Fermieri români, acuzații după ce au aflat că vom continua să importăm marfă din Ucraina: „Le-a convenit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Agriculturii Petre Daea a spus că România va importa în continuare cereale din Ucraina, atât timp cât acest lucru este cerut de Comisia Europeană.

Petre Daea, alături de omologul din Ucraina
Petre Daea, alături de omologul din Ucraina

Întâlnirea miniștrilor Agriculturii din România și Ucraina nu s-a încheiat cu rezultate bune pentru fermieri. Asta după ce s-a decis că România va continua să importe în continuare cereale din Ucraina, ca gest de solidaritatea cu poporul ucrainean, după cum s-a exprimat ministrul Agriculturii român, Petre Daea.

”Pentru că fermierii romani îşi pun întrebarea cum Romania nu poate în condiţiile în care ceilalţi au putut. De aceea noi am convenit să aşteptăm decizia pe care o va lua Comisia”. Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Fermierii sunt total nemulțumiți de decizie, având în vedere că stau cu hambarele pline iar o nouă recoltă se apropie.

”Fermierii mari au depozitele pline cu grâu, porumb, floarea soarelui. Vine noua recoltă şi n-au unde s-o depoziteze. Au credite la bănci, leasinguri, trebuie să-şi cumpere inputurile, îngrăşămintele, pesticidele şi nu se pot descurca”, spune. Ion Cioroianu, Asociația Fermierilor din România, potrivit observatornews.ro.

Agricultorii români spun că au fost nevoiți să vânfă o parte din cereale și la jumătate de preț.

”Am marfă pe stoc, am grâu, porumb, rapiţă. Nu prea am avut unde să vindem marfa, pentru că s-a cumpărat marfă din Ucraina. E mai ieftină, calitatea e mai slabă. Dar le-a convenit. Au amestecat-o cu marfa românească”, a menționat fermierul  Sorin Răducanu.

Cezar Gheorghe, expert comerț cereale susține că este posibil ca din 18 mai coridorul din Odesa să se închidă. Astfel, tranzitul va deveni mult mai intens prin România.

Fermierii așteaptă acum ajutoarele de stat, drept despăgubiri, dar suma de 10 milioane de euro, obținută de țara noastră de la Uniunea Europeană este prea mică.

O nouă schemă de ajutor se pregătește la Comisia Europeană.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite