LIVE TEXT | R─âzboi ├«n Ucraina. Bloc din Odesa ┼či un sanatoriu al R. Moldova, bombardate de Rusia. Ce urmeaz─â dup─â retragerea ru┼čilor din Insula ┼×erpilor

0
0
Bloc din Odesa ┼či un sanatoriu al R. Moldova bombardate de Rusia FOTO Twitter
Bloc din Odesa ┼či un sanatoriu al R. Moldova, bombardate de Rusia FOTO Twitter

Este ziua a 128-a de la ├«nceperea r─âzboiului ├«n Ucraina. La finalul summitului de la Madrid, NATO r─âm├óne unit─â ├«n ceea ce prive┼čte situa┼úia din Ucraina. Canada va ajuta Ucraina cu peste 30 de blindate de lupt─â.

UPDATE 20.57 Norvegia a anunţat vineri un ajutor de un miliard de euro pentru Ucraina pentru o perioadă de doi ani. Anunţul a fost făcut cu ocazia vizitei la Kiev a premierului Jonas Gahr Stoere.

Suma de un miliard de euro, care se adaug─â ajutoarelor anterioare, este destinat─â ÔÇ×ajutorului umanitar, reconstruc┼úiei ┼ú─ârii, cump─âr─ârii de arme ┼či sprijinirii func┼úion─ârii autorit─â┼úilorÔÇŁ ucrainene, a precizat Guvernul norvegian ├«ntr-un comunicat.

ÔÇ×Suntem al─âturi de poporul ucrainean. Contribuim la sprijinirea luptei ucrainenilor pentru libertate. Ei lupt─â pentru ┼úara lor, dar ┼či pentru valorile noastre democraticeÔÇŁ, a declarat Jonas Gahr Stoere.

├Än afar─â de Kiev, premierul norvegian s-a deplasat ┼či la Iahidne, un sat puternic afectat de r─âzboi.

ÔÇ×O imagine a iadului pe p─âm├óntÔÇŁ, a descris Stoere situa┼úia din acest sat ucrainean.

ÔÇ×Sunt aici s─â spun c─â lupta Ucrainei nu este numai pentru Ucraina. Este vorba despre c├óteva principii fundamentale ale lumii pe care o vom oferi copiilor no┼čtri. Este vorba despre securitate ├«n Europa, este vorba despre soarta vecinului t─âuÔÇŁ, a declarat ┼čeful Guvernului norvegian la conferin┼úa de pres─â cu Volodimir Zelenski.


UPDATE 20.50 Bilanţul morţilor în urma atacului de la Odesa se ridică la 21

Numărul persoanelor ucise în atacul rus cu rachete asupra unei clădiri rezidenţiale din Odesa a crescut la cel puţin 21. Un băiat de 12 ani se află printre morţI.

Autorităţile ucrainene au mai spus că 41 de persoane au fost salvate din blocul locuit de 152 de oameni.

Rachetele ÔÇ×foarte grele ┼či foarte puterniceÔÇŁ au fost lansate din aeronave care au zburat dinspre Marea Neagr─â, a spus purt─âtorul de cuv├ónt al administra┼úiei militare Odesa, Serghei Bratciuk. ÔÇ×Cel mai r─âu scenariu s-a adeverit ┼či dou─â aeronave strategice au venit ├«n regiunea OdesaÔÇŁ, a precizat oficialul ucrainean.


UPDATE 19.12┬áBor┼čul ucrainean a fost inclus vineri pe lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial ├«n pericol. Decizia a fost luat─â din cauza r─âzboiului din ┼úara vecin─â, care amenin┼ú─â ÔÇ×viabilitateaÔÇŁ tradi┼úiei din jurul acestui preparat ce con┼úine sfecl─â ro┼čie.

ÔÇ×Existen┼úa acestei ciorbe ├«n sine nu este cu siguran┼ú─â ├«n pericol, ├«ns─â mo┼čtenirea uman─â ┼či vie asociat─â bor┼čului este ├«n pericol imediat, deoarece capacitatea popula┼úiilor de a practica, transmite mo┼čtenirea cultural─â imaterial─â este serios perturbat─â din cauza conflictului armat, ├«n special din cauza str─âmut─ârii for┼úate a comunit─â┼úilorÔÇŁ, a explicat Pier Luigi Petrillo, raportorul comisiei de evaluare a dosarului ucrainean.

ÔÇ×Victoria ├«n r─âzboiul bor┼čului este a noastr─âÔÇŁ, a reac┼úionat, pe Telegram, ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkacenko, ├«n urma anun┼úului UNESCO.

Solicitarea Kievului cu privire la bor┼č a sup─ârat Rusia. Purt─âtoarea de cuv├ónt a diploma┼úiei ruse, Maria Zaharova, a f─âcut chiar o declara┼úie bizar─â pe aceast─â tem─â, suger├ónd c─â printre motivele legate de declan┼čarea r─âzboiului ar fi ┼či faptul c─â ucrainenii nu au vrut s─â ├«mpart─â bor┼čul cu ru┼čii.

ÔÇ×Pentru c─â nu au vrut s─â ├«mpart─â bor┼čul. Trebuia s─â apar┼úin─â unui singur grup, unui singur popor. Dar s─â-l ├«mpart─â, pentru ca ├«n fiecare ora┼č, ├«n fiecare ┼úar─â, fiecare gospodin─â s─â-l fac─â a┼ča cum ┼čtie... nu au vrut s─â fac─â un compromisÔÇŁ, a spus Zaharova.


UPDATE 19.10┬áSerghei Deineko, ┼čeful Serviciului de Frontier─â al Ucrainei, a anun┼úat, vineri, pe pagina sa de Facebook, c─â ├«ncep├ónd cu 1 iulie, cet─â┼úenii ru┼či au nevoie de viz─â pentru a intra pe teritoriul ucrainean.

ÔÇ×Decizia guvernului ucrainean de a anula regimul f─âr─â viz─â pentru ru┼či a intrat ├«n vigoare ast─âzi. C─âl─âtoriile f─âr─â viz─â sunt un privilegiu pentru cet─â┼úenii democra┼úiilor dezvoltate care nici nu ucid civili ┼či nici nu pun ├«n pericol suveranitatea na┼úiunilor vecineÔÇŁ, a scris Serghei Deineko pe Facebook.

Introducerea vizelor pentru cet─â┼úenii ru┼či are ca scop contracararea ÔÇ×amenin┼ú─ârilor f─âr─â precedent la securitatea na┼úional─â, suveranitatea ┼či integritatea teritorial─â a statului nostruÔÇŁ, a explicat Volodimir Zelenski.


UPDATE 18.44┬áMoscova le-a transmis profesorilor ucraineni din teritoriile ocupate s─â semneze ├«n c├óteva s─âpt─âm├óni un document care s─â ateste ÔÇ×dorin┼úaÔÇŁ lor de a trece la predarea programei ┼čcolare ruse┼čti.

Cotidianul britanic The Guardian a vorbit cu profesori din zonele ocupate de ru┼či din sud-estul Ucrainei ale c─âror identit─â┼úi, din motive de siguran┼ú─â, nu pot fi dezv─âluite. Ei au spus c─â, pe la jum─âtatea lunii iunie, autorit─â┼úile locale le-au comunicat c─â au termen p├ón─â pe 21 iulie fie s─â semneze un document care s─â ateste disponibilitatea de a urma programa ┼čcolar─â a Rusiei, fie s─â demisioneze, mul┼úi dintre ei fiind amenin┼úa┼úi cu evacuarea din locuin┼úe.

Ministrul rus al Educa┼úiei, Serghei Krav┼úov, a anun┼úat ├«n iunie c─â, la deschiderea noului an ┼čcolar ├«n septembrie, toate ┼čcolile din teritoriile ocupate de ru┼či din Ucraina trebuie s─â func┼úioneze conform standardelor ruse┼čti.

Ordinul ├«i pune pe mul┼úi dintre profesorii ucraineni ├«ntr-o postur─â dificil─â. Dac─â nu semneaz─â, ├«┼či vor pierde locurile de munc─â ┼či vor fi expu┼či riscului de a fi victimele represaliilor for┼úelor ruse. Dac─â semneaz─â, exist─â riscul unor acuza┼úii din partea autorit─â┼úilor ucrainene, care consider─â predarea programei ┼čcolare ruse┼čti ca pe o form─â de colaborare cu inamicul.


UPDATE 18.32┬áMinisterul Afacerilor Externe ┼či Integr─ârii Europene condamn─â ÔÇ×atacul absolut nejustificat cu rachete ruse┼čti asupra blocului de apartamente ┼či a bazei de odihn─â din localitatea Sergheevca din regiunea Odesa, care s-a soldat cu pierderi de vie┼úi omene┼čti, inclusiv copiiÔÇŁ.

ÔÇ×Depl├óngem noutatea trist─â c─â un angajat al Centrului de reabilitare pentru copii al Ministerului S─ân─ât─â┼úii din Republica Moldova a murit, iar al┼úi 5 angaja┼úi au fost r─âni┼úi. Este ├«nc─â o dovad─â de agresiune inacceptabil─â asupra obiectivelor civile dup─â recentul atac din ora┼čul KremenchukÔÇŁ, se spune ├«ntr-un comunicat MAEIE de la Chi┼čin─âu.

Un angajat al unui sanatoriu din Sergheevca care aparţine Republicii Moldova a murit, iar alţi cinci au fost răniţi în urma bombardamentelor, a anunţat vineri, 1 iulie, ministrul Sănătăţii Ala Nemerenco, citată de Unimedia.info.

Centrul din Odesa era un sanatoriu renovat de autorit─â┼úile de la Chi┼čin─âu ┼či destinat copiilor moldoveni cu probleme de s─ân─âtate.


UPDATE16.00 Un sanatoriu al R. Moldova din Ucraina, afectat de bombardamente. Un angajat a murit, iar alţi 5 au fost răniţi

Un angajat al unui sanatoriu care aparţine Republicii Moldova de la Sergheevca a murit, iar alţi cinci au fost răniţi în urma bombardamentelor, a anunţat vineri, 1 iulie, ministra Sănătăţii, Ala Nemerenco.


UPDATE 15.20 O nou─â groap─â comun─â cu peste 100 de cadavre a fost descoperit─â la Mariupol

ÔÇ×Descoperiri triste ├«n fiecare s─âpt─âm├ón─â. O nou─â groap─â comun─â sub ruinele de pe malul st├óng. Strada Kievskaia, 53. Din nou peste 100 de cadavre r─âmase de la sf├ór┼čitul lunii februarieÔÇŁ, a informat Petro Andriu┼čcenko, un consilier al primarului ucrainean al ora┼čului Mariupol.


UPDATE 14.02┬áDmitri Peskov neag─â din nou c─â ru┼čii atac─â civili, chiar dac─â un bloc din Odesa a fost bombardat ┼či 19 oameni au murit: ÔÇ×Armata rus─â nu lucreaz─â cu ┼úinte civileÔÇŁ

Dmitri Peskov, purt─âtorul de cuv├ónt al Kremlinului, a negat din nou atacurile ruse┼čti asupra civililor, f─âc├ónd referire la bombardamentul de joi noapte al unui bloc de locuin┼úe din Odesa. ├Än urma atacului au murit 19 persoane ┼či alte zeci au fost r─ânite.


UPDATE 13.44┬áCet─â┼úenii ru┼či sunt nevoi┼úi s─â prezinte vize de intrare ├«n Ucraina de la 1 iulie

Cet─â┼úenii ru┼či vor avea nevoie de viz─â pentru a intra ├«n Ucraina, deoarece Kievul a renun┼úat la regimul vechi de un deceniu care nu presupunea emiterea vizelor ┼či care a facilitat c─âl─âtoriile peste grani┼úe pentru cet─â┼úenii ambelor ┼ú─âri, relateaz─â CNN.

Decizia de a pune cap─ât regimului f─âr─â vize a fost anun┼úat─â miercuri de pre┼čedintele ucrainean Volodimir Zelenski, ├«n urma unei peti┼úii a unui cet─â┼úean ucrainean.

Zelenski a spus c─â, pe fondul invaziei Rusiei, el a sus┼úinut introducerea unor controale mai stricte pentru intrarea cet─â┼úenilor ru┼či ├«n Ucraina.


UPDATE 13.23┬áSepara┼úi┼čtii pro-ru┼či din estul Ucrainei anun┼ú─â c─â pedeapsa cu moartea va fi aplicat─â din 2025, potrivit unui cod penal actualizat al Republicii Populare Done┼úk

Separa┼úi┼čtii pro-ru┼či din estul Ucrainei, unde doi britanici ┼či un marocan au fost condamna┼úi la moarte, anun┼ú─â c─â pedeapsa cu moartea va ├«ncepe s─â fie aplicat─â din 2025, potrivit unui cod penal actualizat al Republicii Populare Done┼úk (RPD), relateaz─â Reuters.

Republica Popular─â Done┼úk a inclus pedeapsa cu moartea ├«n legisla┼úia sa din 2014, dar p├ón─â ├«n prezent legisla┼úia nu precizeaz─â modalitatea de punere ├«n aplicare. Organiza┼úia nonguvernamental─â pentru drepturile omului Amnesty International, care urm─âre┼čte aplicarea pedepsei cu moartea ├«n ├«ntreaga lume, nu a ├«nregistrat niciun caz de execu┼úii oficiale ├«n regiune.

├Än iunie, un tribunal din RDP a condamnat doi britanici ÔÇô Aiden Aslin ┼či Shaun Pinner ÔÇô ┼či un marocan, Brahim Saadoun, la moarte pentru ÔÇŁactivit─â┼úi mercenareÔÇŁ, dup─â ce au fost lua┼úi prizonieri de c─âtre for┼úele ruse. Avoca┼úii lor spun c─â vor face recurs, sentin┼úa fiind pronun┼úat─â dup─â un proces gr─âbit f─âr─â juriu ┼či f─âr─â acces pentru mass-media independent─â sau interna┼úional─â.

Nu este clar ce ar ├«nsemna pentru b─ârba┼úi noile legi ÔÇô subliniate ├«ntr-o versiune actualizat─â a codului executiv penal al regiunii separatiste care a fost publicat─â pe site-ul legislativului entit─â┼úii separatiste. Avoca┼úii lor nu au fost imediat disponibili pentru declara┼úii.

Noul cod penal, ├«n vigoare de vineri, prevede c─â pedeapsa cu moartea ar trebui s─â fie aplicat─â prin ├«mpu┼čcare, iar liderul republicii separatiste pro-ruse are ultimul cuv├ónt ├«n ceea ce prive┼čte acordarea de gra┼úiere oric─âror condamna┼úi la moarte.


UPDATE 12.10 Ursula von der Leyen cere Ucrainei să accelereze reformele anticorupţie

Pre┼čedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a solicitat, vineri, Ucrainei s─â-┼či accelereze reformele ├«mpotriva corup┼úiei, asigur├ónd ┼úara de sprijinul statelor membre pe ÔÇŁdrumul lungÔÇŁ c─âtre aderarea la Uniunea European─â, relateaz─â AFP.

Ursula von der Leyen a l─âudat reformele implementate deja ┼či institu┼úiile fondate pentru a crea ÔÇŁun mecanism anticorup┼úie impresionantÔÇŁ, ├«ntr-un discurs prin videoconferin┼ú─â adresat parlamentarilor ucraineni.


UPDATE 11.44┬áPugilistul Oleksandr Usik, despre via┼úa ├«n armata ucrainean─â: ÔÇ×M─â rugam s─â nu m─â ucid─â nimeni ┼či s─â nu ├«mpu┼čc pe cinevaÔÇŁ

Pugilistul Oleksandr Usik, de┼úin─âtorul centurilor IBF, WBA ┼či WBO la categoria grea, a vorbit despre via┼úa ├«n armata ucrainean─â, el povestind c─â se ruga s─â nu fie ucis, relateaz─â The Guardian.

La scurt timp dup─â startul ofensivei militare a Rusiei ├«n Ucraina, Usik ┼či prietenul s─âu Vasili Lomacenko, de asemenea boxer, s-au al─âturat armatei ucrainene.

ÔÇ×Eram ├«n fiecare zi pe str─âzi ├«n patrulare. M─â rugam: ÔÇťTe rog, Doamne, nu l─âsa pe cineva s─â m─â ucid─â. Te rog s─â nu la┼či pe nimeni s─â m─â ├«mpu┼čte. ┼×i te rog s─â nu m─â faci s─â ├«mpu┼čc alt─â persoan─âÔÇŁ, poveste┼čte Usik.


UPDATE 10.24 Putin cere serviciilor de informaţii externe să facă o prioritate din spionajul industrial

Valdimir Putin a cerut serviciilor de informaţii externe să facă o prioritate din spionajul industrial, mizând pe acesta pentru dezvoltarea Rusiei, în contextul în care ţara se confruntă cu sancţiuni.

ÔÇ×Ca ┼či ├«n trecut, una dintre priorit─â┼úile ├«n activitatea SVR (serviciile de informa┼úii externe) este de a sprijini dezvoltarea poten┼úialului industrial", a declarat pre┼čedintele rus Vladimir Putin joi, ├«n cursul unei vizite la sediul SVR, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat.


UPDATE 09.12┬áCe urmeaz─â dup─â retragerea ru┼čilor de pe Insula ┼×erpilor. Institutul pentru Studiul R─âzboiului: ÔÇ×Nu se va pune cap─ât blocadei maritimeÔÇŁ

Institutul pentru Studiul R─âzboiului (ISW) a spus c─â retragerea for┼úelor ruse din Insula ┼×erpilor va u┼čura o parte din presiunea pe coasta ucrainean─â, dar nu va pune cap─ât blocadei maritime.

Ru┼čii s-au retras de pe insul─â pe 30 iunie, iar Ministerul rus al Ap─âr─ârii a precizat c─â retragerea a ├«nsemnat un ÔÇ×gest de bun─âvoin┼ú─âÔÇŁ, f─âr─â a spune c─â bombardamentele ucrainenilor au dus la aceast─â decizie.


UPDATE 08.01 Ru┼čii au bombardat un bloc din Odesa. Cel pu┼úin 17 oameni au fost uci┼či. Printre victime se num─âr─â ┼či mai mul┼úi copii

Ru┼čii au bombardat ├«n noaptea de joi spre vineri un bloc din regiunea Odesa, fiind ucise cel pu┼úin 17 persoane ┼či r─ânite alte zeci. Printre victime se num─âr─â ┼či copii, potrivit autorit─â┼úilor ucrainene.

Serviciul de Stat pentru situa┼úii de Urgen┼ú─â al Ucrainei a transmis c─â o rachet─â a lovit un bloc cu nou─â etaje, aflat la aproximativ 80 km sud de ora┼č. ├Än acest atac, 14 oameni au murit, iar 31 au fost r─âni┼úi, inclusiv trei copii.


UPDATE 07.15 Care este secretul propagandei lui Putin. De ce are a┼ča mare trecere ├«n r├óndul ru┼čilor

Atrac┼úia propagandei lui Putin se bazeaz─â pe tipuri similare de dezinformare folosite ├«n timpul erelor imperiale ┼či sovietice ale Rusiei, care recicleaz─â vechea nara┼úiune: Occidentul e r─âu.

R─âzboiul Rusiei ├«mpotriva Ucrainei se apropie de cea de-a cincea lun─â ÔÇô ├«n ciuda mai multor runde de discu┼úii de pace e┼čuate ┼či ├«n ciuda sanc┼úiunilor economice severe impuse Rusiei de c─âtre ┼ú─ârile occidentale.

R─âzboiul nu are loc doar pe p─âm├óntul ucrainean. Propaganda pre┼čedintelui Vladimir Putin propulseaz─â r─âzboiul din Ucraina prin presa rus─â, continu├ónd ├«n acela┼či timp s─â intensifice tensiunile cu Occidentul.

Continuarea aici


UPDATE 06:00 Washington îngheaţă peste 1 miliard din activele unui oligarh rus

Trezoreria SUA  a anunţat că va îngheţa activele de peste 1 miliard de dolari ale unei companii de pe teritoriul SUA controlate de oligarhul rus Suleiman Kerimov. 


UPDATE 03:00 Jum─âtate din rachetele ruse┼čti sunt din epoca sovietic─â, afirm─â un general ucrainean

├Än ultimele dou─â s─âpt─âm├óni ru┼čii au crescut intens atacurile cu rachete asupra mai multor regiuni cheie din Ucraina. Generalul de brigad─â Oleksii Hromov a declarat c─â Rusia folose┼čte rachete produse ├«n epoca sovietic─â.┬á

ÔÇ×├Än peste 50% din raiduri, inamicul folose┼čte rachete din rezerva sovietic─âÔÇŁ, a spus Hromov.


UPDATE 02:20 Canada va furniza Ucrainei vehicule blindate de lupt─â

Premierul canadian Justin Trudeau, a anunţat că ţara sa va ajuta Ucraina cu 39 de vehicule blindate de sprijin de luptă. Acestea vor fi trimise în curând armatei ucrainene. 

ÔÇ×Suntem bucuro┼či s─â ajut─âm ┼či vom continua s─â ne uit─âm ┼či s─â r─âspundem la lucrurile de care au nevoieÔÇŁ, a declarat Trudeau.┬á


UPDATE 00.12 Armata rus─â a lansat noi rachete asupra regiunii Odesa

Ru┼čii au lansate joi dou─â lovituri cu rachete asupra regiunii Odesa. ┼×eful administra┼úiei militare din regiunea Odesa, Maksim Marchenko afirm─â c─â ├«n urma celor dou─â bombardamente nu exist─â victime.

ÔÇ×Ast─âzi, inamicul a atacat regiunea cu dou─â rachete. Din fericire, nu exist─â victime ┼či nici pagube [asupra infrastructurii ÔÇô n.r.]ÔÇŁ, a afirmat Maksym Marchenko, pe canalul s─âu de Telegram.


UPDATE 21.55 Macron anun┼ú─â c─â Fran┼úa va livra Ucrainei ┼čase obuziere ┼či vehicule blindate de tip Caesar

Pre┼čedintele francez Emmanuel Macron a anun┼úat c─â Fran┼úa va livra Ucrainei ┼čase obuziere ┼či vehicule blindate de tip Caesar, relateaz─â Kiev Independent.

Pre┼čedintele francez Macron a ad─âugat c─â alia┼úii NATO reuni┼úi la summitul de la Madrid ÔÇŁau hot─âr├ót ├«n unanimitateÔÇŁ s─â stimuleze ajutorul umanitar ┼či militar acordat Ucrainei ├«n ├«ncercarea de a lupta ├«mpotriva for┼úelor ruse.


UPDATE 21.05┬áDe ce atacurile ru┼čilor ucid at├ót de mul┼úi civili. General ucrainean: ÔÇ×Rusia folose┼čte rachete din rezerva sovietic─âÔÇŁ

Generalul ucrainean Oleksii Hromov sus┼úine c─â Rusia folose┼čte rachete cu precizie sc─âzut─â din vechile stocuri sovietice pentru mai mult de 50% din loviturile sale ├«n Ucraina, care sunt mai pu┼úin precise.

Atacurile cu rachet─â ale ru┼čilor au ucis ├«n ultimele zile un civil dintr-un bloc de apartamente din Kiev ┼či cel pu┼úin al┼úi 18 ├«ntr-un centru comercial din centrul ora┼čului Kremenciuk, asta ├«n condi┼úiile ├«n care Rusia neag─â c─â a vizat civili ┼či spune c─â love┼čte doar infrastructura militar─â.

Generalul de brigadă Oleksii Hromov a declarat într-o conferinţă de presă joi că Rusia încearcă să lovească infrastructura militară, dar că folosirea vechilor rachete sovietice, care sunt mai puţin precise, duce la pierderi semnificative de vieţi civili, relatează Reuters.


UPDATE 20.40┬áSerghei Lavrov: O nou─â ÔÇ×cortin─â de fierÔÇŁ coboar─â ├«ntre Rusia ┼či Occident. S─â nu v─â prinde┼úi degetele

O nou─â ÔÇ×cortin─â de fierÔÇŁ coboar─â ├«ntre Rusia ┼či Occident, pe baza unei crize diplomatice f─âr─â precedent din pricina conflictului din Ucraina, a afirmat joi liderul diploma┼úiei ruse, Serghei Lavrov, relateaz─â AFP. Lavrov este de p─ârere c─â, summitul NATO este ├«nc─â o dovad─â c─â SUA ar avea de g├ónd ÔÇ×s─â supun─â toate stateleÔÇŁ.

ÔÇ×Cortina de fier, de fapt, deja coboar─â", a declarat Serghei Lavrov, ├«n timpul unei conferin┼úe de pres─â la Minsk al─âturi de ministrul Afacerilor Externe din Belarus, Vladimir Makei.


UPDATE 19.59 Erdogan: Trebuie să intensificăm eforturile diplomatice în favoarea unui armistiţiu durabil în Ucraina

Eforturile pentru un ÔÇ×armisti┼úiu durabilÔÇŁ ├«n Ucraina, ar trebui intensificate, a ├«ndemnat joi, pre┼čedintele turc Recep Tayyip Erdogan, la finalul summitului NATO de la Madrid.

ÔÇ×Trebuie s─â intensific─âm eforturile diplomatice ├«n favoarea unui armisti┼úiu durabil ├«n Ucraina. Pentru Turcia, nu vor exista perdan┼úi odat─â cu paceaÔÇŁ, a declarat Erdogan, ├«n fa┼úa presei.


UPDATE 19.04┬áCum i-au ├«ndep─ârtat ucrainenii pe ru┼či de pe Insula ┼×erpilor: ÔÇ×P─âm├óntul le ardea sub picioareÔÇŁ VIDEO

La scurt timp dup─â ce Rusia a confirmat retragerea armatei ruse de pe Insula ┼×erpilor, for┼úele armate ucrainene au publicat o nou─â ├«nregistrare video ├«n care arat─â cum au atacat pozi┼úiile acestora de pe insul─â.

├Äntr-o postare publicat─â pe pagina de Twitter, ministerul ucrainean al Ap─âr─ârii prezint─â ┼či cele 3 ingrediente ale opera┼úiunii de a-i ├«nl─âtura pe ru┼či de pe Insula ┼×erpilor:

abilităţile militarilor ucraineni, 

armele ucrainene moderne; 

echipamentele de la partenerii internaţionali;

ÔÇ×...┼či Insula ┼×erpilor este liber─â de ocupa┼úieÔÇŁ, scrie ministerul ucrainean al Ap─âr─ârii ├«n descrierea post─ârii.┬á


UPDATE 17.51 Biden anunţă că SUA alocă Ucrainei un ajutor militar suplimentar în valoare de 800 de milioane de dolari

Pre┼čedintele american Joe Biden a anun┼úat, joi, c─â Washingtonul va aloca Ucrainei un ajutor militar suplimentar ├«n valoare de 800 de milioane de dolari ├«n zilele urm─âtoare, relateaz─â CNN.

Biden a spus c─â Statele Unite ÔÇŁmobilizeaz─â lumea pentru a fi al─âturi de UcrainaÔÇŁ ┼či a subliniat c─â se preg─âte┼čte s─â dezv─âluie o asisten┼ú─â suplimentar─â de securitate ├«n valoare de 800 de milioane de dolari, inclusiv sisteme de ap─ârare aerian─â, artilerie, muni┼úie ┼či radar de localizare a artileriei (radar de contrabaterie).

ÔÇŁNe mut─âm ├«ntr-un loc care reflect─â realit─â┼úile celui de-al doilea sfert al secolului XXI ┼či suntem pe punctul de a face progrese semnificativeÔÇŁ, a ad─âugat liderul american.

ÔÇŁPutin a crezut c─â am putea dizolva Alian┼úa Transatlantic─â. A ├«ncercat s─â ne sl─âbeasc─â. Se a┼čtepta ca hot─âr├órea noastr─â s─â se rup─â. Dar ob┼úine exact ceea ce nu ┼či-a doritÔÇŁ, a continuat el.

ÔÇŁEl a vrut finlandizarea NATO. A ob┼úinut natoizarea FinlandeiÔÇŁ, a ad─âugat Biden, ├«n contextul ├«n care NATO a invitat oficial Suedia ┼či Finlanda s─â se al─âture alian┼úei militare conduse de SUA, care a atras un r─âspuns furios din partea Rusiei.


UPDATE 17.10┬áPapa Francisc acuz─â implicit Rusia de ÔÇ×cucerire armat─â, expansionism ┼či imperialismÔÇŁ ├«n Ucraina

Papa Francisc a acuzat ├«n mod implicit Rusia, joi, de ÔÇ×cucerire armat─â, expansionism ┼či imperialismÔÇŁ ├«n Ucraina, numind conflictul un ÔÇ×r─âzboi de agresiune crud ┼či f─âr─â sensÔÇŁ, relateaz─â Reuters.

Papa a afirmat ├«n cadrul unei ├«ntrevederi cu o delega┼úie de lideri ortodoc┼či ai Patriarhiei Ecumenice din Istanbul, c─â r─âzboiul i-a adus pe cre┼čtini unii ├«mpotriva altora.


UPDATE 16.49┬áDmitri Medvedev amenin┼ú─â c─â sanc┼úiunile Occidentului ar putea duce la r─âzboi: ÔÇ×Rusia are dreptul de a se ap─âraÔÇŁ

M─âsurile restrictive ├«mpotriva Rusiei pot fi catalogate, ├«n anumite circumstan┼úe, acte de agresiune ┼či ar putea explica un r─âzboi, a afirmat, joi, vicepre┼čedintele Consiliului de Securitate al Federa┼úiei Ruse, Dmitri Medvedev, men┼úionat de Reuters.

ÔÇ×A┼č vrea s─â subliniez ├«nc─â o dat─â c─â, ├«n anumite circumstan┼úe, astfel de m─âsuri ostile ar putea fi de ademenea calificate drept un act de agresiune interna┼úional─â. ┼×i chiar un casus belli (justificare pentru r─âzboi)ÔÇŁ, a afirmat Medvedev, men┼úion├ónd c─â Rusia are dreptul de a se ap─âra, potrivit Reuters.


UPDATE 16.10 ONU: Aproximativ 16 milioane de ucraineni au nevoie de asistenţă umanitară

Aproximativ 16 milioane de ucraineni au nevoie de asistenţă umanitară, a declarat coordonatorul umanitar al Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), Osnat Lubrani, relatează CNN.

ÔÇ×Aproximativ 16 milioane de persoane din Ucraina au ast─âzi nevoie de asisten┼ú─â umanitar─â - ap─â, alimente, servicii de s─ân─âtate, acoperi┼č deasupra capului ┼či protec┼úieÔÇŁ, a declarat Osnat Lubrani ├«ntr-o conferin┼ú─â de pres─â, joi.

ÔÇ×Sunt cifre pe care Na┼úiunile Unite le revizuiesc acumÔÇŁ, a precizat Lubrani.

Lubrani a ad─âugat c─â p├ón─â la momentul actual, cel pu┼úin 6 milioane de persoane au fost str─âmutate ├«n interiorul ┼ú─ârii din cauza r─âzboiului ┼či alte 5,3 milioane de persoane au fugit ├«n str─âin─âtate de la invazia lansat─â de Rusia pe 24 februarie.


UPDATE 15.26┬áScholz respinge drept ÔÇ×ridicoleÔÇŁ acuza┼úiile lui Putin cu privire┬ála ÔÇ×imperialismulÔÇŁ NATO

Cancelarul german Olaf Scholz a respins joi drept ÔÇ×ridicoleÔÇŁ acuza┼úii ale pre┼čedintelui rus Vladimir Putin, miercuri seara, cu privire la ÔÇŁambi┼úii imperialisteÔÇŁ ale NATO, relateaz─â AFP.

ÔÇ×Sincer, este destul de ridicol. NATO este o alian┼ú─â defensiv─â. Nu este o amenin┼úare la adresa nim─ânuiÔÇŁ, a subliniat Scholz ├«ntr-o conferin┼ú─â de pres─â la finalul summitului Alian┼úei Nord-Atlantice ├«n Spania.


UPDATE 14.22┬áSeparati┼čti proru┼či acuz─â Kievul de bombardarea unor civili cu HIMARS ┼či obuziere din Occident pe care tocmai le-au primit

Separati┼čti proru┼či din estul Ucrainei acuz─â joi for┼úe ucrainene de bombardarea unor civili cu lansatoare americane sofisticate multple de rachet─â ┼či obuziere europene - pe care tocmai le-au primit, relateaz─â AFP.

Statele Unite anun┼úau la ├«nceputul lui iunie c─â urmau s─â livreze Ucrainei lansatoare multiple de rachet─â de tip M142 HIMARS, cu o raz─â de ac┼úiune mai mare dec├ót a echivalentelor lor ruse┼čti sau de fabrica┼úie sovietic─â, cu scopul de a permite armatei ucrainene s─â distrug─â bateri inamice din afara razei de ac┼úune a acestora.

Mai multe ┼ú─âri europene - inclusiv Germania ┼či Fran┼úa - au livrat, ├«n ultimele s─âpt─âm├óni, obuziere for┼úelor ucrainene.

ÔÇŁNoile obuziere ┼či HIMARS-urile sunt folosote deja ├«mpotriva popula┼úiei civile din teritoriul nostruÔÇŁ, declar─â agen┼úiilor ruse de pres─â adjunctul ÔÇŁministrului de interneÔÇŁ separatist din regiunea ucainean─â Lugansk, Roman Vedmedenko.

El face aceste acuzaţii fără să le susţină cu informaţii..

ÔÇŁExist─â un aflux continuu de armament nou din EuropaÔÇŁ, subliniaz─â el.

AFP scrie că nu a putut verifica din surse independente aceste acuzaţii.

Separati┼čti proru┼či acuz─â cu regualritate for┼úe ucrainene de bombardarea iunor civili ├«n zone ├«n care de┼úin controlul.

Rusia a lansat la sf├ór┼čitul lui februarie o ofensiv─â militar─â de mare amploare ├«n Ucraina, dup─â care ┼či-a restr├óns obiectivele la sudul ┼ú─ârii ┼či ├«n Donbas (est), unde separati┼čti proru┼či lupt─â ├«mpotriva Kievului dn 2014.

R─âzboiul din Ucraina a fost marcat ├«n ultimele s─âpt─âm├óni de dueluri de artilerie - foarte distrug─âtoare -, care au f─âcut ruine mai multe localit─â┼úi, ca ora┼čul Sivierodone┼úk, ├«n regiunea ucrainean─â Lugansk, cucerit de Moscova s─âpt─âm├óna trecut─â.


UPDATE 14.13┬áRusia anun┼ú─â joi c─â de┼úine ÔÇ×peste 6.000ÔÇŁ de prizonieri de r─âzboi ucraineni ┼či confirm─â c─â a efectuat un schimb de 144 de prizonieri de r─âzboi cu Ucraina, care a eliberat at├ót ru┼či, c├ót ┼či proru┼či, relateaz─â AFP.

ÔÇ×Num─ârul total al militarilor ucraineni prin┼či sau care s-au predat este de peste ┼čase miiÔÇŁ, anun┼ú─â un purt─âtor de cuv├ónt al Ministerului rus al Ap─âr─ârii, generalul Igor Kona┼čenkov.

Acest număr nu poate fi verificat imediat, în mod independent, scrie AFP.

Kona┼čenkov confrm─â, de asemenea, c─â Moscova a efectuat un schimb de prizonieri, miercuri, a┼ča cum a anun┼úat Guvernul ucrainean.

Este vorba despre cel mai mare schimb de prizonieri de la ├«nceputul invaziei Ucranei, la sf├ór┼čitul lui februarie.

ÔÇ×Aproape to┼úi (combatan┼úii ru┼či ┼či proru┼či) care au fost elibera┼úi sunt r─âni┼úi sau grav r─âni┼úi. Ei prmesc ├«ngrijirile medicale necesareÔÇŁ, a anun┼úat generalul.


UPDATE 14.04┬áSuedia vrea s─â trimit─â Ucrainei un ajutor militar suplimentar - inclusiv armament antitanc, armament de sprijn ┼či echipament de deminare - cerut de c─âtre Kiev, relateaz─â The Associated Press.

Este vorba despre echipament militar estimat la 500 de milioane de coroane suedeze (49 milioane de dolari).

ÔÇŁEste important ca ┼ú─ârile democratice din Europa s─â sprijine Ucraina ├«n mod continuu, pe termen lungÔÇŁ, declar─â agen┼úiei suedeze de pres─â TT ministrul suedez al Ap─âr─ârii Peter Hultqvist.

Peter Hultqvist nu precizeaz─â nici c├ónd ┼či nici cum urmeaz─â s─â fie livrat acest echipament.

ÔÇŁEste ├«n interesul tuturor s─â fie livrat c├ót mairapid posibilÔÇŁ, a subliniat el.

Suedia a fost invitat─â miercuri s─â adere la NATO, al─âturi de Finlanda.

Pe de altă parte, Regatul Unit urmează să trimită Ucrainei un ajutor militar în valoare de un miliard de lire sterline (1,21 miliarde de dolari).

Ajutorul oferit de Londra Kievului de la începutul Războiului rus în Ucraina, urmează să crească, astfel, în total la 3,8 miliarde de lire sterline.

Guvernul britanic precizeaz─â c─â aceste fonduri sunt destinate achizi┼úion─ârii unor echipamente militare, inclusiv sisteme de ap─ârare antiaerian─â, drone ┼či echipament electronic de r─âzboi.

Premierul britanic Boris Johnson a ├«ndemnat joi, statele membre NATO ÔÇŁs─â bage ad├ónc m├óna ├«n buzunarÔÇŁ pentru a sus┼úine Ucraina.

Regatul Unit este al doilea cel mai important finanţator militar al Ucrainei, după Statele Unite.

El este totodat─â unul dintre cele doar nou─â - din 30 - state membre NATO care aloc─â Ap─âr─ârii 2% din PIB.


UPDATE 12.28┬áRusia a confirmat joi retragerea trupelor de pe Insula ┼×erpilor ├«n ceea ce Moscova consider─â a fi ÔÇ×un gest de bun─âvoin┼ú─âÔÇŁ, informeaz─â TASS ┼či AFP.

Prin retragerea trupelor aflate ├«n garnizoana de pe insul─â, Federa┼úia Rus─â demonstreaz─â c─â nu dore┼čte s─â ├«mpiedice eforturile ONU de organizare a unui ÔÇ×coridor umanitarÔÇŁ pentru exportul produselor agricole ucrainene, a precizat ministerul rus al Ap─âr─ârii.

ÔÇ×Pe 30 iunie, ├«ntr-un gest de bun─âvoin┼ú─â, for┼úele armate ale Federa┼úiei Ruse ┼či-au ├«ndeplinit misiunea pe Insula ┼×erpior ┼či s-au retras din garnizoana unde se aflau sta┼úionate aici. Astfel, Federa┼úia Rus─â demonstreaz─â ├«ntregii comunit─â┼úi interna┼úionale c─â nu dore┼čte s─â ├«mpiedice eforturile ONU de organizare a unui coridor umanitar destinat exporturilor produselor agricole din UcrainaÔÇŁ, a declarat purt─âtorul de cuv├ónt al ministerului rus al Ap─âr─ârii, generalul-locotenent Igor Kona┼čenkov, conform TASS.┬á

Pe de alt[ parte, for┼úele armate ale Ucrainei au anun┼úat, ├«ntr-un mesaj publicat pe Telegram, c─â i-au alungat pe ru┼či de pe Insula ┼×erpilor.

Armata Ucrainean─â a bombardat intens Insula ┼×erpilor, noaptea trecut─â. For┼úele ucrainene sus┼úin c─â au distrus un sistem rusesc de rachete de ap─ârare antiaerian─â Pan┼ú├«r-S1, iar ca urmarea ru┼čii s-au retras de pe insul─â. Informa┼úia a fost confirmat─â ┼či de Ministerul Ap─âr─ârii din Rusia, care a numit ├«ns─â retragerea drept un ÔÇ×gest de binevoin┼ú─âÔÇŁ, potrivit Sky News.┬á

ÔÇ×├Än timpul nop┼úii, ca urmare a unei opera┼úiuni militare de succes cu unit─â┼úile noastre de rachete ┼či artilerie, inamicul a evacuat ├«n grab─â ultimii ocupan┼úi ai garnizoanei cu dou─â b─ârci cu motor ┼či probabil au p─âr─âsit insula. ├Än prezent, Insula ┼×erpilor este acoperit─â de foc ┼či fum ┼či au loc explozii. Rezultatele finale ale opera┼úiunii sunt ├«n curs de investigareÔÇŁ, se arat─â ├«n mesajul publicat pe Telegram.


UPDATE 11.54┬áAnchetatorii ucraineni au ob┼úinut numele pilo┼úilor ru┼či care au lovit centrul comercial din Kremenciuk, a anun┼úat Ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei

Autorit─â┼úile ucrainene au ob┼úinut deja numele pilo┼úilor ru┼či care au tras o rachet─â asupra unui centru comercial din Kremenciuk, regiunea Poltava, ucig├ónd cel pu┼úin 18 persoane, a declarat Denys Monastyrskyi, ministrul Afacerilor Interne, ├«n timpul unui briefing de la locul incidentului.┬á Monastyrskyi nu a f─âcut publice numele suspec┼úilor.

├Än prezent, exist─â 18 mor┼úi ├«n Kremenciuk ┼či 21 de persoane date disp─ârute.┬á

Majoritatea cadavrelor nu pot fi recunoscute, deoarece sunt foarte arse, a explicat ┼čeful Ministerului Afacerilor Interne. Identificarea va depinde de rapiditatea cu care rudele persoanelor disp─ârute vor dona ADN. Monastyrskyi a precizat c─â un laborator special de medicin─â legal─â a fost adus la Kremenchik, potrivit Yahoo News.

Ministrul spune că îndepărtarea acestui nivel de moloz durează de obicei aproximativ o săptămână, dar salvatorii vor încerca să termine treaba până miercuri dimineaţă. Abia atunci va fi posibil să se stabilească un bilanţ final al morţilor.

├Än ceea ce prive┼čte informa┼úia referitoare la ÔÇ×mii de persoaneÔÇŁ, Monastyrskyi a declarat c─â un num─âr at├ót de mare de vizitatori ar fi putut ├«ntr-adev─âr s─â se afle ├«n centrul comercial. Se crede c─â majoritatea oamenilor au reu┼čit s─â p─âr─âseasc─â centrul comercial dup─â ce s-a auzit sirena de raid aerian.

┼×eful Ministerului Afacerilor Interne a subliniat c─â a fost vorba de o lovitur─â deliberat─â asupra infrastructurii sociale, ├«ntruc├ót nu exist─â nicio unitate militar─â pe o raz─â de 5 kilometri.


UPDATE 11.43┬áO prim─â nav─â ruseasc─â cu 7.000 de tone de cereale, ap─ârat─â de Marina rus─â, pleac─â din portul ucrainean Berdeansk c─âtre ÔÇ×┼ú─âri prieteneÔÇŁ

O primă navă rusească - încărcată cu 7.000 de tone de cereale -, protejată de Marina rusă, a plecat din portul ucrainean Berdeansk, ocupat de Rusia, anunţă autorităţile desemnate de către Moscova, relatează AFP.

ÔÇŁDup─â mai multe luni de oprire, o prim─â nav─â comercial─â a p─âr─âsit portul comercial Berdeansk. 7.000 de tone de cereale pleac─â spre ┼ú─âri prieteneÔÇŁ, a anun┼úat ├«ntr-o posatre pe Telegram ┼čeful administra┼úiei proruse a regiunii, Evgheni Bali┼úki.

ÔÇŁSecuritatea navei cargo este asigurat─â de c─âtre bastimente ┼či vedete de la baza militar─â martim─â a Flotei (ruse) la Marea Neagr─â de la NovorosiiskÔÇŁ, anun┼ú─â el.

Ucraina acuză de săptămâni Rusia de faptul că fură rezolte de grîu din regiuni ocupate de către armata rusă, în sud, pe care-l vinde ilegal pe plan internaţional.

Moscova dezminte orice furt.

Berdeansk, un port la Marea Azov, a fost cucerit - intact - de către armata rusă încă de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie.

El se află în regiunea Zaporijjea, ocupată în mare parte de Rusia, la fel ca regiunea vecină, Herson.

Ofensiva Moscovei împotriva vecinului său ucrainean riscă să provoace o criză alimentară mondială.


UPDATE 09.46 Putin respinge o responsabilitate rusă în atacul de la Kremenciuk

Pre┼čedintele rus Vladimir Putin respinge responsabilitatea armatei ruse ├«ntr-un atac soldat cu cel pu┼úin 18 mor┼úi, potrivit Kievului, viz├ónd un centru comercial din Kremenciuk, ├«n Ucraina, relateaz─â AFP.

ÔÇŁArmata noastr─â nu love┼čte nicio instala┼úie de infrastructur─â civil─â. Avem toate posibilit─â┼úile s─â ┼čtim unde ┼či ce se afl─âÔÇŁ, a dat asigur─âri miercuri, ├«ntr-o conferin┼ú─â la Ashgabat, capitala Turkmenistanului, liderul de la Kremlin.

ÔÇŁNimeni nu trage, la noi, a┼ča, la ├«nt├ómplare. ├Än mod normal asta se face ├«n baza datelor de la informa┼úii despre ┼úinteÔÇŁ ┼či cu ÔÇŁarme de ├«nalt─â precizieÔÇŁ, a subliniat el.

ÔÇŁSunt convins c─â, de aceast─â dat─â, totul s-a f─âcut exact ├«n acest felÔÇŁ, a subliniat Putin.


UPDATE 07.52 Amnesty International: Bombardamentul teatrului de la Mariupol este clar o crimă de război

Bombardamentul din 16 martie al teatrului de la Mariupol, din Ucraina, ├«n care s-au refugiat mul┼úi civili, este ÔÇ×├«n mod clar o crim─â de r─âzboi ruseasc─âÔÇŁ, se arat─â, joi, ├«ntr-un raport al Amnesty International, pentru care num─ârul victimelor este ├«ns─â mai mic, scrie lefigaro.fr.

ÔÇ×P├ón─â acum vorbeam despre o presupus─â crim─â de r─âzboi. Acum putem spune clar c─â a fost una, comis─â de for┼úele armate ruseÔÇŁ, a declarat Oksana Pokaltchouk, directorul AI ├«n Ucraina, ├«n timpul unui interviu la Paris.

Dou─â explozii au distrus o mare parte a teatrului, cauzate de ÔÇ×ceva foarte mare: dou─â bombe de 500 de kilogrameÔÇŁ dintr-un ÔÇ×atac aerian", a continuat ea, natura pagubelor distug├ónd, conform exper┼úilor consulta┼úi de ONG, ipoteza propus─â de Moscova. a unei explozii ├«n interiorul locului provocat─â de for┼úele ucrainene.

Dar la acel moment, spa┼úiul aerian al Mariupolului era ÔÇ×sub control rusescÔÇŁ ┼či ÔÇ×nu existau avioane ucraineneÔÇŁ, a explicat Oksana Pokaltchouk. Imaginile din satelit f─âcute ├«nainte ┼či dup─â atac arat─â c─â "nu a existat nicio prezen┼ú─â militar─â ucrainean─â ├«n jurul teatruluiÔÇŁ, a spus ea.

ÔÇ×C├ónd erau at├ót de multe ┼úinte militare, (ru┼čii) au ales una civil─âÔÇŁ, a depl├óns ea. Amnesty denun┼ú─â un atac ÔÇ×deliberatÔÇŁ ├«mpotriva unui loc care g─âzduia sute de oameni nevinova┼úi, ├«n fa┼úa c─âruia era scris cuv├óntul ÔÇ×COPIIÔÇŁ ├«n rus─â ┼či cu litere mari albe, ceea ce ├«l face ÔÇ×├«n mod clar o crim─â de r─âzboiÔÇŁ.

Doar o veste bun─â din raport, num─ârul mor┼úilor ar fi mult mai mic dec├ót cel estimat. ÔÇ×Amnesty International consider─â c─â cel pu┼úin 12 persoane au murit ├«n atac, ┼či cu siguran┼ú─â multe altele, ┼či c─â multe altele au fost grav r─âniteÔÇŁ, conform acestu raport, ├«ntocmit din m─ârturiile a 50 de martori ┼či a numero┼či exper┼úi.

ÔÇ×Aceast─â estimare este mai mic─â dec├ót cifrele anterioareÔÇŁ, recunoa┼čte ONG-ul. Se bazeaz─â pe faptul c─â mul┼úi refugia┼úi de la teatru reu┼čiser─â s─â fug─â din Mariupol cu dou─â zile ├«nainte de atac, ┼či c─â majoritatea celor care au r─âmas acolo se aflau ├«n subsoluri ┼či ├«n alte zone ferite de explozie, explic─â ea. "Este o veste bun─â c─â au fost uci┼či mai pu┼úini oameni. Dar asta nu schimb─â nimicÔÇŁ pe fond. Indiferent de num─ârul victimelor, atacul asupra teatrului Mariupol este clar o crim─â de r─âzboiÔÇŁ, a spus Oksana Pokaltchouk.


UPDATE 06:15┬áRichard Branson a vizitat Ucraina ┼či a promis c─â va ajuta la reconstruc┼úia postbelic─â

Pre┼čedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, miercuri sear─â, c─â miliardarul Richard Branson a vizitat Ucraina ┼či a promis ajutor pentru reconstruc┼úie. Zelenski a mai anun┼úat ┼či c─â Ucraina nu va mai avea rela┼úii diplomatice cu Siria, relateaz─â news.ro.

"Unul dintre cei mai cunoscu┼úi oameni de afaceri din lume, Richard Branson, a vizitat Ucraina. El este mai mult dec├ót un antreprenor. Este un vizionar, un om care lucreaz─â pentru progres ┼či cea mai bun─â tehnologie pentru ├«ntreaga omenire. A venit ├«n Ucraina ┼či a vizitat Hostomel, unde a discutat, ├«n special, despre posibilitatea de a reconstrui aeroportul ┼či de a construi "Mriya", cea mai mare aeronav─â din lume. Venirea lui este un semnal foarte puternic pentru toat─â lumea c─â Ucraina va rezista acestui r─âzboi. ┼×i ├«i sunt recunosc─âtor domnului Branson pentru disponibilitatea sa de a se al─âtura reconstruc┼úiei postbelice a ┼ú─ârii noastre", a spus Zelenski.


Zelenski confirmă schimbul a 144 de soldaţi cu Rusia  

Pre┼čedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat schimbul a 144 de solda┼úi cu Rusia, subliniind c─â cel mai ├«n v├órst─â are 65 de ani, iar cel mai t├ón─âr are 19 ani.

"144 de r─âzboinici ucraineni au fost adu┼či acas─â din captivitatea rus─â. 59 militari ai G─ârzii Na┼úionale, 30 - din Marin─â; 28 - din armat─â, 17 gr─âniceri, 9 militari, 1 poli┼úist. Cel mai ├«n v├órst─â dintre elibera┼úi are 65 de ani, cel mai t├ón─âr 19. ├Än special, 95 de ap─âr─âtori ai Azovstal se ├«ntorc acas─â. Sunt recunosc─âtor Serviciului de Informa┼úii pentru Ap─ârare a Ucrainei ┼či tuturor celor care au lucrat pentru acest rezultat. Vom face totul pentru a aduce acas─â fiecare b─ârbat ┼či femeie ucrainean─â", a spus pre┼čedintele ucrainean.


UPDATE 05:00 Zelenski pune capăt relaţiilor diplomatice cu Siria

Pre┼čedintele Zelenski a decis s─â pun─â cap─ât rela┼úiilor diplomatice cu Siria, dup─â ce guvernul de la Damasc a recunoscut independen┼úa regiunilor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei.

ÔÇ×Nu vor mai exista rela┼úii ├«ntre Ucraina ┼či SiriaÔÇŁ, a spus Zelenski pe Telegram. El a mai ad─âugat c─â presiunea sanc┼úiunilor ├«mpotriva Siriei va fi ┼či mai mare.┬á


SUA acord─â Ucrainei un ajutor economic de 1,3 miliarde de dolari

Trezoreria SUA a anunţat, miercuri, transferarea a 1.3 miliarde de dolari guvernului ucrainean. Acesta este un ajutor economic care face parte din sprijinul de 7.5 miliarde de dolari promis de către administraţia Biden.

''Cu acest ajutor economic, ne reafirm─âm angajamentul ferm fa┼ú─â de poporul ucrainean ├«n timp ce se ap─âr─â de agresiunea lui Putin ┼či lucreaz─â pentru a-┼či sus┼úine economia'', a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, ├«ntr-un comunicat, relateaz─â Agerpres.


UPDATE 03:00  15.000 de oameni încă mai sunt în Lisichansk

Guvernatorul din regiunea Lugansk, Serhii Haidai, a afirmat c─â ├«nc─â mai sunt aproximativ 15.000 de persoane ├«n ora┼čul Lisichansk, grav afectat de bombardamentele for┼úelor armate ruse din aceste zile, relateaz─â Libertatea.ro.

ÔÇ×Luptele continu─â la periferia ora┼čului, [ru┼čii] ├«ncearc─â s─â ├«l ia cu asalt ├«n mod constant. ├Än ultima vreme, b─âie┼úii no┼čtri au lovit depozite, cartiere generale ┼či bar─âci (ale for┼úelor ruse). Iar acest lucru face posibil─â o pauz─â a acestor atacuriÔÇŁ, a spus Haidai ├«n cadrul unui interviu televizat.┬á


UPDATE 00:00 Ucraina ┼či UE au ajuns la un acord privind liberalizarea transportului rutier

Ucraina ┼či UE au semnat un acord privind liberalizarea transportului rutier. Potrivit acordului, transportatorii ucraineni nu trebuie s─â ob┼úin─â autorizat┼úii pentru intrarea ├«n ┼ú─ârile din Uniunea European─â. ├Än acordul semnat miercuri, se prevede recunoa┼čterea permiselor de conducere ucrainene de c─âtre UE, relateaz─â The Kiev Independent.┬áUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite