Tesla a concediat aproape 20.000 de angajati anul trecut. Ce le-a transmis Elon Musk angajaților

0
Publicat:

Datele interne ale Tesla arată că doar anul trecut compania a redus cu cel puțin 14% din forța de muncă, scrie CNBC.

Elon Musk la fabrica Tesla
Tesla a concediat aproape 20.000 de angajati doar în 2023

Concedierile masive de personal din 2023 au redus numărul de angajați la nivel global la puțin peste 121.000 de persoane, inclusiv lucrători temporari, sugerează înregistrările interne, indicând că producătorul auto și-a redus cu peste 14% din forța de muncă până acum în acest an.

Cea mai recentă cifră nu provine din datele precise privind salariile, ci din numărul de persoane care se află pe lista de distribuție a e-mailului „toată lumea” a Tesla din 17 iunie, un număr vizualizat de CNBC.

CEO-ul Tesla, Elon Musk, a trimis un e-mail „tuturor” în acea zi. El le-a spus angajaților: „În următoarele câteva săptămâni, Tesla va face o analiză cuprinzătoare pentru a oferi acțiuni pentru performanțe excepționale”. El a adăugat că acțiunile vor fi, de asemenea, acordate „oricui face ceva remarcabil pentru companie”. 

Anunțul de concedieri al Tesla a fost făcut în aprilie, când Musk a trimis un e-mail la nivel de companie în care le-a spus angajaților că producătorul auto va reduce mai mult de 10% din personalul său. La acel moment, disponibilizările erau deja în curs.

Bloomberg a raportat că Musk urmărea o reducere de personal cu 20%. Musk a indicat că numărul ar putea fi și mai mare. La apelul companiei privind veniturile din primul trimestru, mai târziu în aprilie, el a spus că Tesla a atins un nivel de ineficiență de 25% până la 30% după „o perioadă lungă de prosperitate” care a început în 2019.

Am făcut câteva corecții pe parcurs”, a spus Musk la apel. „Dar este timpul să reorganizăm compania pentru următoarea fază de creștere.”

Într-o declarație pentru trimestrul al patrulea, Tesla a declarat că numărul de angajați la nivel mondial la sfârșitul lunii decembrie era de 140.473, un număr care reprezintă angajații salariați și orar. Lista de e-mail „toată lumea” include lucrători temporari. La aproximativ 121.000, asta sugerează că Tesla a redus numărul total de angajați cu cel puțin 14% de la sfârșitul anului 2023.

Tesla nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

În cel puțin un caz, reducerea numărului de persoane a lui Musk a mers prea departe. Tesla și-a dezmembrat echipa Supercharger, care era formată din sute de angajați, inclusiv liderul său, Rebecca Tinucci. Compania a angajat ulterior unii dintre acești oameni înapoi, potrivit postărilor de pe LinkedIn.

Reducerile mai ample coincid cu o scădere a vânzărilor la Tesla, deoarece compania ia în calcul o gamă îmbătrânită de vehicule electrice și o concurență crescută în China, precum și o deteriorare a mărcii, pe care un sondaj recent a atribuit-o parțial „proceselor” și „răzvrătirilor politice” ale lui Musk. Pentru primul trimestru, Tesla a raportat o scădere cu 9% a veniturilor anuale, cea mai mare scădere din 2012.

În industria auto, creșterea vânzărilor de vehicule electrice a încetinit în acest an, după doi ani de expansiune rapidă. Alunecarea a fost deosebit de acută pentru Tesla, al cărei Model Y a fost cea mai vândută mașină la nivel mondial în 2023.

Un angajat Tesla, care a cerut să nu fie numit pentru a discuta despre probleme interne sensibile, a declarat pentru CNBC că unii lucrători din fabrici se tem că ar putea urma mai multe disponibilizări în iulie, în funcție de rezultatele din trimestrul al doilea.

Un raport de producție și livrări pentru al doilea trimestru este așteptat de la Tesla în prima săptămână a lunii iulie.

Musk le-a promis investitorilor că compania va publica în curând un nou „plan principal”, care ar fi al patrulea, și că Tesla își va dezvălui designul pentru un „robotaxi dedicat” pe 8 august.

Acțiunile Tesla au fost puțin modificate vineri, la 181,71 USD. Acțiunile au scăzut cu 27% în acest an, în timp ce Nasdaq a crescut cu 18%.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite