Şeful executivului german a stat de vorbă marţi la Johannesburg, în Africa de Sud, cu şefa redacţiei politice a DW, Michaela Küfner. Olaf Scholz se află în prima sa vizită pe continentul african de la preluarea mandatului de cancelar. El discută cu liderii africani despre impactul global al agresiunii ruse în Ucraina.
 
Pentru DW, Scholz a declarat că UE şi SUA au demarat o iniţiativă de scădere a preţurilor combustibililor la nivel mondial - în acest sens, europenii şi americanii solicită ţărilor producătoare să crească producţia de ţiţei şi gaz.
 
Scholz: Ruşii "suferă" deja din cauza războiului
 
Cancelarul german a criticat decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a porni "un război foarte brutal" în Ucraina. Scholz a vorbit despre o "abordare imperialistă" a Kremlinului.
 
La discuţii directe cu Putin, Scholz l-ar fi avertizat pe liderul rus că "războiul nu va avea niciodată un rezultat bun" pentru Rusia. Scholz a adăugat că sancţiunile impuse Rusiei lovesc deja masiv dezvoltarea economică a acestei ţări şi au efecte de durată.
 
"Oportunităţile lor de dezvoltare economică vor fi date înapoi pentru decenii de acum înainte, vor avea de suferit şi deja suferă iar pentru a ieşi din această situaţie, [Putin] trebuie să pună capăt războiului", a arătat şeful executivului de la Berlin.
 
Germania vrea sporirea producţiei globale de ţiţei şi gaz
 
După ce războiul din Ucraina şi sancţiunile impuse importurilor ruse au dus la majorarea masivă a preţurilor combustibililor la nivel global, Scholz a confirmat că SUA şi UE lucrează la scăderea acestor costuri.
 
"Vom avea o situaţie foarte dificilă în ceea ce priveşte preţurile combustibililor. Desigur că nu este sustenabilă subvenţionarea acestora pentru a determina scăderea preţurilor, mai ales nu la nivel global", a subliniat Scholz. El a adăugat că "este necesar să începem să creştem oferta" de combustibili.
 
"Discutăm acum cu toate aceste ţări care produc ţiţei şi gaz şi încercăm să le convingem să îşi majoreze capacităţile, lucru care ar ajuta piaţa mondială", a adăugat cancelarul german.
 
Scholz a spus pentru DW că este vital nu doar pentru securitatea Europei, ci şi pentru pacea globală, ca Rusia să pună capăt războiului din Ucraina.
 
"Este evident că numeroase ţări suferă de pe urma acestui război şi a agresiunii ruse. Din acest motiv, am decis să ajutăm ţările care au de suferit", a declarat Scholz.
   
Germania acţionează în sprijinul Programului ONU de Alimentaţie pentru a rezolva problema aprovizionării cu cereale, care afectează mai ales ţările sărace din Africa.

Un articol publicat de Deutsche Welle