Undă verde pentru două drumuri de mare viteză și o autostradă în Muntenia și Moldova

0
Publicat:

Consiliul Tehnico-Economic al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a aprobat, în ultima ședință, trei trasee finale de drumuri de mare de viteză care vizează zona Munteniei și zona Moldovei, a anunțat sâmbătă secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Irinel Scrioșteanu.

Traseelr finale au fost aprobate pentru 252 km de drumuri, Foto: Facebook Ionel Scrioșteanu
Traseelr finale au fost aprobate pentru 252 km de drumuri, Foto: Facebook Ionel Scrioșteanu

Încă o premieră la început de an. Trasee finale aprobate de 252 km de drumuri de mare viteză.”, a transmis sursa citată.

Potrivit oficialului, este vorba despre:

Autostrada Târgu-Neamț - Iași - Ungheni (A8 sau Autostrada Unirii) - 93,27 km lungime - sunt prevăzute 55 poduri, 2 tunele, 9 noduri rutiere

Drumul de mare viteză București - Alexandria - 77 km lungime - sunt prevăzute 47 pasaje și viaducte

Drumul expres Găești - Ploiești - 81,5 km lungime - sunt prevăzute 46 poduri și pasaje și 9 noduri rutiere, dar și un drum de legătură cu o lungime de 7 km care se va intersecta cu DN72

După ce au fost avizate variantele finale a traseelor drumurilor de mare viteză, următoarea etapă constă în realizarea studiilor de teren de către proiectanți.”, a mai transmis secretarul de stat pe pagina sa de Facebook.

Și directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, a anunțat avizarea celor trei variante finale de traseu pentru infrastructura din Muntenia şi Moldova.

Decizii importante luate astăzi în Consiliul Tehnico-Economic al CNAIR pentru infrastructura rutieră din Muntenia, Moldova şi Transilvania! Am avizat trei variante finale de traseu pentru infrastructura din Muntenia şi Moldova. 1. Varianta finală de traseu a Autostrăzii Bucureşti-Alexandria. Pe cei 77 de km ai acestei autostrăzi vor fi construite 47 de pasaje şi de viaducte. 2. Varianta finală de traseu pentru Drumul Expres Găieşti-Ploieşti care va avea o lungime de 81,5 km. În cadrul aceluiaşi proiect va fi construit un drum de legătură cu o lungime de 7 km care va asigura conexiunea cu DN72. Pe traseul Drumului Expres Găeşti-Ploieşti vor fi construite inclusiv 9 noduri rutiere, 46 de poduri şi pasaje. 3. Varianta finală de traseu pentru Autostrada Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni (varianta albastră) care va avea o lungime de 93,27 km. Pe traseul autostrăzii vor fi construite 55 de poduri, 2 tunele şi 9 noduri rutiere", a notat Pistol.

Potrivit acestuia, urmează ca elaboratorii Studiilor de Fezabilitate să intre în etapa realizării studiilor de teren, iar după definitivarea SF-urilor vor fi aprobaţi indicatorii tehnico-economici ai celor trei proiecte în baza cărora va fi asigurată finanţarea pentru realizarea investiţiilor.

Acesta a mai precizat că a fost aprobat în CTE și Proiectul Tehnic al Drumului Expres care va asigura conexiunea între A3 (zona Turda) şi DN1 (zona Tureni), în Transilvania.

Pe drumul cu o lungime de aproximativ 5 km vor fi construite două noduri rutiere şi 9 poduri şi pasaje", a mai transmis şeful CNAIR.

Pasul următor este lansarea în licitaţie a contractului pentru execuţia acestui nou drum de mare viteză, a adăugat reprezentantul CNAIR.

Autostrada Unirii

În data de 19 decembrie 2022, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunța că indicatorii tehnico-economici pentru două dintre secţiunile Autostrăzii Unirii, finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), au fost aprobaţi de Guvern.

,,Am aprobat astăzi, în şedinţa de Guvern, indicatorii tehnico-economici pentru două dintre secţiunile A8 (Autostrada Unirii), finanţate prin PNRR! Pentru Secţiunea Târgu Mureş-Miercurea Nirajului (22 km) - care va tranzita judeţul Mureş - sunt alocate 3,64 miliarde de lei. Aici vor fi construite 16 poduri, 16 pasaje şi 4 structuri casetate, la care se adaugă un drum de legătură cu A3 (2,39 km). Pentru Secţiunea Leghin - Târgu Neamţ (29,91 km) - ce va tranzita judeţele Neamţ şi Iaşi - suma alocată este de 2,51 miliarde de lei. Pe această secţiune vor fi construite 13 poduri, 11 pasaje şi două viaducte", a notat Grindeanu pe pagina sa de Facebook.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite