Donald Trump și-a dezvăluit planul pe care îl urmărește prin noua sa politică tarifară. Warren Buffett, forțat să intervină
0Donald Trump pare să fi susținut o teorie controversată conform căreia ar provoca intenționat prăbușirea pieței de acțiuni cu ajutorul politicii sale tarifare, în scopul de a forța Rezerva Federală să reducă ratele dobânzilor. Președintele a distribuit un videoclip realizat de un fan, care descria această mișcare drept o „mutare de geniu pe tabla de șah” ce ar permite Americii să-și refinanțeze în mod avantajos datoria publică de mii de miliarde de dolari, scrie Daily Mail.

În acest clip, se afirma că Trump va lăsa piața de acțiuni să scadă cu 20% în această lună „în mod deliberat”, pentru a slăbi dolarul și a reduce ratele ipotecare. Totuși, afirmațiile videoclipului conform cărora Warren Buffett ar susține această strategie au fost imediat respinse de investitorul veteren, care a emis o declarație oficială prin firma sa Berkshire Hathaway, denunțând zvonurile ca fiind false.
Buffett, cunoscut ca un sceptic al tarifelor, a declarat pentru CNBC că nu va face o declarație publică pe acest subiect decât la întâlnirea anuală a Berkshire, programată pentru 3 mai.
Trump, în război cu șeful Fed
Într-o postare ulterioară, Trump i-a cerut direct președintelui Rezervelor Federale, Jerome Powell, să reducă ratele dobânzilor și să „nu mai joace politică”. „Acesta ar fi un moment PERFECT pentru ca președintele Fed, Jerome Powell, să taie ratele dobânzilor. Este întotdeauna «târziu», dar acum ar putea să-și schimbe imaginea rapid”, a scris Trump.
„Prețurile energiei sunt în scădere, ratele dobânzilor sunt în scădere, inflația este în scădere, chiar și ouăle au scăzut cu 69%, iar locurile de muncă sunt în creștere, toate în decurs de două luni – UN MARE SUCCES pentru America”, a continuat președintele.
Totuși, Powell a oferit vineri o prognoză sumbră, exprimându-și cele mai ferme puncte de vedere de până acum, în timp ce Trump încerca să-l atragă într-un joc economic periculos. „Ne confruntăm cu o perspectivă extrem de incertă, cu riscuri ridicate de șomaj mai mare și inflație mai mare”, a spus Powell, la un eveniment de lângă Washington.
„Deși tarifele sunt foarte susceptibile să genereze cel puțin o creștere temporară a inflației, este posibil ca efectele lor să fie mai persistente.” De asemenea, Powell a avertizat că tarifele lui Trump sunt mai mari și mai extinse decât se anticipa.
„Este deja clar că majorările de tarife vor fi semnificativ mai mari decât s-a așteptat”, a spus Powell. „Același lucru este valabil și pentru efectele economice, care vor include o inflație mai mare și o creștere mai lentă.”
Comentariile sale, mult mai directe decât de obicei, au fost interpretate de Wall Street ca o declarație clară că nu intenționează să reducă ratele dobânzilor într-un context economic atât de presant, generat de tarifele extrem de scăzute impuse de Trump.
Afirmațiile președintelui că ar încerca deliberat să provoace o criză economică pentru a forța tăierea ratelor dobânzilor doar adâncesc confuzia asupra mesajului despre tarife.
Anterior, Trump susținuse că aceste taxe au scopul de a genera locuri de muncă pentru americani prin creșterea producției interne, fără a menționa reducerea ratelor dobânzilor.
Wall Street, pierderi de 6,6 mii de miliarde de dolari în două zile
De la evenimentul de miercuri, când a anunțat tarifele, Trump a fost în ofensivă, iar acestea au dus Wall Street la cea mai mare pierdere de două zile din istorie, cu 6,6 mii de miliarde de dolari șterse din valoarea acțiunilor din SUA. Totodată, probabilitatea unei recesiuni în SUA a crescut la mai mult de 60% conform pieței de predicții Kalshi.
Secretara de presă a lui Trump, Karoline Leavitt, a declarat: „Celor de pe Wall Street le-aș spune acum: aveți încredere în președintele Trump”.
Trump a postat pe Truth Social: „Marile afaceri nu sunt îngrijorate de tarife, pentru că știu că vor rămâne. Se concentrează pe MARILE AFACERI care va SUPRAALIMENTA economia noastră!”
De asemenea, a adăugat că administrația sa „lucrează din greu la un acord pentru a salva TikTok” și că „au făcut progrese uriașe”.
Într-o altă postare, el a adăugat: „NUMAI CEI SLABI VOR EȘUA!”
În paralel, China a început să răspundă SUA, semnând o escaladare a războiului comercial. Ministerul de Finanțe al Chinei a anunțat că va impune un tarif de 34% asupra tuturor bunurilor americane începând cu 10 aprilie.
După o scădere abruptă joi, acțiunile au suferit din nou vineri o prăbușire, pe măsură ce părea tot mai clar că tarifele impuse de Trump vor duce la o recesiune globală.
Piața de acțiuni din SUA a pierdut aproximativ 11,1 mii de miliarde de dolari din valoare de la 17 ianuarie –înainte de începutul celui de-al doilea mandat al președintelui Trump, potrivit analizei MarketWatch. Aproape 6,6 mii de miliarde au fost șterse doar joi și vineri, marcând cea mai mare pierdere în două zile a valorii acțiunilor din istorie.
Această „carnagiu” i-a afectat pe mulți americani de rând, ale căror economii pentru pensie, inclusiv conturile 401(K), sunt legate de piață.
Când piețele s-au închis în New York, la ora 16:00, S&P 500 era în scădere cu 5,97%, Nasdaq a scăzut cu 5,82%, iar Dow Jones cu 5,5%.
În ciuda dezastrului, americanii au fost sfătuiți să rămână liniștiți și să nu vândă în panică. Ei au fost îndrumați să consulte experții care se ocupă de investițiile lor și să caute un consilier financiar dacă nu au unul.
Unii experți spun că va fi o durere pe termen scurt, dar acțiunile se vor recupera. Kevin O’Leary de la Shark Tank crede că Trump are un plan solid.
Până acum, foarte puțini, dacă nu deloc, au fost câștigători în piețele financiare în urma războiului comercial. Acțiunile tuturor, cu excepția a 12 din cele 500 de companii care formează indicele S&P 500, au scăzut vineri.
Prețurile petrolului au scăzut cu până la 8%, semn că investitorii cred că transportul între America și restul lumii se va închide curând.
Chiar și aurul, tradițional un refugiu sigur, care recent a atins maxime istorice, a scăzut.
Un singur punct pozitiv
„Lumea s-a schimbat, iar condițiile economice s-au schimbat”, a spus Rick Rieder, directorul de investiții al BlackRock.
Întrebarea esențială pentru viitor este: Va provoca războiul comercial o recesiune globală? Dacă da, prețurile acțiunilor vor scădea probabil și mai mult decât au făcut-o deja. S&P 500 a scăzut cu 17,4% față de recordul său stabilit în februarie.
Tarifele au provocat unde de șocuri în piețele financiare globale, crescând temerile unei recesiuni economice mondiale și a unor creșteri de prețuri în toate sectoarele celei mai mari piețe de consum din lume.
„Administrația Trump poate juca un joc cu partenerii comerciali, dar participanții la piață nu sunt dispuși să aștepte rezultatele”, a declarat Michael Arone, expert în investiții la State Street Global Advisors.
„Investitorii vând prima dată și pun întrebări mai târziu.”
Tarifele au provocat unde de șocuri în piețele financiare globale, crescând temerile unei recesiuni economice mondiale și a unor creșteri de prețuri în toate sectoarele celei mai mari piețe de consum din lume.
Un singur punct pozitiv vineri a fost raportul surprinzător de puternic privind locurile de muncă. SUA au adăugat 228.000 de locuri de muncă luna trecută.