Tensiuni în UE. Planul Comisiei de a reduce consumul de gaze se confruntă cu opoziţia unor state membre

0
0
Propunerea de diminuare a consumului de gaze este criticată de unele ţări europene    FOTO Shutterstock
Propunerea de diminuare a consumului de gaze este criticată de unele ţări europene    FOTO Shutterstock

Propunerea UE care vizează diminuarea folosirii gazelor cu 15% în statele membre, pentru a se pregăti în eventualitatea unor întreruperi suplimentare ale livrărilor de gaze din Rusia se confruntă cu rezistenţa guvernelor, sporind temerile privind aprobarea planului, transmite Reuters.

Miercuri, Comisia Europeană a propus ca toate statele membre să reducă folosirea gazelor cu 15% între 1 august 2022 şi 31 martie 2023, faţă de media din ultimii cinci ani. Obiectivul este voluntar, dar UE îl poate face obligatoriu dacă Bruxelles-ul declară un risc substanţial de deficit de gaze, conform Agerpres.

„Este ceea ce căutăm cu orice preţ să evităm. Dar trebuie să fim pregătiţi pentru o nouă întrerupere, sau chiar o întrerupere completă, a furnizării de gaze ruseşti. Dar sunt convinsă că vom gestiona această criză cu acelaşi spirit de unitate şi solidaritate care ne-a permis să trecem peste pandemie. Pentru că ne pregătim de luni de zile. Noul nostru plan are două obiective. În primul rând, o reducere cu 15% a consumului de gaz pentru fiecare ţară din UE. Dacă celelalte livrări se menţin, dacă ne folosim stocul şi dacă temperaturile rămân în medie, ne-ar permite să petrecem iarna în siguranţă. Al doilea obiectiv este acela de a oferi o plasă de siguranţă fiecărui stat membru, prin solidaritatea energetică, ancorată în tratatele europene“, a spus Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.

La reuniunea diplomaţilor din statele membre UE, cel puţin 12 din 27 de state membre şi-au exprimat temerile în privinţa propunerii, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Principalul punct nevralgic este acela dacă UE ar trebui să aibă puterea de a face obiectivul obligatoriu. Danemarca, Franţa, Irlanda, Italia, Malta, Ţările de Jos, Polonia şi Portugalia sunt printre ţările care spun că Bruxelles-ul nu ar trebui să poate face asta înainte ca statele membre să-şi exprime poziţia şi, posibil, opoziţia.

„Statele membre vor să aibă capacitatea de a activa mecanismele de criză, nu este ceva ce ar trebui să facă Comisia Europeană", susţine o sursă.

Conform propunerii, Executivul comunitar va consulta Grupul de coordonare al gazelor format din reprezentanţii ţărilor înainte de a face obiectivul obligatoriu.

Până acum, ţările UE şi-au redus cererea combinată de gaze cu doar 5%, în pofida lunilor de tensiuni privind livrările din Rusia şi a creşterii preţurilor, a anunţat comisarul pentru energie, Kadri Simson.

Secretarul pentru Energie din Portugalia, Joao Galamba, a declarat că ţara sa "este total împotriva" planului UE.

„Nu ţine cont de diferenţele dintre state", a declarat el pentru publicaţia Expresso.

Şi Guvernul spaniol a anunţat că se opune reducerii consumului de gaze cu cel puţin 15%, dorit de Bruxelles pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, apreciind că această măsura nu este neapărat "justă" şi nici "eficientă".

„Spania nu sprijină această propunere", a declarat ministrul spaniol pentru Tranziţia Ecologică, Teresa Ribera, într-o conferinţă de presă, exprimându-şi regretul că această măsură nu a făcut obiectul unei dezbateri în prealabil. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Compania Philip Morris ar putea părăsi Rusia până la sfârşitul anului

WSJ: UE nu a susţinut propunerea de a impune sancţiuni împotriva celui mai mare producător de titan din lume

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite