Ungaria vrea interzicerea cerealelor din Ucraina până la sfârșitul anului

0
Publicat:

Ungaria şi alte state membre din Europa de Est ar dori să menţină interdicţia privind importul de cereale din Ucraina, cel puţin până la finele anului, a declarat marţi ministrul ungar al Agriculturii, Istvan Nagy, transmite Reuters.

Mai multe ţări au anunţat interdicţii privind importurile ucrainene, Foto: Shutterstock
Mai multe ţări au anunţat interdicţii privind importurile ucrainene, Foto: Shutterstock

,,Am dori ca Executivul comunitar să accepte măsura noastră pe care intenţionam să o menţinem până la finele anului, pentru a permite fermierilor noştri să strângă şi să îşi depoziteze recolta lor", a scris Istvan Nagy pe pagina sa de Facebook în aceeaşi zi în care la Luxemburg are loc Consiliul Agricultură şi Pescuit.

Săptămâna trecută, autorităţile de la Budapesta au interzis importul de cereale şi produse agricole din Ucraina, după ce Polonia a adoptat o măsură similară, în ideea de a contracara un aflux de produse ieftine care a creat probleme pentru producătorii locali şi a presat guvernele statelor vecine Ucrainei să vină în sprijinul fermierilor lor. Slovacia şi Bulgaria au decis şi ele să introducă măsuri similare.

Cele patru ţări, precum şi altele din Europa Centrală şi de Est, spun că este nevoie de măsuri la nivelul UE pentru a rezolva problema importurilor de cereale ieftine din Ucraina.

Potrivit datelor Reuters, Ungaria a cerut un ajutor ,,progresiv" din partea UE pentru a ajuta la tranzitul cerealelor din Ucraina prin ţările Europei Centrale.

În România, ministrul Agriculturii, Petre Daea, participă şi el marţi la Consiliul de Agricultură şi Pescuit, de la Luxemburg, unde se vor discuta teme de maxim interes pentru producătorii agricoli din România.

Poziţia Comisiei Europene

Comisia Europeană şi-a exprimat deja opoziţia faţă de interdicţiile cu caracter unilateral, având în vedere că schimburile comerciale internaţionale ţin de competenţa exclusivă a UE.

Pentru a rezolva această situaţie, Executivul comunitar a prezentat trei propuneri, printre care se numără şi un pachet de ajutor de 100 de milioane de euro pentru Polonia, România, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria. Aceşti bani ar urma să se adauge celor 56,3 milioane de euro pe care Bruxelles-ul i-a aprobat deja pentru Polonia, Bulgaria şi România.

De asemenea, Comisia Europeană a vorbit despre posibile ,,măsuri preventive" cu privire la grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele de floarea soarelui provenite din Ucraina. Aceste măsuri, care ar urma să fie în vigoare până la finele lunii iunie, ar permite ca importurile ucrainene să intre în Polonia, Ungaria, România, Bulgaria şi Slovacia numai dacă sunt în tranzit prin aceste ţări pentru a fi exportate spre alte state membre sau către ţările care nu fac parte din blocul comunitar.

În sfârşit, Executivul comunitar va demara o investigaţie cu privire la alte posibile produse sensibile. Bruxelles-ul a subliniat însă că pachetul său de iniţiative depinde de ridicarea măsurilor unilaterale adoptate de ţările vecine Ucrainei.

Din cauza unor blocaje logistice şi a distanţelor mai scurte, milioane de tone de cereale din Ucraina, care sunt mai ieftine decât cele produse în UE, ajung în ţările vecine, reducând preţurile şi vânzările pentru fermierii din aceste ţări. În aceste condiţii, au crescut nemulţumirile în rândul fermierilor din Europa Centrală şi de Est cu privire la valul de importuri de cereale ieftine din Ucraina, scutite de taxe vamale până în luna iunie 2024.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite