Ursula von der Leyen cere Ucrainei să accelereze reformele anticorupţie

0
0
FOTO Arhivă / EPA-EFE
FOTO Arhivă / EPA-EFE

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a solicitat, vineri, Ucrainei să-şi accelereze reformele împotriva corupţiei, asigurând ţara de sprijinul statelor membre pe ”drumul lung” către aderarea la Uniunea Europeană, relatează AFP.

Ursula von der Leyen a lăudat reformele implementate deja şi instituţiile fondate pentru a crea ”un mecanism anticorupţie impresionant”, într-un discurs prin videoconferinţă adresat parlamentarilor ucraineni.

`Dar acum aceste instituţii au nevoie de mijloace de acţiune şi de oamenii potriviţi în poziţii de responsabilitate”, a mai spus ea.

”Este indicat ca noul şef al parchetului specializat în combaterea corupţiei şi noul director al Oficiului naţional ucrainean pentru luptă împotriva corupţiei să fie numiţi cât mai curând”, a subliniat şefa executivului european.

În ceea ce priveşte proiectul de reformare a Curţii Constituţionale, ea consideră ”necesar să se prevadă, prin legislaţie, o procedură de selectare a judecătorilor”.

Von der Leyen a salutat adoptarea de către Ucraina a unei legi menite să anuleze ”influenţa excesivă a oligarhilor asupra economiei”, dar a cerut ca ţara să asigure acum ”implementarea acesteia într-o manieră solidă din punct de vedere legal”.

Ursula von der Leyen a cerut, de asemenea, adoptarea unei ”legi a mass-media, care aduce legislaţia ucraineană în conformitate cu standardele Uniunii Europene şi oferă autorităţii independente de reglementare a mass-media mijloacele necesare”.

Pe 23 iunie, liderii celor 27 au acordat Ucrainei statutul de candidat la blocul comunitar.

`Drumul de urmat va fi lung, dar Europa va fi alături de voi la fiecare pas, oricât de mult va dura, din acele zile negre de război până în momentul în care treceţi pragul în Uniunea noastră Europeană”, a promis Ursula von der Leyen.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite