Trump spune că nu are de gând să-l concedieze pe șeful FED, deși îl consideră „ratat”
0Președintele american Donald Trump spune că „nu are nicio intenție să-l concedieze” pe Jerome Powell, după ce l-a criticat în mod repetat pe șeful Rezervei Federale.

Dar el a adăugat că și-ar dori ca Powell să fie „puțin mai activ” atunci când vine vorba de reducerea ratelor dobânzilor.
Vorbind marți în Biroul Oval, Trump a mai spus că este optimist în ceea ce privește îmbunătățirea relațiilor comerciale cu China.
Săptămâna trecută, președintele și-a intensificat criticile la adresa șefului Fed, numindu-l „un învins major”. Comentariile au declanșat o vânzare de acțiuni, obligațiuni și scăderea dolarului american, dar piețele financiare și-au revenit.
Cele mai recente remarci au venit după ce directorul Consiliului Economic Național, Kevin Hassett, a declarat vineri că Trump se gândește dacă ar fi posibil să-l demită pe Powell.
În timpul primului său mandat la Casa Albă, Trump l-a nominalizat pe Powell la conducerea băncii centrale în 2017. Președintele de atunci Joe Biden l-a nominalizat pentru un al doilea mandat de patru ani la sfârșitul anului 2021.
Fed nu a redus dobânzile până acum în acest an, după ce le-a redus cu un punct procentual la sfârșitul anului trecut, o poziție pe care Trump a criticat-o puternic.
Nu este clar dacă Trump are autoritatea de a-l demite pe șeful Fed, scrie BBC, precizând că niciun alt președinte american nu a încercat să facă asta.
Tot marți, Trump a spus că va fi „foarte drăguț” în negocierile cu Beijingul și că tarifele ar scădea dacă ar exista un acord, dar nu la „zero”.
Anterior, secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, a spus că se aștepta la o detensionare a războiului comercial cu China, descriind situația actuală ca fiind nesustenabilă.
Bursele și-au revenit miercuri
După observații, principalele piețe bursiere din Asia au crescut miercuri, deoarece investitorii păreau să salute ultimele observații.
Indicele japonez Nikkei 225 a crescut cu aproximativ 1,7%, Hang Seng din Hong Kong a urcat cu aproximativ 2,3%, în timp ce Shanghai Composite din China continentală a crescut cu mai puțin de 0,1%.
Acest lucru a venit după ce acțiunile americane au înregistrat câștiguri marți, cu S&P 500 încheiat sesiunea de marți cu 2,5% și Nasdaq cu 2,7%.
Contractele futures din SUA s-au tranzacționat, de asemenea, mai sus peste noapte. Piețele futures oferă o indicație despre cum vor funcționa piețele financiare atunci când se vor deschide pentru tranzacționare.
Investitorii s-au temut că presiunea asupra lui Powell pentru a scădea ratele dobânzilor ar putea determina creșterea prețurilor într-un moment în care tarifele comerciale sunt deja văzute ca stimulând inflația.
FMI a retrogradat economia SUA
Tensiunile comerciale dintre cele mai mari economii ale lumii, precum și tarifele SUA pentru alte țări din întreaga lume, au declanșat incertitudinea cu privire la economia globală. Aceste preocupări au declanșat tulburări pe piețele financiare în ultimele săptămâni.
Marți, prognoza privind creșterea economică a SUA pentru acest an a primit cea mai mare retrogradare dintre economiile avansate de către Fondul Monetar Internațional (FMI), din cauza incertitudinii cauzate de tarife.
Creșterea bruscă a tarifelor și incertitudinea vor duce la o „încetinire semnificativă” a creșterii globale, a prezis Fondul.
Trump a impus taxe de până la 145% pe importurile din China. Alte țări se confruntă acum cu un tarif general american de 10% până în iulie.
Administrația sa a declarat săptămâna trecută că, atunci când noile tarife se adaugă la cele existente, taxele pentru unele mărfuri chinezești ar putea ajunge la 245%.
China a răspuns cu o taxă de 125% pe produsele din SUA și a promis că va „lupta până la capăt”.