Zeci de mii de locuri de muncă disponibile în România: cele mai căutate meserii

0
Publicat:

Numărul locurilor de muncă vacante la nivel naţional a ajuns la 42.512, în timp ce angajatorii din Spaţiul Economic European pun la dispoziţia muncitorilor români 111 de posturi, prin reţeaua Eures România, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Peste 40 de mii de locuri de muncă sunt disponibile în România, Foto: Amazon
Peste 40 de mii de locuri de muncă sunt disponibile în România, Foto: Amazon

Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: lucrător comercial (2.973); muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor (2.595); muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet (2.221); curier (2.030); agent de securitate (1.757); muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii (1.358); manipulant mărfuri (1.230); muncitor necalificat în industria confecțiilor (1.129); conducător auto transport rutier de mărfuri (983); lăcătuș mecanic (757).

Din cele 42.512 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, 2.482 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (inginer în diferite domenii de activitate; programator; referent de specialitate financiarcontabilitate; consilier/ expert/ inspector/ referent/ economist în economie generală; manager proiect etc.), iar 8.151 sunt pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrător comercial; manipulant mărfuri; casier; curier; agent servicii client etc).

Alte 9.678 de locuri de munca sunt pentru persoanele cu studii profesionale (lăcătuș mecanic; sudor; electrician de întreţinere şi reparaţii; confecţioner asamblor articole din textile; agent de securitate etc.).

Restul de 22.201 locuri de muncă sunt destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale (muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet; lucrător sortator deșeuri reciclabile; muncitor necalificat în industria confecțiilor; muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii etc).

Reprezentanții ANOFM precizează că baza de date este dinamică, actualizându-se în timp real în funcție de locurile de muncă declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, precum și de numărul repartițiilor emise în vederea ocupării.

Potrivit acestora, oferta locurilor de muncă vacante la nivel național poate fi accesată pe site-ul www.anofm.ro în secțiunea Locuri de Muncă Vacante.

Locuri de muncă disponibile în străinătate

Conform Agenției, și angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 111 locuri de muncă vacante, după cum urmează:

Finlanda – 53 locuri de muncă pentru: muncitor necalificat – culegător de căpșuni, alte fructe de pădure; culegător de fructe de pădure, alte fructe și legume;

Danemarca – 30 locuri de muncă pentru: îngrijitor persoane;

Polonia - 15 locuri de muncă pentru: muncitor depozit – operator stivuitor; asistent producţie; operator maşină CNC;

Norvegia – 11 locuri de muncă pentru: vopsitor auto; tinichigiu auto; farmacist; sticlar/ şlefuitor sticlă; sticlar/ artizan sticlă;

Lituania – un loc de muncă pentru: instalator, montator ţevi;

Germania – un loc de muncă pentru: tehnician electronist pentru energia şi tehnologia clădirilor.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă Spaţiul Economic European pot consulta ofertele accesând www.anofm.ro/EURES.

Totodată, persoanele interesate să ocupe un loc de muncă se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau de reşedinţă ale căror date de contact se află pe site-ul www.anofm.ro.

Peste 199.000 de persoane au fost încadrate în muncă în perioada ianuarie - noiembrie a anului 2022, ca urmare a implementării Programului Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite