Uzina Pegatron care asamblează telefoane iPhone din India poate fi preluată de Tata Group

0
Publicat:

Firma taiwaneză Pegatron este în discuţii avansate pentru vânzarea singurei sale facilităţi de asamblare de telefoane iPhone din India către grupul local Tata Group, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.

foto telefon apple
Foto: Shutterstock

Grupul american Apple a început să producă telefoane iPhone în India împreună cu partenerul Wistron în anul 2017, după care a extins operaţiunile prin intermediul acordurilor cu alte firme care produc telefoane pe bază de contract, inclusiv companiile taiwaneze Foxconn şi Pegatron Corp.

În conformitate cu un acord care beneficiază de sprijinul Apple, Tata intenţionează să deţină cel puţin 65% din acţiunile la un joint-venture care va opera uzina Pegatron din apropiere de oraşul Chennai din statul Tamil Nadu, în sudul Indiei, în timp ce firma taiwaneză va oferi suport tehnic şi va deţine restul acţiunilor, au dezvăluit sursele citate de Reuters.

Uzina Pegatron din India are aproximativ 10.000 de angajaţi şi produce cinci milioane de telefoane iPhone anual. Este ultima astfel de facilitate de producţie operată de firma taiwaneză, după ce anul trecut Pegatron a cedat controlul la o uzină care asambla telefoane iPhone în China către rivalul Luxshare, în urma unei tranzacţii cu o valoare de 290 milioane de dolari.

Apple vrea să îşi diversifice lanţul de aprovizionare dincolo de China, pe fondul tensiunilor geopolitice între Beijing şi Washington.

Pentru grupul indian Tata, uzina Pegatron de la Chennai i-ar consolida planurile vizând asamblarea de telefoane iPhone. Grupul Tata operează deja o uzină de asamblare de telefoane iPhone în statul Karnataka, din sudul Indiei, pe care a preluat-o anul trecut de la firma taiwaneză Wistron, şi în paralel construieşte o altă uzină la Hosur, în statul Tamil Nadu, unde cel mai probabil Pegatron va fi partener în cadrul unui joint-venture.

Lista producătorilor de telefoane iPhone pe bază de contract din India include firmele Tata, Pegatron şi Foxconn. Însă Tata este numele cheie pentru ambiţiile Apple în India, piaţă care potrivit analiştilor va contribui cu 20-25% din livrările totale de telefoane iPhone în acest an, în creştere faţă de 12-14% anul trecut. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite