Kievul exultă: Borşul ucrainean, inclus pe lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial în pericol

0
0
Borş ucrainean FOTO EPA-EFE
Borş ucrainean FOTO EPA-EFE

Borşul ucrainean a fost inclus vineri pe lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial în pericol. Decizia a fost luată din cauza războiului din ţara vecină, care ameninţă „viabilitatea” tradiţiei din jurul acestui preparat ce conţine sfeclă roşie.

„Existenţa acestei ciorbe în sine nu este cu siguranţă în pericol, însă moştenirea umană şi vie asociată borşului este în pericol imediat, deoarece capacitatea populaţiilor de a practica, transmite moştenirea culturală imaterială este serios perturbată din cauza conflictului armat, în special din cauza strămutării forţate a comunităţilor”, a explicat Pier Luigi Petrillo, raportorul comisiei de evaluare a dosarului ucrainean, transmite AFP.

Kievul a depus la mijlocul lui aprilie o cerere de includere a culturii borşului ucrainean pe lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial în pericol.

Din cauza războiului, „oamenii nu mai sunt capabili să pregătească sau chiar să cultive legumele locale necesare pentru prepararea” borşului, a afirmat Petrillo.

„Ei nu se mai pot reuni nici măcar pentru a practica gătirea borşului, ceea ce subminează aspectele sociale şi culturale. Prin urmare, transmiterea acestui element este în pericol”, a adăugat oficialul UNESCO.

„Victoria în războiul borşului este a noastră”, a reacţionat, pe Telegram, ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkacenko, în urma anunţului UNESCO.

Solicitarea Kievului cu privire la borş a supărat Rusia. Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a făcut chiar o declaraţie bizară pe această temă, sugerând că printre motivele legate de declanşarea războiului ar fi şi faptul că ucrainenii nu au vrut să împartă borşul cu ruşii.

„Pentru că nu au vrut să împartă borşul. Trebuia să aparţină unui singur grup, unui singur popor. Dar să-l împartă, pentru ca în fiecare oraş, în fiecare ţară, fiecare gospodină să-l facă aşa cum ştie... nu au vrut să facă un compromis”, a spus Zaharova.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite