Vârsta de pensionare ar putea fi cu mult redusă pentru o nouă categorie de angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În prezent, Legea pensiilor publice prevede că aceia care au 
muncit în condiţii speciale de muncă beneficiază de o reducere a vârstei
 standard de pensionare cu jumătate din anii munciţi în aceste condiţii.
În prezent, Legea pensiilor publice prevede că aceia care au muncit în condiţii speciale de muncă beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu jumătate din anii munciţi în aceste condiţii.

O nouă propunere legislativă privind reducerea vârstei de pensionare pentru o nouă categorie de angajaţi a fost depusă miercuri la Senat de 46 de parlamentari ai coaliţiei de guvernare.

Propunerea legislativă prevede modificarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin introducerea la articolul 30 alineatul (1), după litera g) a unei noi litere i), cu următorul cuprins: 

i) sectorul construcţii maşini, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în următoarele activităţi specifice: 

  • turnarea pieselor şi lingourilor de oţel, în turnătoriile de oţel; 
  • turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase şi pieselor cu modele uşor fuzibile în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase şi turnătoriile de precizie; 
  • forjarea pieselor pe ciocane de peste 2 tone forţă în secţiile de forjă; 
  • turnarea cuzineţilor din aliaje neferoase pe suport de oţel în turnătoriile de cuzineţi; 
  • activitatea de proiectare, cercetare, punere în execuţie a tehnologiilor şi asistenţa tehnică în secţiile de producţie, efectuată de inginerii, subinginerii şi tehnicienii din secţiile de proiectare tehnologii pentru sectorul cald, care deservesc turnătoriile de oţel, fontă, aliaje neferoase, precizie şi cuzineţi, precum şi forje.

Propunerea legislativă prevede şi faptul că stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă va fi asimilat şi perioadei de dinainte de 1 aprilie 2010 pentru cei care au muncit în aceste condiţii. Astfel, prevederile propunerii ar urma să se aplice şi retroactiv.

În prezent, Legea pensiilor publice prevede că aceia care au muncit în condiţii speciale de muncă beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu jumătate din anii munciţi în aceste condiţii.

„Prin adoptarea prezentului act normativ se elimină inechităţile rămase în actualul cadru normativ între angajaţii care au desfăşurat activităţi cu afectarea relativ similară a sănătăţii.

Pentru că prezenta lege ar putea să genereze un impact asupra bugetului asigurărilor sociale de stat, propunem ca intrarea in vigoare a legii să fie începând cu anul  următor publicării acesteia în Monitorul Oficial”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite