UPDATE Sute de transportatori au protestat faţă de scumpirea RCA, pe Centurile Bucureşti, Buzău şi în judeţul Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoferii din Buzău sunt hotărâţi să protesteze toată ziua. FOTO: News.ro
Şoferii din Buzău sunt hotărâţi să protesteze toată ziua. FOTO: News.ro

Sute de şoferi de camioane, autobuze, microbuze, afiliaţi ai Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), dar şi conducători de autoturisme, au protestat pe şoseaua de centură a oraşului Buzău faţă de scumpirea poliţelor RCA, traficul fiind îngreunat. De asemenea, şi pe Centura Capitalei se adună transportatori, în vreme ce transportatorii din Vaslui şi Bîrlad protestează la rândul lor.


UPDATE 17.00 Protestul transportatorilor din Buzău s-a încheiat după aproape cinci ore, fără ca şoferii să mai plece spre Bucureşti

Aproximativ 200 de şoferi de camioane, autobuze, microbuze şi autoturisme au protestat la Buzău faţă de scumpirea poliţelor RCA.

UPDATE 15.50 Parlamentul s-ar putea reuni în şedinţă comună pe tema crizei din piaţa asigurărilor auto

Parlamentul s-ar putea reuni într-o şedinţă comună a celor două Camere, pentru o analiză a crizei din sectorul asigurărilor auto, o discuţie în acest sens având loc luni, în şedinţa conducerii Senatului, care a decis ca preşedinţii celor două Camere să analizeze această posibilitate.

Vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru declarat, după şedinţa Biroului Permanent, că a existat din partea unui coleg o solicitare de convocare a Birourilor Permanente, pentru a pune în discuţie o chestiune aflată la ordinea zilei şi care frământă cetăţenii români, şi anume situaţia de pe piaţa asigurărilor auto.

„Există mai multe discuţii, şi în Biroul permanent au fost multe discuţii, privind modul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) controlează situaţia de pe această piaţă. Cei doi preşedinţi (ai Camerei Deputaţilor şi Senatului - n.r.) se vor întâlni pentru a stabili o eventuală şedinţă de Birouri reunite“, a mai spus Ioan Chelaru. 


UPDATE 14.44 Zeci de transportatori protestează şi în judeţul Vaslui

Aceştia se află pe drumul european E 581, între localităţile Bârlad şi Crasna, precum şi pe DN 24, între Crasna şi Vaslui, faţă de scumpirea poliţelor RCA, iar traficul rutier se desfăşoară cu dificultate, formându-se coloane de maşini pe câţiva kilometri. 

Transportatorii circulă în coloane de câţiva kilometri, cu viteze de până la 30 de kilometri la oră, afectându-i astfel şi pe ceilalţi participanţi la trafic.

”Poliţiştii au discutat cu o parte dintre şoferii care participă la această acţiune, explicându-li-se să nu oprească pe traseu pentru că atunci riscă sancţiuni. Există trei echipaje de poliţie care însoţesc pe protestatari, astfel încât să nu apară blocaje între Vaslui şi Bârlad”, a declarat, luni, Ştefan Sofronie, responsabilul mass-media al Poliţiei Judeţene Vaslui, citat de News.ro.

UPDATE 13.00 Protestatarii din Buzău au anunţat că pleacă spre Bucureşti 

Preşedintele Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) Buzău, Laurenţiu Banu, a afirmat că transportatorii vor pleca spre Bucureşti, pentru a se alătura şoferilor care protestează pe centura Capitalei.

UPDATE 12.00: Pompierii nu pot ajunge la un incendiu din cauza camioanelor

Incendiu puternic pe Şoseaua Berceni din Capitală unde un utilaj de compactare deşeuri a luat foc.

Autospecialele solicitate să intervină nu pot ajunge însă să stingă flăcările din cauza traficului blocat de camioanele transportatorilor care protestează pe Şoseaua de Centură a Capitalei.

Un utilaj de compactare deşeuri a luat foc pe Şoseaua Berceni Fort, în spatele Remat Bucureşti Sud.

„Este vorba despre un utilaj pentru compactare deşeuri, în speţă frigidere. Nu sunt probleme, este spaţiu deschis, nu sunt flăcări şi nici nu sunt persoane rănite”, a declarat Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti - Ilfov.


Transportatorii au anunţat că intenţionează să protesteze pe tot parcursul zilei de luni.

Protestul transportatorilor a început luni dimineaţă, în jurul orei 8.00, şoferii deplasându-se cu viteză mică şi claxonând pe şoseaua de centură a municipiului Buzău.

Şi Centura Capitalei e aproape blocată

Circulaţia rutieră este blocată, luni dimineaţă, pe Şoseaua de Centură a Capitalei, ca urmare a unui protest al transportatorilor, anunţă Centrul Infotrafic.

Traficul rutier pe Şoseaua de Centură a Municipiului Bucureşti este blocat la intersecţia DN Centura Bucureştiului cu drumul care duce către Oraşul Popeşti Leordeni (DN4), din cauza unui grup de autovehicule care staţionează pe suprafaţa carosabilă, potrivit Infotrafic.

Poliţiştii mai informează că traficul este înregunat între localităţile Mogoşoaia şi Otopeni, respectiv Tunari şi Otopeni, din cauza unei coloane de autocamioane care circulă cu viteză redusă, pe prima bandă, pe sensul către Otopeni.

Transportatorii nu-şi mai permit plata asigurării

Cei mai mulţi dintre protestatari de pe Centura Buzău sunt afiliaţi la FORT şi susţin că nu îşi mai permit să plătească asigurarea obligatorie.

„Transportatorii nu mai au cum să supravieţuiască, nu avem ce face, suntem în situaţia să atragem atenţia guvernanţilor, institutiilor care consideră că ne pot ajuta să rezolăm problema, până în 2015, pentru un cap tractor, pentru un camion, preţul era în jur de 4.600-6.000 de lei. Acum ajung până la 30.000 de lei pentru un cap tractor“, a declarat Laurenţiu Banu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport, filiala Buzău.

„Efectele acestei scumpiri sunt falimentul societăţilor de transport, mulţi şoferi vor rămâne pe drumuri, multe familii nu vor mai avea cu ce să se întreţină, nu mai avem posibilitatea să mergem în acest ritm cu creşterile exagerate la RCA. Suntem în pragul falimentului, închidem firmele şi plecăm din ţară, dacă nu rezolvăm nimic. Azi vom sta toată ziua pe centura Buzăului“, a mai spus Laurenţiu Banu.

Transportatorii au anunţat că vor protesta în fiecare primă zi lucrătoare a săptămânii, la nivel naţional, în semn de avertisment, urmând ca în 15 septembrie să organizeze un miting de amploare.

"Protestatarii au autorizaţii din partea tuturor instituţiilor abilitate, mai multe echipaje de poliţie se află în zonă pentru ca circulaţia să se desfăşoare în condiţii acceptabile", a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al IPJ Buzău, comisarul Doiniţa Mihalache.

Potrivit sursei citate, automobiliştii care tranzitează municipiul Buzău au la dispoziţie două variante ocolitoare pentru a evita eventualele blocaje sau alte evenimente rutiere nedorite.

15 septembrie - miting în toate reşedinţele de judeţ

Confederaţia Operatorilor de Transport Autorizat din România (COTAR) a depus cerere de miting pentru data de 15 septembrie în  toate oraşele reşedinţă de judeţ.

„Protestul va începe simultan, atât în Bucureşti, cât şi în celelalte oraşe, începând cu ora 9.00 AM. În această perioadă, în afara formelor de protest anunţate - respectiv faptul că în fiecare luni, pe liniile de centură, pe drumurile de trafic greu, între orele 10.00 şi 12.00, când circulăm cu viteză redusă - COTAR se delimitează de orice formă de protest aşa-zis «spontan»“, se arată într-un comunicat al Confederaţiei, transmis la sfârşitul săptămânii trecute.

Cum s-a scumpit RCA

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România  (UNTRR) a reamintit, într-un comunicat transmis vineri, că „în 2012 un RCA pentru un camion costa câteva sute de euro, iar tarifele au crescut la 1.000 de euro în 2014 şi la 3.500 de euro la final de 2015 şi, în pofida sesizărilor şi dialogului cu autorităţi şi asigurători, asigurarea RCA pentru camioane a ajuns să coste peste 22.000 de lei la clasa B0 după iulie 2016“.

„La taxiuri, asigurarea RCA a ajuns la 3.800 de lei pe an pentru un Logan! După alegeri, şi persoanele fizice vor plăti aceleaşi sume, dar ASF o sa le spună «plătiţi mai puţin ca oricând»“, a arătat UNTRR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite