De ce atacarea Coreei de Nord de către SUA ar fi un gest nebunesc VIDEO

De ce atacarea Coreei de Nord de către SUA ar fi un gest nebunesc VIDEO

Arsenal militar nord-coreean Foto: EPA

În ciuda informaţiilor referitoare la consolidarea prezenţei militare a Statelor Unite şi a Chinei în apropiere de graniţele Coreei de Nord, a provocărilor în creştere din partea Phenianului şi a afirmaţiei administraţiei Trump potrivit căreia „toate opţiunile sunt pe masă“, un atac al SUA asupra Coreei de Nord ar fi un gest nebunesc, scrie publicaţia „Business Insider“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aparent, se fac toate pregătirile pentru război. SUA au desfăşurat cel mai avansat sistem de apărare antirachetă în Coreea de Sud (THAAD), avioane F-35 au fost trimise în Japonia, iar portavionul american USS Carl Vinson se află în apele din apropierea Peinsulei Coreene.
 
În plus, Statele Unite au 25.000 de militari staţionaţi în apropiere de graniţele Coreei de Nord, forţe care tocmai ce au desfăşurat un exerciţiu militar de amploare.
 
În realitate însă, lucrurile nu sunt tocmai simple.
 
Amiralul în rezervă Dennis Blair, care a condus serviciile americane de informaţii în timpul preşedinţiei lui Barack Obama, a explicat recent, la Harvard Club, că nu există o modalitate de a distruge capacităţile nucleare nord-coreene dintr-o singură lovitură, menţionează publicaţia anterior citată.
 
„Dacă aş conduce din nou serviciile de informaţii, iar preşedintele ar veni la mine şi mi-ar spune «Aici este planul de atac al generalului Mattis (actualul secretar american al Apărării, n. red.), poţi să mă asiguri că ar elimina toate capacităţile nucleare ale Coreei de Nord?» nu ar fi prea uşor să răspund afirmativ“, a declarat Blair, potrivit „The South China Morning Post“.
 
El a afirmat că înainte de a pleda pentru un atac asupra Coreei de Nord, ar accepta-o drept un stat înarmat nuclear. 
 
De altfel, declaraţia sa vine în contextul în care, recent, secretarul Apărării, Jim Mattis, a recunoscut că un conflict cu Phenianul ar reprezenta o tragedie „la un nivel de neimaginat“.
 
Statele Unite au 2.300 de arme nucleare, potrivit „Business Insider“, iar oricare ar putea lovi Coreea de Nord. În acest timp, se presupune că Phenianul are în jur de 12 şi că are capacitatea de a lovi câteva ţinte apropiate în decurs de aproximativ o oră. 
 
Însă ar fi nevoie de numai o singură detonare nucleară pentru a face inevitabil conflictul. Spre deosebire de situaţia din data de 7 aprilie din Siria, când Statele Unite au atacat o bază aeriană (ca răspuns la un atac chimic atribuit forţelor lui Bashar al-Assad) fără a primi un răspuns, Coreea de Nord ar răspunde, probabil, rapid. 
 
Potrivit unor experţi, răspunsul Phenianul ar consta în focuri de artilerie care ar viza Seulul, care are circa 10 milioane de locuitori, în lansarea de rachete şi într-o invazie a forţelor terestre care ar pătrunde  prin reţeaua de tuneluri ascunse.
 
Fără îndoială, Statele Unite şi Coreea de Sud ar avea câştig de cauză în faţa forţelor nord-coreene, dar nu înainte ca un act catastrofal de război să curme vieţile a mii, dacă nu chiar sute de mii de sud-coreeni nevinovaţi.
 
Potrivit lui Bonnnie Glaser de la Centrul Strategic de Studii Internaţionale, o singură opţiune militară referitoare la Coreea de Nord pare să aibă un oarecare sens, însă şi aceasta comportă riscuri majore.
 
„În cazul în care Coreea de Nord are o rachetă balistică pe platforma de lansare, despre care credem că este echipată cu un focos nuclear“, atunci SUA ar putea încerca s-o elimine, a explicat Glaser, adăugând însă că şi în acest caz ar putea apărea „măsuri de retorsiune“.
 
În cele din urmă, scrie „Business Insider“, Coreea de Nord nu ar avea de unde să ştie că Statele Unite au un obiectiv punctual, astfel că ar putea interpreta o astfel de acţiune ca fiind declanşarea unui atac total.
 
Cele trei opţiuni în relaţia cu Phenianul - sancţiuni ineficiente, cedarea în faţa şantajului nuclear şi acţiunea militară - sunt înfiorătoare, continuă publicaţia, adăugând însă că acţiunea militară directă este cea mai cumplită, dar şi cea mai puţin probabilă.

Documentar prezentat de Institutul din Coreea de Sud pentru educaţie privind unificarea 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările