Tesla scumpește prețurile Model 3 în Europa, după ce UE a majorat tarifele pentru mașinile electrice din China

0
Publicat:

Tesla a anunțat că va majora prețurile Model 3 în Europa de la 1 iulie, după ce UE a decis să impună tarife mai mari pentru vehiculele electrice importate din China. Comisia Europeană a declarat că Tesla „ar putea primi o taxă calculată individual”, deși nivelul exact nu a fost încă stabilit.

tesla model 3

„Anticipăm o cerință pentru noi de a majora prețurile pentru vehiculele Model 3 începând cu 1 iulie 2024. Acest lucru se datorează taxelor suplimentare de import care probabil vor fi impuse vehiculelor electrice fabricate în China și vândute în UE.”, se precizează într-un anunț publicat pe site-ul Tesla, potrivit CNBC. 

Cu toate acestea, compania nu a specificat exact cu cât vor fi majorate prețurile Model 3 în Europa. 

Comisia Europeană, brațul executiv al UE, a decis recent să majoreze tarifele pentru mașinile electrice chinezești, invocând „subvențiile nedrepte” de care beneficiază lanțul valoric al vehiculelor electrice cu baterii din China. Noile taxe provizorii vor intra în vigoare de la 4 iulie, în lipsa unui acord cu autoritățile chineze. Măsurile definitive vor fi implementate după patru luni. 

În prezent, vehiculele electrice chinezești se confruntă cu taxe vamale de până la 38,1%.

Deși unii producători de mașini electrice au primit taxe specifice, Tesla nu a fost încă informată despre taxa exactă pe care o va plăti pentru mașinile produse în China și importate în UE. Comisia Europeană a menționat că Tesla "ar putea primi o rată a taxei calculată individual". 

Una dintre cele mai mari Gigafabrici Tesla se află în Shanghai. În 2023, Tesla a livrat 947.000 de vehicule de la această fabrică, dintre care 600.000 au fost destinate pieței din China, iar restul au fost exportate. Măsurile UE ar putea influența semnificativ prețurile Tesla în Europa.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite