de a trece la predarea programei şcolare ruseşti.
UPDATE 18.32 Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene condamnă „atacul absolut nejustificat cu rachete ruseşti asupra blocului de apartamente şi a bazei de odihnă din localitatea Sergheevca din regiunea Odesa, care s-a soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, inclusiv copii”.
UPDATE 15.20 O nouă groapă comună cu peste 100 de cadavre a fost descoperită la Mariupol
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a negat din nou atacurile ruseşti asupra civililor, făcând referire la bombardamentul de joi noapte al unui bloc de locuinţe din Odesa. În urma atacului au murit 19 persoane şi alte zeci au fost rănite.
Country Terrorist Russia fired 3 rockets at the Ukrainian city of Odessa at night (each weighing 5 tons) fired rockets at a residential area of the city, at the moment 19 dead and children… #Odessa #russiaisaterrorisstate pic.twitter.com/nXxSQ3EuGr
— DG Alex Kovalenko 🇺🇦 (@DGALEXKOVALENKO) July 1, 2022
UPDATE 13.44 Cetăţenii ruşi sunt nevoiţi să prezinte vize de intrare în Ucraina de la 1 iulie
Cetăţenii ruşi vor avea nevoie de viză pentru a intra în Ucraina, deoarece Kievul a renunţat la regimul vechi de un deceniu care nu presupunea emiterea vizelor şi care a facilitat călătoriile peste graniţe pentru cetăţenii ambelor ţări, relatează CNN.
Decizia de a pune capăt regimului fără vize a fost anunţată miercuri de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în urma unei petiţii a unui cetăţean ucrainean.
Zelenski a spus că, pe fondul invaziei Rusiei, el a susţinut introducerea unor controale mai stricte pentru intrarea cetăţenilor ruşi în Ucraina.
UPDATE 13.23 Separaţiştii pro-ruşi din estul Ucrainei anunţă că pedeapsa cu moartea va fi aplicată din 2025, potrivit unui cod penal actualizat al Republicii Populare Doneţk
Separaţiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, unde doi britanici şi un marocan au fost condamnaţi la moarte, anunţă că pedeapsa cu moartea va începe să fie aplicată din 2025, potrivit unui cod penal actualizat al Republicii Populare Doneţk (RPD), relatează Reuters.
Republica Populară Doneţk a inclus pedeapsa cu moartea în legislaţia sa din 2014, dar până în prezent legislaţia nu precizează modalitatea de punere în aplicare. Organizaţia nonguvernamentală pentru drepturile omului Amnesty International, care urmăreşte aplicarea pedepsei cu moartea în întreaga lume, nu a înregistrat niciun caz de execuţii oficiale în regiune.
În iunie, un tribunal din RDP a condamnat doi britanici – Aiden Aslin şi Shaun Pinner – şi un marocan, Brahim Saadoun, la moarte pentru ”activităţi mercenare”, după ce au fost luaţi prizonieri de către forţele ruse. Avocaţii lor spun că vor face recurs, sentinţa fiind pronunţată după un proces grăbit fără juriu şi fără acces pentru mass-media independentă sau internaţională.
Nu este clar ce ar însemna pentru bărbaţi noile legi – subliniate într-o versiune actualizată a codului executiv penal al regiunii separatiste care a fost publicată pe site-ul legislativului entităţii separatiste. Avocaţii lor nu au fost imediat disponibili pentru declaraţii.
Noul cod penal, în vigoare de vineri, prevede că pedeapsa cu moartea ar trebui să fie aplicată prin împuşcare, iar liderul republicii separatiste pro-ruse are ultimul cuvânt în ceea ce priveşte acordarea de graţiere oricăror condamnaţi la moarte.
UPDATE 12.10 Ursula von der Leyen cere Ucrainei să accelereze reformele anticorupţie
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a solicitat, vineri, Ucrainei să-şi accelereze reformele împotriva corupţiei, asigurând ţara de sprijinul statelor membre pe ”drumul lung” către aderarea la Uniunea Europeană, relatează AFP.
Ursula von der Leyen a lăudat reformele implementate deja şi instituţiile fondate pentru a crea ”un mecanism anticorupţie impresionant”, într-un discurs prin videoconferinţă adresat parlamentarilor ucraineni.
Pugilistul Oleksandr Usik, deţinătorul centurilor IBF, WBA şi WBO la categoria grea, a vorbit despre viaţa în armata ucraineană, el povestind că se ruga să nu fie ucis, relatează The Guardian.
La scurt timp după startul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina, Usik şi prietenul său Vasili Lomacenko, de asemenea boxer, s-au alăturat armatei ucrainene.
„Eram în fiecare zi pe străzi în patrulare. Mă rugam: “Te rog, Doamne, nu lăsa pe cineva să mă ucidă. Te rog să nu laşi pe nimeni să mă împuşte. Şi te rog să nu mă faci să împuşc altă persoană”, povesteşte Usik.
UPDATE 10.24 Putin cere serviciilor de informaţii externe să facă o prioritate din spionajul industrial
Valdimir Putin a cerut serviciilor de informaţii externe să facă o prioritate din spionajul industrial, mizând pe acesta pentru dezvoltarea Rusiei, în contextul în care ţara se confruntă cu sancţiuni.
„Ca şi în trecut, una dintre priorităţile în activitatea SVR (serviciile de informaţii externe) este de a sprijini dezvoltarea potenţialului industrial", a declarat preşedintele rus Vladimir Putin joi, în cursul unei vizite la sediul SVR, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a spus că retragerea forţelor ruse din Insula Şerpilor va uşura o parte din presiunea pe coasta ucraineană, dar nu va pune capăt blocadei maritime.
Ruşii s-au retras de pe insulă pe 30 iunie, iar Ministerul rus al Apărării a precizat că retragerea a însemnat un „gest de bunăvoinţă”, fără a spune că bombardamentele ucrainenilor au dus la această decizie.
UPDATE 08.01 Ruşii au bombardat un bloc din Odesa. Cel puţin 17 oameni au fost ucişi. Printre victime se numără şi mai mulţi copii
Ruşii au bombardat în noaptea de joi spre vineri un bloc din regiunea Odesa, fiind ucise cel puţin 17 persoane şi rănite alte zeci. Printre victime se numără şi copii, potrivit autorităţilor ucrainene.
Serviciul de Stat pentru situaţii de Urgenţă al Ucrainei a transmis că o rachetă a lovit un bloc cu nouă etaje, aflat la aproximativ 80 km sud de oraş. În acest atac, 14 oameni au murit, iar 31 au fost răniţi, inclusiv trei copii.
⚡️Update: Russian missile strike on Odesa Oblast kills at least 17, injures 31.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) July 1, 2022
Ukraine's State Emergency Service reported on July 1 that Russia's missile assault on a high-rise in a town in Bilhorod-Dnistrovsky District in Odesa Oblast killed 14 people and injured 30. pic.twitter.com/Fm6x1Qo5ix
UPDATE 07.15 Care este secretul propagandei lui Putin. De ce are aşa mare trecere în rândul ruşilor
Atracţia propagandei lui Putin se bazează pe tipuri similare de dezinformare folosite în timpul erelor imperiale şi sovietice ale Rusiei, care reciclează vechea naraţiune: Occidentul e rău.
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei se apropie de cea de-a cincea lună – în ciuda mai multor runde de discuţii de pace eşuate şi în ciuda sancţiunilor economice severe impuse Rusiei de către ţările occidentale.
Războiul nu are loc doar pe pământul ucrainean. Propaganda preşedintelui Vladimir Putin propulsează războiul din Ucraina prin presa rusă, continuând în acelaşi timp să intensifice tensiunile cu Occidentul.
UPDATE 06:00 Washington îngheaţă peste 1 miliard din activele unui oligarh rus
Trezoreria SUA a anunţat că va îngheţa activele de peste 1 miliard de dolari ale unei companii de pe teritoriul SUA controlate de oligarhul rus Suleiman Kerimov.
UPDATE 03:00 Jumătate din rachetele ruseşti sunt din epoca sovietică, afirmă un general ucrainean
În ultimele două săptămâni ruşii au crescut intens atacurile cu rachete asupra mai multor regiuni cheie din Ucraina. Generalul de brigadă Oleksii Hromov a declarat că Rusia foloseşte rachete produse în epoca sovietică.
„În peste 50% din raiduri, inamicul foloseşte rachete din rezerva sovietică”, a spus Hromov.
UPDATE 02:20 Canada va furniza Ucrainei vehicule blindate de luptă
Premierul canadian Justin Trudeau, a anunţat că ţara sa va ajuta Ucraina cu 39 de vehicule blindate de sprijin de luptă. Acestea vor fi trimise în curând armatei ucrainene.
„Suntem bucuroşi să ajutăm şi vom continua să ne uităm şi să răspundem la lucrurile de care au nevoie”, a declarat Trudeau.
UPDATE 00.12 Armata rusă a lansat noi rachete asupra regiunii Odesa
Ruşii au lansate joi două lovituri cu rachete asupra regiunii Odesa. Şeful administraţiei militare din regiunea Odesa, Maksim Marchenko afirmă că în urma celor două bombardamente nu există victime.
„Astăzi, inamicul a atacat regiunea cu două rachete. Din fericire, nu există victime şi nici pagube [asupra infrastructurii – n.r.]”, a afirmat Maksym Marchenko, pe canalul său de Telegram.
UPDATE 21.55 Macron anunţă că Franţa va livra Ucrainei şase obuziere şi vehicule blindate de tip Caesar
Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că Franţa va livra Ucrainei şase obuziere şi vehicule blindate de tip Caesar, relatează Kiev Independent.
Preşedintele francez Macron a adăugat că aliaţii NATO reuniţi la summitul de la Madrid ”au hotărât în unanimitate” să stimuleze ajutorul umanitar şi militar acordat Ucrainei în încercarea de a lupta împotriva forţelor ruse.
UPDATE 21.05 De ce atacurile ruşilor ucid atât de mulţi civili. General ucrainean: „Rusia foloseşte rachete din rezerva sovietică”
Generalul ucrainean Oleksii Hromov susţine că Rusia foloseşte rachete cu precizie scăzută din vechile stocuri sovietice pentru mai mult de 50% din loviturile sale în Ucraina, care sunt mai puţin precise.
Atacurile cu rachetă ale ruşilor au ucis în ultimele zile un civil dintr-un bloc de apartamente din Kiev şi cel puţin alţi 18 într-un centru comercial din centrul oraşului Kremenciuk, asta în condiţiile în care Rusia neagă că a vizat civili şi spune că loveşte doar infrastructura militară.
Generalul de brigadă Oleksii Hromov a declarat într-o conferinţă de presă joi că Rusia încearcă să lovească infrastructura militară, dar că folosirea vechilor rachete sovietice, care sunt mai puţin precise, duce la pierderi semnificative de vieţi civili, relatează Reuters.
UPDATE 20.40 Serghei Lavrov: O nouă „cortină de fier” coboară între Rusia şi Occident. Să nu vă prindeţi degetele
O nouă „cortină de fier” coboară între Rusia şi Occident, pe baza unei crize diplomatice fără precedent din pricina conflictului din Ucraina, a afirmat joi liderul diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, relatează AFP. Lavrov este de părere că, summitul NATO este încă o dovadă că SUA ar avea de gând „să supună toate statele”.
„Cortina de fier, de fapt, deja coboară", a declarat Serghei Lavrov, în timpul unei conferinţe de presă la Minsk alături de ministrul Afacerilor Externe din Belarus, Vladimir Makei.
UPDATE 19.59 Erdogan: Trebuie să intensificăm eforturile diplomatice în favoarea unui armistiţiu durabil în Ucraina
Eforturile pentru un „armistiţiu durabil” în Ucraina, ar trebui intensificate, a îndemnat joi, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, la finalul summitului NATO de la Madrid.
„Trebuie să intensificăm eforturile diplomatice în favoarea unui armistiţiu durabil în Ucraina. Pentru Turcia, nu vor exista perdanţi odată cu pacea”, a declarat Erdogan, în faţa presei.
UPDATE 19.04 Cum i-au îndepărtat ucrainenii pe ruşi de pe Insula Şerpilor: „Pământul le ardea sub picioare” VIDEO
La scurt timp după ce Rusia a confirmat retragerea armatei ruse de pe Insula Şerpilor, forţele armate ucrainene au publicat o nouă înregistrare video în care arată cum au atacat poziţiile acestora de pe insulă.
Într-o postare publicată pe pagina de Twitter, ministerul ucrainean al Apărării prezintă şi cele 3 ingrediente ale operaţiunii de a-i înlătura pe ruşi de pe Insula Şerpilor:
abilităţile militarilor ucraineni,
armele ucrainene moderne;
echipamentele de la partenerii internaţionali;
„...şi Insula Şerpilor este liberă de ocupaţie”, scrie ministerul ucrainean al Apărării în descrierea postării.
UPDATE 17.51 Biden anunţă că SUA alocă Ucrainei un ajutor militar suplimentar în valoare de 800 de milioane de dolari
Preşedintele american Joe Biden a anunţat, joi, că Washingtonul va aloca Ucrainei un ajutor militar suplimentar în valoare de 800 de milioane de dolari în zilele următoare, relatează CNN.
Biden a spus că Statele Unite ”mobilizează lumea pentru a fi alături de Ucraina” şi a subliniat că se pregăteşte să dezvăluie o asistenţă suplimentară de securitate în valoare de 800 de milioane de dolari, inclusiv sisteme de apărare aeriană, artilerie, muniţie şi radar de localizare a artileriei (radar de contrabaterie).
”Ne mutăm într-un loc care reflectă realităţile celui de-al doilea sfert al secolului XXI şi suntem pe punctul de a face progrese semnificative”, a adăugat liderul american.
”Putin a crezut că am putea dizolva Alianţa Transatlantică. A încercat să ne slăbească. Se aştepta ca hotărârea noastră să se rupă. Dar obţine exact ceea ce nu şi-a dorit”, a continuat el.
”El a vrut finlandizarea NATO. A obţinut natoizarea Finlandei”, a adăugat Biden, în contextul în care NATO a invitat oficial Suedia şi Finlanda să se alăture alianţei militare conduse de SUA, care a atras un răspuns furios din partea Rusiei.
UPDATE 17.10 Papa Francisc acuză implicit Rusia de „cucerire armată, expansionism şi imperialism” în Ucraina
Papa Francisc a acuzat în mod implicit Rusia, joi, de „cucerire armată, expansionism şi imperialism” în Ucraina, numind conflictul un „război de agresiune crud şi fără sens”, relatează Reuters.
Papa a afirmat în cadrul unei întrevederi cu o delegaţie de lideri ortodocşi ai Patriarhiei Ecumenice din Istanbul, că războiul i-a adus pe creştini unii împotriva altora.
UPDATE 16.49 Dmitri Medvedev ameninţă că sancţiunile Occidentului ar putea duce la război: „Rusia are dreptul de a se apăra”
Măsurile restrictive împotriva Rusiei pot fi catalogate, în anumite circumstanţe, acte de agresiune şi ar putea explica un război, a afirmat, joi, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, menţionat de Reuters.
„Aş vrea să subliniez încă o dată că, în anumite circumstanţe, astfel de măsuri ostile ar putea fi de ademenea calificate drept un act de agresiune internaţională. Şi chiar un casus belli (justificare pentru război)”, a afirmat Medvedev, menţionând că Rusia are dreptul de a se apăra, potrivit Reuters.
UPDATE 16.10 ONU: Aproximativ 16 milioane de ucraineni au nevoie de asistenţă umanitară
Aproximativ 16 milioane de ucraineni au nevoie de asistenţă umanitară, a declarat coordonatorul umanitar al Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), Osnat Lubrani, relatează CNN.
„Aproximativ 16 milioane de persoane din Ucraina au astăzi nevoie de asistenţă umanitară - apă, alimente, servicii de sănătate, acoperiş deasupra capului şi protecţie”, a declarat Osnat Lubrani într-o conferinţă de presă, joi.
„Sunt cifre pe care Naţiunile Unite le revizuiesc acum”, a precizat Lubrani.
Lubrani a adăugat că până la momentul actual, cel puţin 6 milioane de persoane au fost strămutate în interiorul ţării din cauza războiului şi alte 5,3 milioane de persoane au fugit în străinătate de la invazia lansată de Rusia pe 24 februarie.
UPDATE 15.26 Scholz respinge drept „ridicole” acuzaţiile lui Putin cu privire la „imperialismul” NATO
Cancelarul german Olaf Scholz a respins joi drept „ridicole” acuzaţii ale preşedintelui rus Vladimir Putin, miercuri seara, cu privire la ”ambiţii imperialiste” ale NATO, relatează AFP.
„Sincer, este destul de ridicol. NATO este o alianţă defensivă. Nu este o ameninţare la adresa nimănui”, a subliniat Scholz într-o conferinţă de presă la finalul summitului Alianţei Nord-Atlantice în Spania.
UPDATE 14.13 Rusia anunţă joi că deţine „peste 6.000” de prizonieri de război ucraineni şi confirmă că a efectuat un schimb de 144 de prizonieri de război cu Ucraina, care a eliberat atât ruşi, cât şi proruşi, relatează AFP.
UPDATE 11.54 Anchetatorii ucraineni au obţinut numele piloţilor ruşi care au lovit centrul comercial din Kremenciuk, a anunţat Ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei
UPDATE 09.46 Putin respinge o responsabilitate rusă în atacul de la Kremenciuk
UPDATE 07.52 Amnesty International: Bombardamentul teatrului de la Mariupol este clar o crimă de război
UPDATE 06:15 Richard Branson a vizitat Ucraina şi a promis că va ajuta la reconstrucţia postbelică
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, miercuri seară, că miliardarul Richard Branson a vizitat Ucraina şi a promis ajutor pentru reconstrucţie. Zelenski a mai anunţat şi că Ucraina nu va mai avea relaţii diplomatice cu Siria, relatează news.ro.
"Unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din lume, Richard Branson, a vizitat Ucraina. El este mai mult decât un antreprenor. Este un vizionar, un om care lucrează pentru progres şi cea mai bună tehnologie pentru întreaga omenire. A venit în Ucraina şi a vizitat Hostomel, unde a discutat, în special, despre posibilitatea de a reconstrui aeroportul şi de a construi "Mriya", cea mai mare aeronavă din lume. Venirea lui este un semnal foarte puternic pentru toată lumea că Ucraina va rezista acestui război. Şi îi sunt recunoscător domnului Branson pentru disponibilitatea sa de a se alătura reconstrucţiei postbelice a ţării noastre", a spus Zelenski.
Zelenski confirmă schimbul a 144 de soldaţi cu Rusia
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat schimbul a 144 de soldaţi cu Rusia, subliniind că cel mai în vârstă are 65 de ani, iar cel mai tânăr are 19 ani.
"144 de războinici ucraineni au fost aduşi acasă din captivitatea rusă. 59 militari ai Gărzii Naţionale, 30 - din Marină; 28 - din armată, 17 grăniceri, 9 militari, 1 poliţist. Cel mai în vârstă dintre eliberaţi are 65 de ani, cel mai tânăr 19. În special, 95 de apărători ai Azovstal se întorc acasă. Sunt recunoscător Serviciului de Informaţii pentru Apărare a Ucrainei şi tuturor celor care au lucrat pentru acest rezultat. Vom face totul pentru a aduce acasă fiecare bărbat şi femeie ucraineană", a spus preşedintele ucrainean.
UPDATE 05:00 Zelenski pune capăt relaţiilor diplomatice cu Siria
Preşedintele Zelenski a decis să pună capăt relaţiilor diplomatice cu Siria, după ce guvernul de la Damasc a recunoscut independenţa regiunilor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei.
„Nu vor mai exista relaţii între Ucraina şi Siria”, a spus Zelenski pe Telegram. El a mai adăugat că presiunea sancţiunilor împotriva Siriei va fi şi mai mare.
SUA acordă Ucrainei un ajutor economic de 1,3 miliarde de dolari
Trezoreria SUA a anunţat, miercuri, transferarea a 1.3 miliarde de dolari guvernului ucrainean. Acesta este un ajutor economic care face parte din sprijinul de 7.5 miliarde de dolari promis de către administraţia Biden.
''Cu acest ajutor economic, ne reafirmăm angajamentul ferm faţă de poporul ucrainean în timp ce se apără de agresiunea lui Putin şi lucrează pentru a-şi susţine economia'', a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, într-un comunicat, relatează Agerpres.
UPDATE 03:00 15.000 de oameni încă mai sunt în Lisichansk
Guvernatorul din regiunea Lugansk, Serhii Haidai, a afirmat că încă mai sunt aproximativ 15.000 de persoane în oraşul Lisichansk, grav afectat de bombardamentele forţelor armate ruse din aceste zile, relatează Libertatea.ro.
„Luptele continuă la periferia oraşului, [ruşii] încearcă să îl ia cu asalt în mod constant. În ultima vreme, băieţii noştri au lovit depozite, cartiere generale şi barăci (ale forţelor ruse). Iar acest lucru face posibilă o pauză a acestor atacuri”, a spus Haidai în cadrul unui interviu televizat.
UPDATE 00:00 Ucraina şi UE au ajuns la un acord privind liberalizarea transportului rutier
Ucraina şi UE au semnat un acord privind liberalizarea transportului rutier. Potrivit acordului, transportatorii ucraineni nu trebuie să obţină autorizatţii pentru intrarea în ţările din Uniunea Europeană. În acordul semnat miercuri, se prevede recunoaşterea permiselor de conducere ucrainene de către UE, relatează The Kiev Independent.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: