Politica agricolă comună: s-au aprobat planurile Bulgariei și României

0
Publicat:

Planurile strategice ale Bulgariei și României din cadrul politicii agricole comune (PAC), în valoare de 5,6 miliarde de euro, respectiv 14,9 miliarde de euro, au fost aprobate, miercui, 7 decembrie, de Comisia Europeană.

PAC va beneficia de finanţare în valoare de 270 miliarde de euro, Foto: Pixabay
PAC va beneficia de finanţare în valoare de 270 miliarde de euro, Foto: Pixabay

Conform datelor transmise de Executivul Comunitar, din bugetul total al UE pentru aceste două țări, peste 5,6 miliarde euro vor fi dedicate îndeplinirii obiectivelor de mediu și climatice și programelor ecologice, iar 436 milioane de euro tinerilor fermieri.

Sprijinul pentru venit ocupă un loc important în planul Bulgariei de reducere a decalajului dintre veniturile fermierilor și cele ale lucrătorilor din alte sectoare.

Peste 600 milioane de euro vor fi dedicate sprijinirii sectoarelor cărnii, produselor lactate și fructelor și legumelor, care se confruntă cu dificultăți.

În ceea ce privește acțiunile de protecție a mediului, planul va garanta că peste 80% din terenul arabil are o acoperire minimă a solului în perioade sensibile, pentru a se îmbunătăți calitatea solului.

Planul va sprijini, de asemenea, crearea a peste 9.000 de locuri de muncă și realizarea a 650 de investiții în infrastructură în zonele rurale.

Ce presupune planul României

Potrivit CE, planul României urmărește îmbunătățirea mijloacelor de subzistență ale fermierilor și a competitivității acestora. Pe lângă sprijinul pentru venit, aproximativ 1,1 miliarde de eruo se vor aloca investițiilor în ferme și unități de prelucrare.

România utilizează 41% din bugetul său pentru dezvoltare rurală pentru a încuraja practici ecologice în zonele cu valoare naturală ridicată, în scopul protejării biodiversității.

Se preconizează că 611.000 de hectare de teren vor face obiectul unor astfel de practici. Pentru a menține atractivitatea zonelor rurale din România, planul va sprijini crearea a peste 12.000 de locuri de muncă în aceste zone, cu finanțare pentru întreprinderi și infrastructură.

Noua politică agricolă comună (PAC), care urmează să înceapă la 1 ianuarie 2023, este concepută pentru a modela tranziția către un sector agricol european durabil, rezilient și modern.

PAC va beneficia de finanțare în valoare de 270 miliarde de euro pentru perioada 2023-2027.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite