Sute de localități din România își vor moderniza sistemele de iluminat public. De ce sume vor beneficia

0
Publicat:

Un număr de 470 de localități din România își vor moderniza sistemele de iluminat public cu fonduri de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), au anunțat joi reprezentanții instituției.

Iluminat public cu tehnologie LED, Foto: vremea Nouă
Iluminat public cu tehnologie LED, Foto: vremea Nouă

Potrivit acestora, în urma ședinței Comitetului de Avizare din 8 decembrie 2022, a fost publicată pe site-ul AFM o listă cuprinzând 470 dosare de finanțare aprobate în cadrul Programului Iluminat Public 2021.

Anunț cu bucurie că toate dosarele depuse în cadrul Programului Iluminat public, sesiunea deschisă începând cu 25 octombrie 2021 au fost analizate, iar rezultatele se regăsesc pe site-ul instituției. Finanțarea este acordată pentru modernizarea sistemelor de iluminat public care se va reflecta în scăderea facturii publice.”, a precizat preşedintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu.

El a precizat că prin acest program, primăriile vor înlocui corpurile de iluminat existente care au un consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu LED sau, în situația în care stâlpii de pe tronsonul respectiv nu sunt echipați cu corpuri de iluminat sau acestea sunt deteriorate/nefuncționale, se va completa sistemul de iluminat public existent cu corpuri de iluminat cu surse LED.

De asemenea, se vor achiziționa și instala sisteme de telegestiune aferente acestor obiective de investiții. Prin implementarea noilor tehnologii, vom obține o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și a cheltuielilor pe care localitățile din întreaga țară le alocă pentru iluminatul public. Ceea ce, având în vedere contextul energetic actual, reprezintă un sprijin extrem de important pentru reprezentanţii acestor comunităţi.”, a mai menționat reprezentantul AFM.

Conform datelor publicate de Administrație, în cadrul Programului Iluminat public 2021, finanțarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiție și în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți, după cum urmează:

- pentru comune cu o populație de până la 5.000 de locuitori — maximum 1.000.000 lei;

- pentru comune cu o populație de peste 5.001 de locuitori — maximum 2.000.000 lei;

- pentru orașe — maximum 3.000.000 lei;

- pentru municipii de rang 0 — municipiul București — maximum 25.000.000 lei;

- pentru municipii de rang I — maximum 6.000.000 lei;

- pentru municipii de rang II — maximum 5.000.000 lei.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite