Fonduri pentru staţii de reîncărcare a maşinilor electrice: cine poate aplica

0
Publicat:

Ministerul Mediului, Tanczos Barna, anunţă lansarea unui nou program de finanţare pentru dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare a maşinilor electrice, bugetul alocat fiind de 500 de milioane de lei.

AFM a lansat Programul privind dezvoltarea statiilor de reîncărcare, Foto: Primăria Braşov
AFM a lansat Programul privind dezvoltarea statiilor de reîncărcare, Foto: Primăria Braşov

,,Avem o creştere spectaculoasă în România a vânzărilor de maşini electrice. Este un semnal că, pe de o parte, populaţia înţelege din ce în ce mai bine importanţa transportului nepoluant, pe de altă parte este rezultatul clar al programului Rabla Plus. În paralel însă, acest efort trebuie susţinut şi prin dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare în localităţi. Am pus la dispoziţie un buget de 500 de milioane de lei pentru staţii de reîncărcare cu putere normală, de minimum 3,7 kW şi maximum 22 kW", a scris Tanczos, pe pagina sa de Facebook.

Cine poate beneficia

Potrivit acestuia, solicitanţii eligibili pentru programul derulat de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) sunt: instituţiile publice (inclusiv unităţile de învăţământ de stat), unităţile administrativ-teritoriale (UAT), precum şi subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti, localităţile care nu sunt unităţi administrativ-teritoriale, dar sunt atestate ca staţiuni turistice, precum şi Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară (ADI-uri).

AFM a lansat, luni, programul privind dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare pentru vehicule electrice şi/sau hibrid plug-in în localităţi, prin instalarea de staţii de reîncărcare cu putere normală. Potrivit sursei citate, programul se va desfășura în perioada 14 noiembrie – 23 decembrie.

În această perioadă sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii de finanțare, solicitanții vor putea depune cererile de finanțare, împreună cu documentația aferentă, în aplicația informatică pusă la dispoziție de AFM.

Obiectivul programului îl reprezintă dezvoltarea infrastructurii de alimentare a vehiculelor cu energie electrică, iar scopul programului este îmbunătăţirea calităţii mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin stimularea utilizării vehiculelor electrice şi vizează dezvoltarea transportului ecologic, prin instalarea de staţii de reîncărcare cu putere normală.

Suma alocată sesiunii de finanțare este de 500 milioane lei. Conform datelor AFM, fiecare dintre beneficiari va putea aplica pentru instalarea de stații de reîncărcare și va putea beneficia de finanțare în procent de 100% din totalul cheltuielilor eligibile ale unui astfel de proiect, în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi.

Suma maximă finanţată pentru instalarea unei staţii de reîncărcare reprezintă 100% din totalul cheltuielilor eligibile şi este de 20.000 de lei pentru o staţie de reîncărcare cu o putere de minimum 3,7 kW şi maximum 7,3 kW și 60.000 de lei pentru o staţie de reîncărcare cu o putere de minimum 7,4 kW şi maximum 22 kW.

Cum se vor acorda fondurile

Reprezentanții AFM precizează că finanțarea care se acordă pentru instituţiile publice, inclusiv unitățile de învăţământ de stat, va fi de maximum 400.000 lei. Pentru UAT - municipiul Bucureşti se va acorda maximum 10.000.000 lei.

De asemenea, subdiviziunile municipiului Bucureşti vor putea beneficia de maximum 9.000.000 lei. UAT - municipiu de rang I va primi maximum 5.000.000 lei, UAT - municipiu de rang II - maximum 4.000.000 lei, UAT - oraş - maximum 2.000.000 lei, UAT - comună - maximum 1.000.000 lei; UAT - judeţ - maximum 4.000.000 lei; UAT atestată staţiune turistică de interes naţional - maximum 3.000.000 lei; iar UAT atestată staţiune turistică de interes local - maximum 2.700.000 lei.

În cazul localităţilor care nu sunt UAT şi sunt atestate staţiuni turistice, finanţarea se poate acorda după cum urmează: localitate atestată ca staţiune turistică de interes naţional - maximum 3.000.000 lei; localitate atestată ca staţiune turistică de interes local - maximum 2.700.000 lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite